Terhesség

7 tipp, hogy rövidebb legyen a szülés

Gyors szülésre vágyunk kevés fájdalommal. Néhány nagyon egyszerű módszer segítségével közelebb kerülhetünk ehhez az álomhoz.
2007. Szeptember 04.

Mindenki könnyű szülésre vágyik

1. Csak kényelmesen!

Talán meglepő, de kiváló módja a szülésgyorsításnak, ha minél tovább otthon maradunk. Gyakran megesik ugyanis, hogy a méhösszehúzódások lelassulnak, vagy esetleg le is állnak, amikor a leendő mama a kórházba ér. A szülésre készülő női test védekezik az ismeretlen környezetben, és “visszatartja” a babát. Akkor érdemes csak elindulni, amikor a méhösszehúzódások már öt-tíz percenként jelentkeznek, és legalább harminc-negyven másodpercig tartanak.Ha nem vagy biztos a dolgodban – és miért is lenne bárki biztos abban, amit még sosem csinált? -, kérj tanácsot telefonon a szülésznőtől.

2. Lazíts!

Ha a mama feszült és ideges, a szülést szabályozó oxitocin hormon szintje csökken, a szülés pedig lassul, vagy akár le is áll. De ha nyugodt marad, és átadja magát az eseményeknek, minden halad a maga útján. Végezz meditációs gyakorlatokat. Nem kell bonyolult dolgokra gondolni! Elég, ha magad elé idézel egy neked kedves tájat vagy tárgyat, amely nyugalmat sugároz.A lazítás technikájának alapjait akár egy szülésre felkészítő tanfolyamon is elsajátíthatod, a továbbiakban a lényeg a rendszeres gyakorlás. A siker nem marad el, bárhol képes leszel “kikapcsolni”, akár a szülőágyon is. Semmi másra nincs ehhez szükséged, csupán egy csöndes sarokra, ahol nem zavar a külvilág.

3. Segít a málnalevél

Tegyél fel egy kanna vizet, és készíts málnalevélteát. Ez a világszerte ismert és használt főzet jó hatással van a méhizomzatra, növeli a méhösszehúzódások hatékonyságát. Használata csakis a 34. héttől javasolt, és akkor is legfeljebb egy-két csészényit igyál naponta. A biztonság kedvéért először kérd ki a bába véleményét, mert megeshet, hogy nem javasolja a fogyasztását. Ha például császármetszésed volt korábban, a méhed gyengébb lehet a vágás helyén.

Egyél, ha éhes vagy!

No, nem kell háromfogásos vacsorát elfogyasztanod két méhösszehúzódás között. A lényeg, hogy a szervezeted kellően fel legyen töltve energiával. A vajúdás első szakaszában a magas szénhidrát- és fehérjetartalmú ételek lendületbe hozzák a testet. Egy kis tészta, rizs, vagy egy finom, teljes kiőrlésű lisztből sütött zsemléből készült szendvics bőven elegendő. A folyadékpótlásról se feledkezz meg, igyál annyit, amennyi jólesik – lehetőleg szénsavmentes ásványvizet.

Jótékony érintések

A leendő apukák többsége nagyon tanácstalannak érzi magát a vajúdás időszakában, mert nem tudják, hogyan segíthetnek. Az akupresszúra egyszerű fogásait ők is tudják alkalmazni. A test különböző pontjait kell ujjal nyomni a kívánt hatás eléréséhez, így a méhösszehúzódások szabályosabbá válnak Az akupresszúra vagy egy kellemes hát- és derékmasszázs jó segítség lehet a fájdalom elviselésében is.Kérd meg partnered, hogy a méhösszehúzódások során hüvelykujjával nyomja a hátgerinc legalsó szakaszát, ott, ahol a csípőcsont ízesül. Erre bármikor sort keríthet a szülés során, amikor szükségét érzed

4. Vízben könnyebb

Zuhanyozz, vagy vegyél meleg fürdőt, meglátod, könnyebb lesz utána. A szülés során bármikor élhetsz ezzel a kellemes lehetőséggel. Vannak olyan kórházak, ahol szülőkádat is használhatsz. A vízben tompul a fájdalom, a mozdulatok is könnyebbé válnak, te pedig két méhösszehúzódás között jobban ellazulhatsz. A meleg víznek szülésgyorsító hatása is van, ha már kellően kitágult a méhszáj. Arra figyelj csupán, hogy a víz ne legyen forró, mert ez nem tesz jót sem a mama, sem a baba szívműködésének.

5. Női segítőtársak

Szülés közben megnyugtató és biztonságot adó érzés, ha van kire támaszkodni, van kihez szólni. Különösen a nők tudnak egymásnak nagyon sok pozitív energiát adni a nehéz órákban. Felmérések bizonyítják, hogy azok az anyák, akik női segítséggel szültek, gyorsabban és könnyebben hozták világra kisbabájukat, mint a többiek.Természetesen a partner jelenléte is jótékony hatású, de ha ő nem tud vagy nem szeretne jelen lenni a szülésnél, kérj meg édesanyját, barátnőt, testvért, hogy kísérjen el a kórházba. Ha úgy érzed, hogy hozzátartozóid nem tudnak kellő támogatást nyújtani, választhatsz dúlát is.Kik a dúlák?

Olyan képzett nők, akik maguk is rendelkeznek már szülési tapasztalattal, és nem csupán érzelmi, de fizikai segítséget is nyújtanak az anyának a szülés során. Támogatják őt és partnerét is, de jelenlétükkel nem zavarják meg az együttlétet, csak akkor működnek közre aktívan, ha erre a szülő nő igényt tart.

6. Maradj mozgásban!

Ha a szülés korai szakaszában ülsz vagy fekszel, akkor nagyon elhúzódhat ez a periódus. Próbálj meg aktív maradni, sétálj, ringatózz. A baba akkor tud a lehető legjobban lefelé haladni, ha állsz, vagy előredőlve térdelsz. A méhösszehúzódások ilyenkor sűrűbbé válnak, a szülés is jól halad.Amikor már nem érzed elég erősnek a lábaid, kapaszkodj a partneredbe, vagy támaszd meg a hátad a falnál. Néhány kórházban a vajúdás során használható eszközöket is találsz, például hatalmas gumilabdát, amire rá tudsz ülni, támaszkodni, vagy éppen hintáztathatod magad. A bordásfal is nagyon jó fogódzó lehet a méhösszehúzódás pillanataiban. Próbáld megtalálni a legjobb mozgásformát, és egy percig se erőltess semmit, ami kellemetlen, vagy fájdalmat okoz.

7. A zene ereje

Amikor belefeledkezünk egy-egy dallamba, testünk-lelkünk felüdül. A zene jóval több, mint szórakozás: jó hatással van az idegrendszerre, oldja a stresszt. Ma már léteznek olyan gyógyító eljárások is, amelyek a zene segítségével hoznak jobbulást a betegeknek. A szülés során hallgatott kedvenc dallamok csökkentik a kellemetlen érzéseket, a feszültséget, sőt a fájdalmat is, és erőt adnak.

Igaz? Nem igaz?

“A második szülés mindig könnyebb.” Általában igaz, de mégsem vonatkoztatható mindenkire. Minden szülés egyedi és különleges, így akár a fenti kijelentés ellenkezője is előfordulhat.“Anyám gyorsan szült, ezért én is gyorsan fogok.” Sajnos nem igaz. Semmiféle igazolt kapcsolat nincs a kettő között. Természetesen előfordulhat, hogy anya és lánya egyaránt könnyen hozták világra gyerekeiket, ez azonban jobbára a véletlennek köszönhető.“A szex megindítja a szülést.” Jó hír, hogy van igazság a dologban!

Szex közben ugyanis a női szervezet oxitocint termel, ez pedig szükséges a szülés beindulásához, de ez csak akkor hat, ha eljött az idő – az anya és a baba kész a szülésre. A sperma is tartalmaz olyan hormont (prosztaglandint), amely kiválthatja a méhösszehúzódásokat.

A túl gyors szülés se jó

A fönt leírt szelíd szülésgyorsító módszereknek nincs kellemetlen mellékhatásuk. Megesik azonban, hogy a szülés magától is nagyon gyorsan indul és halad előre. A váratlan helyzetet az anya sem lelkileg, sem testileg nem tudja ilyen rohamtempóban feldolgozni, ezért előfordulhat, hogy a szülő nő pánikba esik. Nagyon fontos, hogy ilyenkor minél hamarabb értesíts valakit, vagy hívj mentőt. Próbáld megőrizni a nyugalmad, és figyelj a tested jelzéseire, bízz abban, hogy a természet érti a dolgát.Ezeket is olvasd el:

Forrás: Kismama magazin