Gyerek

A gyerekkori alvási apnoe kognitív zavarokat okozhat

A gyerekkori alvási apnoe hatással lehet a kicsik koncentrációs képességére, emlékezetére és nyelvi fejlődésére is. Ahogyan az apnoe egyre súlyosabbá válik, ezek a problémák is jobban előtérbe kerülnek.
2016. Május 26.

A gyerekkori alvási apnoe kognitív zavarokat okozhat

“Noha már korábban is számos kutatás sejttette, hogy az alvási apnoéval küzdő gyerekek körében gyakoriak a kognitív zavarok, eddig még csak kisebb csoportok körében végeztek kutatásokat, így biztonsággal nem beszélhettek a szakemberek egyértelmű összefüggésről” – mondja a kutatást vezető Dr. Leila Gozal, a Chicago-i Egyetem munkatársa.

Az alvási apnoe során a páciens légzése többször is kimarad alvás közben. Ennek hatására az oxigénszint átmenetileg csökken, ami adott esetben az agy kognitív képességeire is negatív hatással lehet.

A gyerekek körében végzett kutatás egyértelmű ok-okozati összefüggést ugyan nem bizonyít, de minden jel arra mutat, hogy a gyerekeknél a zavar hatására gyakoribb a figyelemzavar, a memóriaproblémák, a döntéshozatallal kapcsolatos gondok, a depresszió és a stressz.

A felmérésben 1400 gyerek vett részt, akik alvási apnoéval küzdöttek, életkoruk pedig 5 és 7 év között alakult.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Medipress