Baba

Nem kellene azonnal megfürdetni az újszülötteket

Valami megváltozott a születést követő eljárás kapcsán. És lehet, hogy még csak nem is tudsz róla, pedig nagyon hasznos információk láttak nemrégiben napvilágot.
2016. Június 09.

Nem sokkal azután, hogy életet adtál a babádnak, elviszik tőled, hogy megtisztítsák a bőrét. Eddig legalábbis ez volt az eljárás, tudósok azonban most azt mondják, ezzel jobb lenne 24 órát várni a születést követően.

“Az újszülöttek nem koszosak” – magyarázza Dr. Ira Jaffe, a magzati orvostudomány szakértője. “Nem kellene őket azonnal megfürdetni, épp úgy néznek ki, ahogy ki kell nézniük.”

Az a fehér viaszos bevonat (vernix caseosa), ami a kis testüket borítja roppant előnyös, ha még egy darabig rajtuk marad. Már egy 2004-es kutatás is rámutat arra, hogy ez a viaszos anyag egy olyan védőréteg, ami ellenállóbbá teszi a bőrt és az immunrendszert is.

A vernix és a magzatvíz antimikrobiális peptideket tartalmaz, amik távol tartják a baktériumokat és a gombákat, így olyan betegségektől védhetik meg a babát, mint az agyhártyagyulladás vagy a tüdőgyulladás. Arról már hallottunk, hogy a köldökzsinór elvágását is sokan késleltetnék, ez és az újszülött azonnali fürdetése körüli vita teljesen megváltoztathatja a születés körüli eljárásokat.

A kutatók már több ízben bebizonyították a testkontaktus fontosságát. Születés után a babát az anya meztelen testére kell helyezni, hogy az újszülött a lehető leginkább biztonságban érezze magát élete első pillanataiban. “Az a legjobb a babának, ha az édesanyja bőrén fekhet” – mondja Dr. Jaffe. Azzal, hogy azonnal elszakítják a babát az édesanyjától, rögtön lecsökken a testhőmérséklete, pedig az édesanyja mellkasa épp olyan hőmérsékletet tudna biztosítani neki, amire szüksége van.

Minél szélesebb körben el kellene terjednie a késleltetett fürdetési gyakorlatnak. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelenlegi ajánlása szerint ez az időpont a születést követő 24 óra múlva kell csak, hogy megtörténjen, de erre akár később is sor kerülhet az édesanyák döntése szerint.

Az eredeti cikk itt olvasható.

Ezek is hasznosak lesznek:

  • Rooming-in: együtt a babás szobában
  • A születési trauma hatása
  • A születés nagy pillanata
  • Megszületni – gyöngéden, lassan, türelmesen…