Baba

A baba alvása: horkolás, izzadás, légzéskimaradás, fejütögetés, fogcsikorgatás

A kisbabák nem feltétlenül alszanak olyan békésen, mint ahogy azt várjuk. Gyakran nyögnek, nyöszörögnek álmukban, ami az újdonsült szülőket aggaszthatja. De nem kell aggódni, ez teljesen természetes.
2016. December 08.

Árulkodó is lehet a baba alvási szokása

Néha azonban problémát jelez a baba alvásakor jelentkező szokatlan dolog. Nézzük a leggyakoribbakat!

A baba nem vesz levegőt

Talán már te is észrevetted, hogy alvás közben változik a kisbabád légzési ritmusa. Az eleinte gyors légzése egyre inkább lelassul, majd szünetet tart két lélegzetvétel között, aztán újra gyorsan lélegzik. Az orvosok ezt “periodikus légzésnek” nevezik, minden csecsemő így lélegzik 6 hónapos koráig. Mikor kell aggódni?

Az alvási apnoe-val küzdő csecsemők akár 20 másodperces szünetet is tarthatnak légzés közben. Oka valószínűleg az éretlen agytörzs, ami a légzés szabályozásáért felelős. Ha több mint 20 másodpercig nem vesz levegőt a babád, feltétlenül orvosi vizsgálatra szorul.Nem kell aggódni, ha azt látod, a kezei és lábai időnként kissé kékesnek tűnnek, ezt a sírás, köhögés is kiválthatja, és persze az is, ha fázik. Ha azonban tartósan kékesnek látod a homlokát, a nyelvét, a körmeit, az ajkait, valószínűleg nem kap elég oxigént. Mi a teendő?

A legkönnyebben háton fekve tudnak a babák lélegezni, ezért altasd így. Ha mégis szünetet tart a légzésben, gyengéden érintsd meg őt. Ha nem reagál, azonnali beavatkozásra van szükség.Ha a babád nem lélegzik, ha elkékül vagy elsápad, életveszélyes állapotba került. Azonnal meg kell kezdened az újraélesztést, amit addig folytass, míg meg nem érkezik a mentő.

A baba horkol, felhorkant

Ha a babád alkalmanként horkol vagy szuszog alvás közben, nem kell aggódni. Sok baba tesz így, ha be van dugulva az orra, az első hetekben a legtöbb babának még nem úgy szelel az orra. Ha a babád megfázott, használj párologtatót vagy párásítót, szívd sűrűn az orrát, hogy könnyebben kapjon levegőt.Mikor kell aggódni?

Ha folyamatosan horkol a kisbabád, az problémát jelent.Mi a teendő?

Ha a babád horkol, feltétlenül említsd meg a gyermekorvosnak. Ő tudni fogja, milyen vizsgálatokra lehet szükség, beutalhatja őt a fül-orr-gégészetre, vagy javasolhatja, hogy keressetek fel egy alváslabort, hogy kiderüljön, szükség van-e valamilyen kezelésre.

A baba nagyon izzad

Néhány baba az alvás mély fázisában hajlamos arra, hogy sokat izzadjon. A babák sok időt töltenek ebben a mély alvási fázisban, ezért jobban izzadnak, mint a felnőttek vagy a nagyobb gyerekek.Mikor kell aggódni?

A túlzott izzadás bajt jelezhet. Ha például evés közben izzad a kisbabád, az egy veleszületett szívbetegség, valamilyen fertőzés vagy alvási apnoe jele lehet. A túlmelegedés bölcsőhalálhoz is vezethet.Mi a teendő?

A szobának, ahol a kisbabád alszik, melegnek, de nem túl melegnek kell lennie. Úgy állítsd be a szobahőmérsékletet, hogy kényelmesen érezd magad nem túl vastag öltözetben. A babádra is annyi ruhát adj éjszakára, ahogy te is felöltözöl. Nem kell túlöltöztetni a babát, a takarókat, paplanokat is tartsd távol a kiságyától.A fő szabály: ha neked meleged van, akkor a babának is. Ha a ház hűvös, a babádat lengén öltöztetted, de mégis izzad, beszélj a gyerekorvossal.

A baba ringatja a testét

A legtöbb babát megnyugtatja az olyan ritmikus mozgás, mint amit például a hintaszék ide-oda lendülésekor tapasztalnak. Egyes babák önmaguk ringatásába kezdenek akár négykézláb, akár ülő helyzetben. Ez pedig azzal jár, hogy beütik a fejüket és testüket. 6-9 hónapos korban jelentkezik náluk ez a fajta ritmikus mozgás, nem jelez semmilyen viselkedési vagy érzelmi problémát.Mi a teendő?

Jobb, ha óvatosan közelítesz. Ha határozottan próbálod meggátolni a kisbabádat ebben a mozgásban, azt csak kihívásnak fogja venni és tovább csinálja. Ha a rázkódás túl hangos, húzd el a faltól a kiságyat. És erősítsd meg a csavarokat a kiságyban, mert minden egyes rázkódás lazíthat rajta.

A baba ütögeti a fejét

A test ringatásához hasonlóan a fej ütögetése is nagyon gyakori viselkedés a babák körében, ezzel nyugtatják magukat. Ha a baba beüti a fejét, eltereli a figyelmét egy nagyobb fájdalomról, például a fogzásról vagy fülgyulladásról. 6 hónapos korban kezdődik, hónapokig, sőt, évekig is eltart. A legtöbb gyerek 3-4 éves korára kinövi ezt. Nem kell aggódnod, ha a kisbabád ütögeti a fejét, nem utal semmilyen fejlődési vagy érzelmi rendellenességre.Mikor kell aggódni?

Ha egyébként is úgy látod, lemaradt a fejlődésben a kisbabád, a fej ütögetése egy jel lehet.Mi a teendő?

A biztonság kedvéért szólj az orvosnak. Ügyelj arra, hogy a kiságy csavarjai ki ne lazuljanak. Ne párnázd körbe a kiságyat, csak azért, mert a babád beleüti a fejét, mert a sok párna és takaró növeli a bölcsőhalál kockázatát.

A baba csikorgatja a fogait

A babák több mint fele csikorgatja a fogait, elsősorban alvás közben. Bármelyik korban előfordulhat, de a legjellemzőbb az első fogak megjelenésekor, nagyjából 6 hónapos korban. Bár nagyon idegesítő a hang, nem kell félned, valószínűleg semmi baja nem lesz ettől a fogaknak. Mikor kell aggódni?

Új fogak érkezése, fülfájás vagy orrdugulás miatt is csikorgathatja a fogait a kisbabád.Mi a teendő?

Jelezd a dolgot az orvosnak és a fogorvosnak is. (Ha a babád betöltötte az egy évet, ideje ellátogatni a fogorvoshoz.) Az orvos és fogorvos tudni fogja, mi áll a fogcsikorgatás hátterében, és azt is ellenőrizni tudják, nem sérült-e meg a fogzománc. De valószínűleg nem lesz erről szó, nagyon kevés baba csikorgatja olyan mértékben a fogait, hogy az fogkopáshoz vezetne.A cikk forrása itt.Kapcsolódó cikkeink a baba alvása témában: