Terhesség

Így alszanak a babák

Az anyatest védelmében nevelkedő magzat fejlődése ciklusokban, ritmusokban történik. Ahhoz, hogy az álomtevékenységet megértsük, tudnunk kell egyet s mást az alvás-ébrenlét ritmusáról, mely a terhesség első harmadában már kialakul.
2002. Május 25.

A ciklusok szerepe

Az álomtevékenység megértéséhez tudnunk kell, hogy ami a babával az anyatestben történik, az ciklusokban és ritmusokban zajlik, amit a babák a későbbi életük során is megtartanak. A magzatoknak már a terhesség első harmadában kialakul az alvás-ébrenlét ritmusuk. Többek között egy Stirnimann nevű kutató végzett vizsgálatokat ebben a témakörben.

Pék és kocsmáros asszonyok újszülöttjeit hasonlította össze. A kétféle foglalkozást űző asszonyok teljesen más napi ébrenléti ciklusban élnek. A kocsmárosok nappal dolgoznak, a pékasszonyok pedig éjszaka. Az újszülöttek hozták anyjuk alvás-ébrenlét ciklusát, tehát a pékasszonyok babái éjszaka fenn voltak és nappal aludtak, míg a kocsmárosnék babái a normál napi ritmus szerint éltek.

A meghatározó REM-fázis

Vajon álmodik-e a magzat? Nos, a magzati álomtevékenységre, az úgynevezett REM-fázisból következtethetünk. A REM gyors szemmozgásokat jelent, amelyek kizárólag álomtevékenység alatt figyelhetők meg. Újabban már az ötödik hónaptól regisztráltak REM-fázist magzatoknál, tehát már ettől az időszaktól bizonyítottan álmodnak a babák az anyaméhben.

Azt tudjuk, hogy az újszülöttek napjaik nagyobb részét alvással töltik (kivéve az anya-magzat kapcsolatfejlesztő programban részt vett babákat, akik nappal nagyon aktívak és kommunikatívak), aminek hozzávetőlegesen a fele idejét a REM teszi ki. Ez azt jelenti, hogy az újszülöttek sokat álmodnak, nagyságrendekkel többet, mint mi, felnőttek.

Közös álom

Születés után a babák fizikai aktivitásának a növekedésével párhuzamosan csökken a REM-fázisok gyakorisága. Néhány kutató ebből arra következtetett, hogy a babák, amikor mozgásuk a növekvő méreteik miatt egyre korlátozottabbá válik, elkezdenek álmodni, fejben cselekszenek, vagyis aktivitásuk fokozott agyi tevékenységgé alakul át.

Ugyancsak érdekes összefüggésre bukkantak a kutatók, amikor kimutatták, hogy az anya álomtevékenysége alatt a mozgó magzatok mozdulatlanná válnak, és amikor az anya már nem álmodik tovább, elkezdenek mozogni. Jó lenne tudni, mi történik ilyenkor. Az mindenesetre valószínűsíthető, hogy egy bizonyos mértékig a babák képesek “olvasni” anyjuk álomtevékenységében, főleg ha az rájuk vonatkozik.

Francia vizsgálatok mutatták ki, hogy ha az anya belső hangján szól a babájához vagy csak gondol rá, akkor a baba arra szívfrekvencia-változással reagál.

Kapcsolódó cikkek:

Forrás: Baba Magazin