Terhesség

Álomfejtés várandósoknak

Amikor az ember babát vár, egyre vadabb álmokat lát: pólyába csomagolt beszélő állatok, a szülőcsatornából csúszdán érkező újszülöttek, kísértetként feltűnő gyerekek, akiket gonosz rémek akarnak elrabolni.
2015. Október 06.

Ijesztő, izgalmas utazás ez a tudatalattiba – de nem kell szó szerint venni, amit a fejünkben látunk! Az álmok szerepe ugyanis ebben az időszakban is ugyanaz, mint máskor: segítenek feldolgozni az életünk történéseit, és mivel a terhesség kilenc hónapja igen intenzív változásokat jelent, nem meglepő, hogy az álmaink is sokkal színesebbek és élénkebbek, mint korábban. Ráadásul nem olyan bonyolult dekódolni őket, hiszen nagyjából ugyanazt a tucatnyi álomképet látja szinte az összes anya.

ELSŐ TRIMESZTER – Csupa félelem, csupa misztikum

Megszületett a babám – de már felnőtt!

Ijesztő lehet, de valójában csak azt jelenti, hogy félsz egy kicsit attól, hogyan fogsz majd boldogulni egy újszülöttel, megérted-e majd a sírását, nem lesz-e unalmas vele otthon. Minden könnyebb lesz, ha már tud beszélni, vagy egy kicsit nagyobb lesz, ezért lehet, hogy óvodásként vagy akár felnőttként fogod látni magad előtt.

Mesebeli kertben járok, ahol csak úgy burjánzik az élet!

A várandósálmokban sok a termékenységgel kapcsolatos szimbólum – kert, gyümölcsfa, szántóföld, virág, állatcsordák. A legtöbb nő ilyenkor fedezi fel magában az elrejtett ősanyát, ehhez kapcsolódnak ezek a képek.

Delfinekkel úsztam!

A terhes nő nem más, mint egy mozgó akvárium – a méhében egyliternyi víz fog lötykölődni a 36. hét végére. Ez a kis medence most kezd el feltöltődni, valószínűleg ezért olyan gyakoriak az álmokban a vízzel kapcsolatos képek és a vízi állatokkal való barátkozás.

Leejtettem a gyereket, és aztán ott felejtettem a boltban

Csak nyugalom, ez nem igazi jóslat! Nem azt jelenti, hogy csapnivaló anya leszel, csak azt, hogy megijeszt a sok feladat, ami a gyerek körül vár majd rád, és felkészületlennek érzed magad. De ez teljesen normális érzés.

MÁSODIK TRIMESZTER – Növekvő test, kézzelfogható aggodalmak

A kiságyban egy kölyökkutya volt a gyerekem helyett!

Minden álom, amely a jövendő gyerekedről szól, valójában a szülés, anyaság iránti érzéseid megtestesítője. Ha ez az állat aranyos, szeretnivaló, az azt jelzi, hogy kellemes gondolataid vannak az anyaságról. De az is gyakori, hogy egy kellemetlen, rút állat vagy éppen szörny alakjában jelenik meg az újszülött. Ez csak a te szorongásaid és kétségeid megtestesítője.

Látogatás egy nagy gyárban

Furcsa gyárakban, nagy ipartelepen, felhőkarcolóban figyeled a futószalag mellett dolgozókat? Valószínűleg gyakran gondolsz arra, hogyan is formálódik most a baba a méhedben, hol tart a növekedésben, mennyi van már készen belőle. A gyár olyan szimbólum, amely könnyebben értelmezhetővé teszi ezt a folyamatot.

A férjem megcsalt álmomban!

Szinte bizonyos, hogy nem a női ösztönöd figyelmeztet arra, hogy nem veszed észre az árulkodó jeleket. Ez az álom a saját félelmeidet testesíti meg: a félelmet attól, hogy elveszítheted a párod, hogy egyedül maradhatsz a babával, vagy csak azt, hogy attól tartasz, kikerülsz a férjed szeretetének fókuszából, és valaki más (a gyerek) lesz mostantól a központban.

Üldöznek, meg akar ölni valaki!

Halál és gyilkosság furcsa módon gyakran szerepel a terhes nők álmaiban – de ez logikus, ha belegondolsz, hogy valóban vége lesz a régi életednek, és ez bizony lehet ijesztő, bármilyen várva várt baba érkezik. Akármennyire igyekszel, a régi éned meghal, és az anyasággal új ember születik.

A kollégámmal szexeltem álmomban!

Ennek van némi anatómiai oka is: a nemi szervek duzzadtak, vérbők lehetnek ebben az időszakban. Ez az érzékenység azonban okozhat némi diszkomfort érzést, és előfordul, hogy a nők ilyenkor kerülik a valódi intimitást. Ám az álomban nincs szükség arra, hogy valós érintkezés történjen, ilyenkor a képzeleté a szerep, ami bárkivel összehozhat. Nem kell szégyellned magad miatta, egy ilyen álom mindig akkor jön, amikor szükség van rá. Figyelmeztet arra, hogy ne tagadd meg magadtól az élvezeteket csak azért, mert babát vársz!

Újra az iskolapadban ülök!

Az ember mindennap tanul valami újat a terhesség alatt, és ez később sem lesz egyszerűbb. Néha úgy tűnhet, hogy soha nem fogsz tudni mindent megtanulni, amit az anyáknak tudni kell. Nem csoda, ha megijeszt a sok ismeretlen szakszó, tudnivaló, és félsz, nehogy elbukj a szülőség iskolájában.

HARMADIK TRIMESZTER – A bizarr teljesen normális!

Minden éjjel szülök! És egy kicsit sem fáj!

Sok nő álmodik arról, hogy a baba egyszerűen csak kicsúszott belőle, minden fájdalom nélkül. Nem meglepő: mindenki ezt szeretné. Sajnos ez nem jósló álom, inkább vágy. Még ha többedik babádat várod is, a test elfelejti az átélt fájdalmakat, és ezzel az álommal nyugtat meg: minden menni fog.

A babám megsúgta, milyen nevet akar!

Sok kultúrában hisznek abban, hogy a gyermek megjelenik a szülés előtt álló kismamák álmában, és megmondja, mi legyen a neve. Az a név, amelyet így választ, különleges erővel bír, amely megvédi majd egész életében. Ha te hinni akarsz ebben, nincs benne semmi rossz. De ha végül más név mellett döntesz, az is teljesen rendben van.

A babával kapcsolatos álmok sok kismamát izgalomban tartanak

Láttam, milyen lesz a gyermekem!

Mivel egész nap azon jár az eszed, milyen lesz a születendő babád, az lenne meglepő, ha soha nem álmodnál vele. Az álombéli gyerekek általában gyönyörűek, bölcsek, okosak – és valószínűleg nagyon hasonlítanak a gyermekkori fotóidra vagy a férjed gyermekkori képeire. Ez a genetikai egyezés miatt nem olyan meglepő. A kutatások szerint azonban nincs köze az álombéli képnek ahhoz, ahogyan majd a gyermeked ki fog nézni. De mire odaérsz, ez már nem is lesz fontos.

Ikreim születtek!

Bár minden vizsgálat azt mutatta, hogy egyetlen gyerek van a pocakodban, te mégis folyamatosan ikrekről álmodsz? Valószínűleg attól félsz, hogy túl sok munkát jelent majd a gyerek ellátása, és túl nehéz feladat lesz számodra.

Furcsa, távoli helyre utaztam álmomban!

Az utazás kezdete, vége gyakran szerepel a terhes nők álmaiban. A szimbólum egyértelmű, hiszen a kisbaba érkezése a legcsodásabb kaland az ember életében. Lehet, hogy otthon hagyod az útleveled, vagy eltévedsz egy labirintusban, és ez félelemmel tölt el, mint az új kisbabás élet is. De lehet, hogy álmaidban csodás, vonzó, napfényes helyen jársz – ez azt jelenti, hogy alig várod már, hogy elkezdődjön életed legnagyobb utazása.Kapcsolódó cikkeink terhesség alatti érzelmek témában: