Baba

Miért lélegeznek gyorsabban a csecsemők?

A csecsemők gyorsabban és szabálytalanabbul lélegeznek, mint a felnőttek. Sok szülő számára ez ijesztő, valamilyen problémát feltéteznek a jelenség mögött. Mielőtt megijednénk, érdemes megismerni, mi miért történik.
2020. Február 16.

Főleg első gyerekes szülők aggódnak ártalmatlan csecsemőkori jelenségek miatt, amelyek mindössze abból adódnak, hogy a csecsemők sok mindenben másképp “működnek”, mint mi felnőttek. Az egyik ilyen dolog a baba légzése. Mindannyian lopóztunk már be a szobába és álltunk a kisbabánk ágya fölött aggódva: lélegzik? Jól lélegzik? Minden rendben van vele?

Mielőtt minden neszre összerezzenénk és minden a kisbaba által kiadott hang, csuklás, levegővétel miatt pánikba esnénk, érdemes kicsit mélyebben beleásnunk magunkat a jelenség okaiba.

A babatüdő még fejletlenebb

“A csecsemők gyorsabban és gyakran szabálytalanabbul lélegeznek a felnőttekhez képest. Az ok egyszerű: azért van, mert még kicsik” – mondta a romper.com-nak Leigh Anne O’Connor, szoptatási tanácsadó.A kisbabák légzésszáma percenként 40-60, szemben a felnőttek átlagos 20-as értékével. Ám az igazán ijesztő az lehet, mennyire szabálytalanul vesznek levegőt: alvás közben megfigyelhető, hogy vannak gyorsabb levegővételi szakaszok, lassabbak és vannak szünetek, amikor egyáltalán nem vesz levegőt a baba.

Valójában a csecsemő tüdeje nem teljesen kifejlett, azt majd csak 2-3 éves korára éri el. Ha a kisbaba mellkasára helyezzük a tenyerünket vagy az orrnyílásához, akkor érezni és számolni is tudjuk, mikor lélegzik. Ha a fenti átlagtól jelentősen eltér a légzésszám, illetve ha bármilyen elkékülést tapasztalunk, akkor azonnal orvosi segítséget kell hívnunk. Még mindig jobb feleslegesen értesíteni az orvost, mint egyszer is nem időben kérni segítséget – teszi hozzá a szakember.

A kisbabák az alvási idejük felét a REM- fázisban töltik: rendszertelenül, szabálytalanul lélegeznek, nyögdécselnek, összerándulnak, furcsa hangokat adhatnak ki. Az alvás másik felét mély alvásban, nyugodtan töltik. Ahogy nőnek, úgy lesz egyre rövidebb a REM-fázis és egyre nyugodtabb az alvásuk, hasonlóan a felnőttekéhez.(Cikk forrása: romper.com)