Terhesség

Szeretetre született: ilyen az újszülött!

Képességei lenyűgözőek, külseje, hangja, sírása épp olyan, hogy mindenki védelmezni, szeretgetni akarja. A szülők számára ő a legszebb a világon, ám ahhoz kell egy kis idő, hogy megértsék, éppen mit is szeretne.
2008. Augusztus 28.

Szeretetre született: ilyen az újszülött!

A babák szeretetre születnek

Kis gömböc

Kezét, lábát behajlítva, felhúzva tartja, csak akkor nyújtja ki és csapja szét hirtelen, ha épp megijedt valami zajtól vagy hirtelen helyzetváltoztatástól. Szereti, ha magunkhoz öleljük, szilárdan, biztosan tarjuk, hordozókendőbe kötjük vagy puha takaróba tekerjük. Teste jelentős részét a pocakja teszi ki, ám ebből csupán diónyi nagyságú a gyomra. Igaz, meglepően tágulékony szerv, de jobban jár, ha gyakrabban, kis adagokat eszik, így kevesebb tejet bukik vissza. Normális, ha minden étkezés után teletermeli a pelenkát.

Puha és bársonyos

Semmi sem fogható az újszülött finom bőréhez. A szülés után még látható magzatmázmaradvány hasznos védelem, nem kell lemosni, ledörgölni, magától felszívódik. A bababőr nagyon érzékeny, könnyen kiszáradhat a sok fürdéstől.. Hátát, fülcimpáját, vállát vékony kis pihék boríthatják, de ezek az első babahajhoz hasonlóan a hónapok múlásával észrevétlenül kihullanak.

Fejecske méretre

Igen, ez a legnagyobb testrésze, egész testének ötödét teszi ki. Hason fekve már meg tudja fordítani, az őt szólongató hang forrását próbálja megtalálni. Büfiztetőpózban imbolyog ide-oda, néhány pillanatra már talán a fejét is tartja. A feje búbján ott lüktet a nagykutacs, hátrább pedig több kicsi. Még viszonylag puha a koponyacsont, születés közben egymásra csúszhatnak egyes részei a könnyebb haladás érdekében. No meg aztán kell hely a növekedésnek is!

Hideg lábacskák

Még éretlen a keringési rendszer, ezért akkor is hideg lehet keze-lába, ha nem fázik. Az összebújás még ezen is segít, mert az anya teste jól átmelengeti a piciét.

Mikor esik le?

A köldökcsonk már a születés utáni napokban elszárad, de akár két-három hét is eltelhet, mire lepottyan.

Elégedetlen

Először csak a homlokát ráncolja, és forgatja a fejecskéjét, miközben folyamatosan mozgásban van a keze és a lába. Aztán nyöszörögni kezd, tömi az öklét a szájába, végül sírva fakad. A türelmetlen baba nem hagy időt az átmenetnek, rögtön rázendít, ahogy felébred, hiszen mielőbb enni szeretne.

Figyel és néz

Édesanyja, édesapja hangját ismeri meg a leghamarabb, igyekszik feléjük fordulni, nagyra nyitott szemmel figyel, akár arckifejezést is képes utánozni. Egészen rabul ejtő ez a tekintet, az archoz képest hatalmas szempár! Pontosan ez a célja: a szülők és a pici újszülött egymásba szeretnek. Egyébként kezdetben az arcától 20-25 centire elhelyezkedő arcot látja élesen, és az első egy-két hét során átlagosan napi két-két és fél órán keresztül ilyen éber. Az egyéni különbségek persze nagyok lehetnek.

Kapaszkodik!

Az ősidőkből magával hozott reflex, hogy anyja bundájába csimpaszkodhasson. Talpán és kezén is kiválthatjuk, ha ujjunkat a tenyerébe vagy a lábujjak tövéhez tesszük, és finoman megnyomjuk. Olyan erősen szorítja, hogy akár fel is emelhetnénk így, ő szilárdan kapaszkodna. Mindez arra utal, hogy a csecsemő eredetileg nem “letevős”, hanem folytonosan hordozott csemete volt, kapaszkodott, akár a pici majom az anyjába, csak az évmilliók során az embernél eltűnt a sűrű bunda.Ősanyáink azonban találékonyan megoldották a kérdést, és a babát magukra kötve hordozták. Ma is egyre több szülő választja ezt a megoldást, mivel a legtöbb újszülöttet megnyugtatja a testközelség.

Keres és talál!

Ha valami az éber kisbaba arcához ér, igyekszik abba az irányba fordulni, és száját is nagyra tátja, keresi édesanyja mellét. Így viselkedik akkor is, ha böfiztetés közben a vállunkhoz ér az arca, vagy akkor, ha saját öklével érinti meg magát. Ha megszületése után közvetlenül édesanyja hasára fektetik, a veleszületett reflexek segítségével képes a mellig kúszni, fejét forgatni és megkeresni a bimbót. Ügyesen be tudja kapni, és szívja is.Erre a mutatványra a későbbiekben is képes egy ideig, ezért ha szoptatási problémák adódtak, érdemes ezzel a módszerrel próbálkozni, hátha ráérez a baba, mit is kellene tennie. Ha tiszta kisujjunk, saját ökle, ujjacskái vagy mellbimbónk kerül az újszülött szájába, azonnal szívni kezdi, erről a szopóreflex gondoskodik.

Mélyen alszik

Az újszülött, ha elfáradt, jóformán minden átmenet nélkül képes elaludni, és olyan mély álomba merül, hogy talán arra sem ébred fel, ha ide-oda rakosgatják. Karja-lába ellazul, szuszogása egyenletes. A szülők nagy ijedelmére néhány másodperces légzésszünetek is előfordulnak alvás közben, ám semmi ok az aggodalomra, mindez normális! Amikor felszínessé válik az alvása, mocorogni kezd, ráncolja a homlokát, keze, lába időnként mozgásba lendül, szemét néha résnyire kinyitja, szopómozgást végez. Egyenletes légvételek váltakoznak gyorsabb pihegéssel. Mindez azt jelzi, hamarosan egészen felébred, közeledik az etetés ideje. Az aluszékony babáknál ilyenkor próbálkozhatunk az ébresztgetéssel, szoptatással.

Alig szuszog?

Az újszülött még nagyon változatos hangok közepette lélegzik, néha meglepően sokféle tempóban. Amikor mélyen alszik, fölé kell hajolni, hogy érezzük lélegzetét, annyira hangtalan és finom a tüdő mozgása. Máskor zárt ajtón át is hallani lehet, olyan hangosan húzza a levegőt. Alapvetően az orrán keresztül lélegzik, ezért a nátha minden kisbabát megvisel.Kapcsolódó cikkeink újszülött témában:

Forrás: Kismama magazin