Terhesség

Bebizonyították, hogy bábákkal jobban járnánk

Világszerte vizsgálják, hogyan lehetne csökkenteni a szülés során végzett beavatkozások és a császármetszések számát. Egy friss vizsgálat igazolja: ha bába gondozza a várandósságot, és ő segít a szülésnél, jelentősen csökken a beavatkozások száma.
2012. Augusztus 03.

A Facebookon láttam egy bejegyzést Amerikából: Miért lesz a szülések 32,6 százalékából császármetszés? Mert a szülés levezetését olyan emberekre bízzuk, akik tudnak operálni.

A legújabb vizsgálatok igazolják a Facebook-posztot. Az eddigi legnagyobb vizsgálat 2300 olyan nő történetét elemezte, akik személyes bábai támogatást vettek igénybe – vagyis már a várandósság alatt is segítő kapcsolatban voltak, a szülést a bába kísérte, és ugyanő segítette a családot a gyermekágy idején is. A vizsgálat eredményei szerint az átlagnál ritkábban történt beavatkozás, ha bába kísérte a szülést, kevesebben kértek fájdalomcsillapítást, és kevesebb volt a császármetszés. Szám szerint 22 százalékkal volt alacsonyabb a császármetszések aránya, mint a hasonlóan alacsony kockázatú terhességeknél – derült ki a Comparing Standard Maternity Care with One-to-One Midwifery Support elnevezésű ausztrál kutatás eredményéből.

Bebizonyították, hogy bábákkal jobban járnánk

A gátmetszések és az epidurális érzéstelenítések aránya is jelentősen csökkent. A bába segítségét igénybe vevő anyák kevesebb időt töltöttek kórházban, mint azok, akik orvosi segítséggel szültek. A bábával született babák egészségesebbek voltak, kevesebben szorultak különleges ellátásra.

Így csökkenhet a császárarány

A császármetszések aránya megduplázódott az utóbbi két évtizedben – mondja a tanulmány szerzője, Helen MacLachlan, a La Trobe University munkatársa. – Világszerte nagy az aggodalom emiatt. A császármetszések aránya a fejlett országokban emelkedik a legjobban.

A császármetszés nem egyenértékű alternatíva a hüvelyi szüléssel szemben. Császár esetén nagyobb a fertőzések kockázata, a kórházi ápolási napok száma, tervezett császármetszéssel született gyerekeknél gyakoribb az asztma, a táplálékallergiák és az egyes típusú cukorbetegség.

Amerikában az a gyakorlat, hogy ha bába gondozza a kismamát, a szülész-nőgyógyász csak az első vizsgálatnál és a 36. héten látja. Ha komplikáció merül fel, természetesen többször is találkozik orvossal.

Mi a helyzet itthon?

A budapesti Jahn Ferenc Kórház úttörő abban, hogy már évekkel ezelőtt bevezették a bábás szülést az alacsony kockázatú terhességek esetén. A család tehát dönthet úgy, hogy szülésznő legyen velük a szülés alatt is, orvos pedig csak akkor jelenik meg, ha baj van. Egyes intézményekkel független bábák állnak szerződésben, így ott is a bába kíséri a szülést, ha az anya ezt igényli, de orvosnak jelen kell lennie. A harmadik út az otthon szülés: a bábák a várandósságtól a szülésen át a gyermekágyas napok végéig kísérik a családot.

A cikk eredetije itt olvasható.

Kapcsolódó cikkeink:

Miért van ennyi császármetszés?

Nobel-díjas lett az otthon szülést kísérő bába