Baba

Tehéntej-allergia

Csecsemő- és kisgyerekkorban leggyakrabban a tehéntej-allergiával találkozunk.
2002. Október 20.

Előfordulhat, hogy az anya kizárólag szoptatja a csecsemőjét, de jelentkeznek a tünetek, mert az allergizáló komponensek átjutnak az anyatejbe. A tejallergia súlyosságát befolyásolja a csecsemő életkora.

Tünetek

Gyomor- és bélrendszeri panaszok, bőrkiütések, légúti tünetek.

Kezelése

A diétát beszéljük meg a kezelőorvossal, illetve dietetikussal. Az anya diétája nem befolyásolja a szoptatást, kizárólag arra kell figyelni, hogy az anya ne egyen olyan élelmiszert, amely tartalmazza az allergiát kiváltó anyagot. A leggyakoribb ebben az életkorban a tejfehérje-allergia, ami az összes allergiás betegség 50-60 százalékáért felelős.

Ha minden mást kizártunk, akkor mivel ebben az életkorban még sem laborteszttel, sem mással nem lehet kimutatni a babánál az allergiát, akkor nincs más hátra, mint az anyának kiiktatni az étrendjéből a tejet.

De nem csak a tejet kell kiiktatni az étrendből, hanem a tejfehérjét tartalmazó élelmiszereket is, tehát a joghurtot, a sajtot és minden olyan élelmiszert is, ami akár nyomokban, de tartalmaz tejfehérjét. Ez nem egyszerű feladat, hiszen számos olyan élelmiszer is tartalmaz tejfehérjét, amiről nem is gondolnánk elsőre (pl. bolti péksütemények, kekszek, felvágottak), ezért minden esetben figyelmesen el kell olvasni a termékek címkéit.

Ennél a pontnál érdemes tisztázni, hogy tejfehérje-allergiáról vagy laktóz-intoleranciáról beszélünk-e, mert a kettő nagyon nem ugyanaz, bár a köznyelv gyakran együtt emlegeti a kettőt. A tejfehérje-allergia valódi allergia, azaz az immunrendszerünk támadással reagál arra a termékre, amelyet veszélyesnek észlel. Ebből az következik, hogy még csak kis mennyiségben sem fogyasztható az adott élelmiszer, esetünkben a tej.

A laktóz-intolerancia, nem más, mint tejcukor-érzékenység ami nem allergiás betegség, hanem arról van szó, hogy az elfogyasztott tejcukor nem tud rendesen lebomlani, emésztetlen marad, puffadást, hasfáját, hasmenést okoz.

A laktóz a laktáz enzim hatására bomlik le. Laktózérzékenység egyébként nagyon gyakori a felnőttek körében és gyakran mennyiségfüggő, tehát egy kis tejtől nem biztos, hogy azonnal jelentkezik.

Fontos tudni, hogy az anyatej tartalmaz laktózt, de ez nem az anya által megevett laktóz. Az anyatejben mindig is lesz laktóz, akkor is, ha az anya egyáltalán nem eszik tejterméket. Ezért a szoptatás alatti laktózmentes diéta teljesen értelmetlen. A csecsemők esetében egyébként is a tejfehérje-allergia a gyakori, csak nagyon ritka a laktóz-intolarencia.

Ha nem tudjuk anyatejjel táplálni a csecsemőt, de bizonyított, hogy tehéntej-allergiás, akkor speciális tápszert, úgy nevezett hidrolizált tejfehérje tartalmú tápszert adhatunk, amelyet mindig a kezelőorvos ajánlatára kaphat a baba. A szója alapú tápszer nem ajánlott, mert a szója is allergiás reakciót válthat ki.

Mit adhatunk a babának?

Ha már nem csak anyatejet vagy tápszert ehetnek, akkor az üzletekben kapható bébiételeket, de kizárólag azt, amelyek nem tartalmaznak tehéntejet, amit egyébként sem kaphatnak még ebben a korban a hozzátáplálási ajánlások szerint. Amikor már egyébként adnánk neki tejet vagy tejtermékeket, akkor is kerüljük mindaddig, amíg a már nagyobb korban elvégezhető allergiatesztek ki nem mutatják, hogy megszűnt a tejfehérje-allergia.

Ha az anya otthon főz, a főzeléket vízzel vagy növényi tejjel kell elkészíteni, de mindig vegyük figyelembe a baba életkorát. A kész tápszert megfelelő arányban lehet a kész főzelékbe tenni.

Amit nem adhatunk (a teljesség igénye nélkül, képtelenség lenne felsorolni az összes olyan terméket, amely tartalmaz tejet):

Kalács, kuglóf, kifli és más pékáru.

A házilag sütött kalács tej nélkül készüljön, ilyenkor vízzel futtatjuk fel az élesztőt. Csak növényi eredetű margarint lehet használni a sütéshez, főzéshez és szendvicskészítéshez. Felvágott vásárlásakor el kell olvasni az összetételt, és ha nincs feltüntetve tejszármazék, akkor adható, de ha nem vagyunk biztosak, akkor ajánlatos a dietetikussal megbeszélni.

Nem adhatunk továbbá: kecsketejet, tehéntejet, tehéntejből készült sajtot, túrót, joghurtot, kefirt, Túró Rudit, pudingot, krémsajtot, juhtúrót, juhsajtot és semmiféle tejből készült élelmi anyagot. Pudingot tej helyett vízzel készítsünk ugyanúgy, mintha tejjel készülne. Nagyobb gyereknek marhahúst, borjúhúst.

Meddig kell diétázni?

Ha a baba tüneteit valóban a tej okozta, akkor több hétre is szükség lehet a gyógyuláshoz, így is elmondhatjuk, hogy viszonylag gyorsan tapasztalható eredmény. Kb. 4 hét elteltével meg lehet lassan, fokozatosan próbálkozni azzal, hogy visszatér az anya a tejtermékekre. Ha ismét jelentkeznek a tünetek, akkor teljesen biztosak lehetünk abban, hogy nem más betegség áll a tünetek mögött, ilyenkor ismét hagyjunk el mindent, ami tejet tartalmaz.

A jó hír viszont az, hogy az idejében elkezdett tejmentes diéta hatására, a babák jelentős része 1-2 éves korára kinövi az allergiát.

A legújabb ajánlás szerint az anyának minimum a baba kilenc hónapos koráig, illetve a diagnózistól számított hat hónapig szigorú tejmentes diétát kell tartania.

Forrás: Anyák Lapja