Baba

Hogyan alszunk, mennyit alszunk?

Az alvás a szervezet számára fontos, pihenést szolgáló állapot. A pihenés azonban nem tétlenséget jelent.
2010. Szeptember 28.

Hogyan alszunk, mennyit alszunk?

Ezt bizonyítja az agy elektromos tevékenységéről készült görbe, az EEG, melynek segítségével jól elkülöníthető az agy ébrenléti állapota az alvástól, valamint a különböző alvásfázisok. Az éjszaka folyamán ugyanis az alvás mélysége nem állandó. Az elalvást követően lépcsőzetesen mélyül, majd ismét felületesebbé válik, és ezeket az úgynevezett alvásciklusokat, melyek életkortól függően 50-90 percig tartanak, a köznyelvben álomlátási szakasznak, szaknyelven REM-nek nevezett alvásminta váltja fel.

A gyerekek alvása mind mennyiségileg, mind minőségileg különbözik a felnőttekétől. A legtöbb újszülött 16-18 órát alszik naponta, és ez az alvásmennyiség egy éves korra csökken le nagyjából napi 14 órára. Ilyenkor az éjszakai hosszú, 10-12 órás alváson kívül még napi két rövid, egy délelőtti és egy délutáni alvás van, majd másfél-kétéves kor után már csak az ebéd utáni alvás marad meg körülbelül az iskolás korig. Minél fiatalabb a csecsemő, annál hosszabban észlelhető az álomlátás alvásmintája, a REM-alvás (REM = rapid eye movement, azaz gyors szemmozgás). Újszülötteknél ez az alvási idő 50%-a, míg felnőttkorra ez körülbelül 25%-ra csökken.

Statisztikák szerint a 0-18 éves korosztályban a gyerekek egyharmadánál lép fel valamilyen alvászavar. Ez lehet az alvás mennyiségének zavara – túl sok vagy túl kevés alvás – és jelentkezhetnek egyéb, az alvást zavaró kóros jelenségek (pl.: alvajárás, éjszakai felriadás, alvás alatti légzészavar).

A legtöbb szülő úgy érzi, hogy csecsemője, gyermeke nem alszik eleget. A gyerekek alvásszükséglete – hasonlóan a felnőttekéhez – különböző, így a fenti adatok csak irányadóak. A szülők leggyakoribb panasza, hogy a csecsemő, vagy kisgyerek nem tud, vagy nem akar egyedül elaludni, illetve éjszaka gyakran felsír, felébred, és nem tud visszaaludni.

Az ilyen panaszok hátterében szerencsére ritkán található betegség (pl.: tejallergia). Az esetek többségében a gyerek egyedi igénye vagy a család zaklatott életmódja a felelős a problémáért. Leggyakrabban nincs is valódi probléma, csak a szülők rendelkeznek rossz információkkal, és emiatt túlzottak az elvárásaik.

Babusgató segítség

A legtöbb gyerek természetes igénye, hogy egy felnőtt mellette legyen, míg ő el nem alszik. Az első években halk énekléssel, simogatással, míg később meséléssel, meseolvasással teremtheted meg azt a hangulatot, melyben a kicsi annyira biztonságban érzi magát, hogy el tud aludni. Ha ez nem sikerül, ha túl zűrösre kerekedett a nap, szelíd segítségként alkalmazhatod a homeopátiát. Sokszor segít a beléndek (Hyosciamus) és a káliumbromid (Kalium bromatium) melyekből öt golyócskára lesz szükség lefekvés előtt.

Kapcsolódó cikkeink:

Alvászavarok gyerekkorban

Miért riad fel éjszaka?

Kérdések a baba alvásáról

Így alszanak a babák

Forrás: www.homeopatia.info.hu