Terhesség

12 meglepő tény a terhes szexről

Ha az orvos eltiltja a párt a szextől pusztán a várandósság ténye miatt, ideje másik szülészt keresni!
2014. Szeptember 01.

Olvasd el 12 meglepő tényünket a terhességi szexről

Kövesd nyomon a terhességedet Terhesség hétről hétre szolgáltatásunk segítségével: Terhességi hetek 1-40.

1. Szexelni szabad!

Igen, egészséges terhesség alatt a durvaságtól mentes szex kockázatmentes.

Veszélyeztetett terhesség esetén is érdemes időről időre rákérdezni a részletekre. “Meddig érvényes a szextilalom?” Lehet, hogy csak óvatosságból javasolta az orvos a szexmentességet, de néhány hét múlva zöld jelzést ad. Még egy fontos kérdés: a “semmi szex” csak a közösülésre vonatkozik, vagy minden szexuális tevékenységre kiterjed? Esetleg csak az orgazmus tilos?Szinte biztos, hogy nem szükséges a kilenc hónap éjszakáit egymásnak hátat fordítva tölteni, még veszélyeztetett terhesség esetén sem. A bensőséges testi kapcsolatra mindkét félnek szüksége van, ha nem is az eddig megszokott módon. Persze, ehhez az szükséges, hogy bátran, találékonyan, az előítéleteket félretéve viszonyuljanak a témához.Mikor jogosak a megszorítások?

– a jelenlegi terhességet megelőző sorozatos vetélések, illetve koraszülés esetén

– vérzés, folyás, alhasi görcsök esetén

– ha szivárog a magzatvíz

– ha kinyílt a méhszáj

– ha a placenta a méhszájon vagy annak közelében tapad

2. Vágyak takarékon

Van, aki a terhesség teljes idejére elveszti szexualitás iránti érdeklődését. A rossz közérzet, a fáradtság, esetleg a korábban átélt vetélések emléke vagy más lelki teher is közrejátszhat ebben. Sem az egyszerű elutasítás, sem a “legyünk már túl rajta” típusú gyors menetek nem segítenek abban, hogy továbbra is kiegyensúlyozott maradjon a szülőjelöltek kapcsolata. Ha eddig ez nem ment, most igazán itt az ideje, hogy beszélgessenek a szexről, és közösen találjanak jó megoldást!

3. Másra se tudok gondolni!

Valljuk be, egy gömbölyödő kismamáról inkább jut eszünkbe a szinte szűzies visszafogottság, mint a tomboló vágy. Pedig akár a hormonális, akár a lélektani állapotot vizsgáljuk, nagyon is érthető a dolog. Sokan nőiességük beteljesedéseként élik meg az áldott állapotot.Ez büszkeséggel, boldogsággal, elégedettséggel tölt el, ami szexuális magatartásunkra is erősen kihat. Rajta kismamák, csak semmi szégyenkezés, kényeztessék párjukat és önmagukat. Nem ritka, hogy a kismama álmaiban megjelenik a szexualitás – míg soha azelőtt, és soha a szülés után ilyet nem tapasztal. Ne ijedjen meg a fokozott szexuális vágytól és érdeklődéstől, inkább kamatoztassa. A párja biztosan nem haragszik meg, ha hajnalban hozzá bújva beszámol ezekről, persze csak “szalonképes” formában – ahogy a kapcsolatuk megengedi.Kérhetsz terhességi hetek hírlevelet is – így sosem maradsz le az aktuális hetet érintő infókról, változásokról.

4. Többszörös orgazmus? Hihetetlen!

Pedig igaz! A hormonháztartás teljes átrendeződése, a terhesség alatti ösztrogénszint emelkedésének hatására még azok a nők is átélhetnek többszörös orgazmust, akik addig soha. Sokan arról számolnak be, hogy ilyenkor élték át életük leghevesebb szerelmi élményét. Ehhez hozzájárul, hogy a külső és belső nemiszervek vérellátása megnő, nagyjából a negyedik hónapban a szeméremajkak duzzadtabbak és érzékenyebbek lesznek. Ezzel többnyire fokozott nedvesedés is jár, de lehet, hogy éppen az ellenkezője. Ha szükséges, keressük meg a várandós szexhez megfelelő síkosító krémet!

5. Ezen a héten mi esik jól?

Akinek várandós a párja, legjobb, ha már előre számol azzal, hogy hihetetlenül változatos lesz a szexuális élete – nem mindig jó értelemben. A várandósok többsége hullámzó szexuális étvágyról számol be. Az első trimeszterben a kismama életét megnehezíti a fáradtság, a telt mellek, a gyakori vizelési és hányinger. Ebben az állapotban inkább a kispárnájával szeretne összebújni, mint a párjával.A második harmadban többnyire megnő szexuális étvágy, javul a közérzet, s még nem nehezül el a test. A terhesség előrehaladtával kényelmetlenségek adódnak, a növekvő pocak útban van, a gondolatok már a szülés körül forognak.

Nemcsak a szexuális étvágy, de az anya testének érzékenysége is folyton változik. Ami őrjítően szexi volt tegnap, az ma már fájdalmas lehet.Ennek tudatában nem túlzás, ha az apa minden együttlétet úgy kezel, mint a tapintatos szerető az első randit, hiszen minden alkalommal egy “ismeretlen” nőt tart a karjaiban.

6. A mellem! Nem ismerek rá!

Az egyik legváltozékonyabb testrész a női mell. A terhesség elején teltebbé válik, ha addig is telt volt, mostantól talán nehéznek is érezheti az anya. Ha fellobban a szexuális vágy, ez az érzés tovább fokozódik, az is lehet, hogy emiatt már a várandósság elején le kell mondania a párnak a misszionárius pozícióról. Megnő a mellbimbó érzékenysége is.Lehet, hogy eddig a komoly izgatás hozta lázba a nőt, mostantól a finom csókokon, cirógatáson kívül semmi nem esik jól, de az is lehet, hogy már az érintéstől is kellemetlenül érzi magát. Szerencsére ez a túlérzékenység a második harmadtól csökken. Az utolsó hetekben a szex hatására kevés tej csoroghat a mellből. A legjobb, ha ezt egyszerű előzetesnek tekintjük ahhoz, ami majd szülés után következik.

7. A szárnyaló apák

Ők még kívánatosabbnak látják a belső békétől, boldogságtól sugárzó kismamát. Csillogó tekintete, fényes, megerősödött haja, kisimult arca tovább fokozza a papa szerelmét és vágyakozását. Sokan figyelmesebbek, gondoskodóbbak, még szorosabbnak érzik a párjukhoz fűződő lelki köteléket.A növekedő pocak vonzó számukra, amely tovább fokozza szenvedélyüket és ragaszkodásukat.

Nagy megkönnyebbülést jelent, hogy – a fogamzásgátlás gondolatától szabadon – az örömszerzés az egyedüli cél.

8. Az aggódó férfiak

Ők a fentiektől gyökeresen ellentétes érzelmeket élnek át. A leendő édesapa nem éli át azokat a fizikai változásokat, amiket a kismama. A növekvő felelősségtudattól, egzisztenciális kérdésektől, az előtte álló feladatok sorától aggódó apának kisebb gondja is nagyobb a szexnél. Van, aki a babát és a párját is félti, más esetben a növekvő pocak és mell zavarja a férfit, nem érez vágyat, ha megváltozott külsejű párjára néz.Bármi legyen is az ok, a kismama kedvét szegi az elutasítás. Az őszinte beszélgetés, esetleg pszichológus, orvos tanácsai segíthetnek, és a szex újból kellemes, élvezetes együttlétet hoz a pár életébe. Nem szabad feladni, kismamák!

9. A baba, és az ő agyrázkódása

Nem ritka, hogy a férfi attól fél, hogy a magzatnak fájdalmat okoz, esetleg a kicsi a heves szeretkezéstől agyrázkódást kap. Kedves gondolat ekkora erőt tulajdonítani a pénisznek, de, ha megvizsgáljuk a baba helyzetét, beláthatjuk, hogy szinte lehetetlen normális szex során kárt tenni a kicsiben. Az utódot a magzatvízzel telt magzatburok, a hüvely felőli erős izomzat, valamint a nyákdugó védi a sérüléstől. Ezzel együtt minden durvaságot kerülni kell, ami fájdalmat okoz, esetleg a hüvely vagy a méhszáj sérüléséhez vezethet.

10. A mama és a papa szexelnek

Ez az egyik legtöbbször előforduló mítosz, miszerint a magzat tudatában van annak, sőt érzi is, mi történik odakint… A baba mit sem sejt az egészből. Nem elég fejlett ahhoz az idegrendszere, hogy olyanokat gondoljon: “A mama és a papa szexelnek, hát nem undorító?”, jobb esetben: “A mama és a papa szexelnek, hát nem csodálatos?”. Természetesen az édesanya testének biokémiai változásai a szex során hatnak a magzatra, érzi az orgazmus hatására beindult izomösszehúzódásokat, de nem von le végzetes következtetéseket mindebből. A szex utáni élénk rugdosással nem üzenni akar, csupán az anya szívverésének szaporaságára válaszol.

11. Pozíciók

Azok a testhelyzetek, amelyek eddig beváltak, nem feltétlenül tartoznak majd a legkedveltebbek közé. Új technikák, pozíciók kipróbálásával még harmonikusabb és élvezetesebb lehet a szexuális életet.

A negyedik hónap körül már kellemetlen lehet a háton fekvés. A növekvő méhre nehezedő súly miatt ekkortól célszerű olya testhelyzetet választani, amelyben a behatolás mélységét és ritmusát a várandós mama is irányíthatja. Erre legalkalmasabb, ha a nő van felül.A hasra semmiféle nyomás nem nehezedik az oldalfekvő pozíciónál, amikor a nőt hátulról, oldalt fekvésben öleli a férfi. A térdelő és ülő pozíció sokaknak azért kedvező, mert itt sincs a hasra nehezedő nyomás, a pocak védett. A lehetőségek tárháza végtelen, a kísérletező párok, olyan helyzeteket is találhatnak, amelyek a későbbiekben is a kedvencek közé tartoznak majd.

12. Természetes szülésindítás

Amíg a méhnyak nem érett – vagyis amíg nem jött el a szülés ideje -, addig az anya szervezete nem reagál a szexuális együttléttel járó “szülésindító” ingerekre. Ám, ha eljött az idő, bizony besegíthet egy kis szeretkezés. A spermában található a prosztaglandin nevű anyag, amit mesterséges szülésindításhoz is fel szoktak használni. Maga a szeretkezés és a gyönyör átélése pedig oxitocin felszabadulásával jár. Sokkal jobb érzés, mint infúzióban kapni. Nem ritka, hogy közvetlenül a szülés előtti napokban az anya nagyon kívánja a szexet. A természet mindenre gondol.Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Forrás: Kismama magazin