Terhesség

Anitának férjét, és szülésznő anyósát is meg kellett győznie az otthonszüléshez

Anita nem hitte el, hogy nem lehet gátmetszés nélkül szülni, és érdemes volt kitartania az otthonszülés terve mellett.
2024. Január 06.
anita
Fotó: Youtube / Hoztam e világra

Anita a második terhessége tizenhatodik hetéig azt gondolta, kórházban fog szülni, mint először, bár a gátmetszés nagyon bántotta. Akkoriban olvasott egy beszámolót egy otthonszülésről, és szeretett volna elmenni egy konzultációra. Ám amikor megemlítette a férjének, merev elutasításba ütközött csakúgy, mint szülésznő anyósa esetében.
Ám neki az volt az érzése, a kórházban mindent megtesznek azért, hogy a folyamatot minél inkább lerövidítsék, sőt, el is mondták neki, hogy ez az anya és a gyerek érdekében történik. Ő azonban hitt abban, hogy képes szülni efféle rásegítés nélkül. „Békében, a testemre bízva a folyamatot, bízva önmagamban és abban, hogy tudok szülni. Szerettem volna megtapasztalni, milyen így világra hozni egy gyermeket” – fogalmaz a ’Hoztam e világra’ sorozat videójában.
Végül hatalmas fordulattal férje is mellé állt, és kislányuk születése nagy közös kaland lett, amit Anita részletesen elmesél nekünk.

A Hoztam e világra egy részvételen alapuló művészeti projekt, célja a szülészeti rendszerünk, a társadalom szabta anyaminták és az anyaság körüli tabuk vizsgálata. A projektbe bárki jelentkezhet, aki az elmúlt évek során szerzett élményeket szülészeti rendszerünk bármely területén. A projektben résztvevők együttműködésükkel hozzájárulnak egy művészeti kutatómunka létrejöttéhez.