Baba

8 meglepő dolog, amit nem tudtál az újszülöttekről

Meglepőek vagy furcsák elsőre, de aggodalomra semmi ok.
2020. Március 03.
8 meglepő dolog, amit nem tudtál az újszülöttekről (fotó: Getty Images)

1. Az első pelus nem szagos

A mekónium, más néven magzatszurok, a baba első széklete. Sötét színű, rendszerint zöldesfekete, ragadós massza, ami még az anyaméhben keletkezik és szagtalan. Amikor végleg kiürül, akkor változik meg a baba székletének állaga, színe és szaga is.

2. Néha a csecsemők nem lélegeznek

Alvás közben 5-10 másodpercig nem vesznek levegőt- ez gyakran előfordul és látszólag nem hosszú ez az idő, arra pont elég, hogy a szülők pánikoljanak.

A szabálytalan légzés azonban teljesen normális (ha kékes lesz a szája körüli terület, akkor persze mentőt kell hívni).

3. Más az ízérzékelésük

Bár a csecsemőknek körülbelül ugyanannyi ízérzékelő területük van, mint a gyerekeknek vagy a fiatalabb felnőtteknek, több területre kiterjednek, ideértve a mandulát és a torok hátulját. Az újszülöttek az édes, a keserű és savanyú ízt érzékelik jobban, kevésbé a sósat. Ez a túlélés záloga: az anyatej édes, míg a keserű és savanyú íz káros lehet – erre figyelmeztetik a babákat ezek az ízek.

4. Mellduzzanat

A mell duzzanata mind a fiúknál, mind a lányoknál gyakori jelenség. Akár még tej is szivároghat belőle. Mindez az anyai hormonoknak hatása. Nem szabad nyomkodni, semmit sem kell vele csinálni, általában néhány héten belül eltűnik.

5. Szeretnek jobbra nézni

Az újszülöttek mindössze 15 százaléka hajlandó a fejét balra fordítani, amikor a hátán fekszik. Úgy tűnik, hogy kapcsolatban áll egy génnel. Ez a jelenség csupán néhány hónapig tart.

6. A kisfiúknak lehet erekciója

Gyakran előfordul, mielőtt pisilnek. Pontosan nem tudjuk, miért van ez így, de nem kell aggódnunk. A kisbabák pénisze születéskor nagynak, duzzadtnak tűnhet, és ez is teljesen normális, az anyai hormonok következménye.

7. Meg tudják ijeszteni saját magukat

Zajtól, erős illattól, erős fénytől, hirtelen mozgástól, sőt még a saját sírásuktól is megijedhetnek a kisbabák. Például attól is, ha hirtelen kinyitja majd összezárja a tenyerét, azaz reflexmozgástól is.

8. Néhány bőrelváltozás eltűnik

Például a tűzfolt, ami veleszületett, kisebb-nagyobb felületű piros folt, a kis erek ártalmatlan tágulatai, semmilyen teendő nincs vele. De ilyen a mongofolt, ami egy anyajegy féleség, barnás, szürkés, kékes folt. Leggyakrabban az ágyék, – keresztcsonttájon észlelhetők. Ártalmatlan bőrjelenség 1-2 éves korra spontán elhalványulnak, kezelés nem szükséges. Vagy az eper színű hemangioma a gyorsan növekvő értágulatok, amelyek szintén visszafejlődnek az esetek nagy százalékában.Forrás: webmd.com