Terhesség

5 természetes praktika, ami (állítólag) segít beindítani a szülést

Vannak szelíd módszerek arra, hogy kitessékeld a babát a pocakból, ezekből mutatunk pár jól beváltat!
2023. November 07.
Nem árt ismerni néhány szülésindító tippet, szükség lehet rájuk! (Fotó: Getty Images)

Ha már nem áll fenn annak a veszélye, hogy a kicsi koraszülött lesz, az anyukák többsége elkezd azon morfondírozni, hogyan lehet elkerülni a túlhordást, vagy hogy miként lehet rávenni a babát az elindulásra, ha már tényleg nagyon terhesnek bizonyul a várandósság vége. Ezek a természetes szülésindító praktikák jól jöhetnek ilyen helyzetben!

1) Csalogasd ki sétával!

Gyakran javasolják az anyukáknak a lépcsőzést, ami valóban hatásos lehet, hatalmas pocakkal, netán jelentősebb súlytöbblettel azonban igen megerőltető lehet, ha pedig tényleg beindítja a vajúdást, nem biztos, hogy szerencsés, ha viszonylag kimerülve vesz részt az anyuka a nagy kalandban. Elég naponta fél órát szánni sétára szabad levegőn, mélyeket lélegezve, hogy a függőleges testhelyzetnek, a mozgásnak és a gravitációnak köszönhetően a kicsi útra kelhessen. 

2) 10 perc térdelés

Ez a testhelyzet, vagyis a négykézlábazás segít a kicsinek, hogy a feje a szülőcsatornába illeszkedjen – ehhez persze elengedhetetlen, hogy ne legyen farfekvéses! – és a méhnyak is “befogadóbbá” válik ebben a pozícióban, vagyis mindketten tesztek a szülés beindításáért a babáddal! Egészen pihentetőnek is érezheted ezt a testhelyzetet, de ha megerőltető, akkor próbálj ki inkább más módszert!

3) Mellbimbómasszázs

Ez az első hallásra talán furcsa szülésindító tipp azért működik, mert az oxitocin nevű hormon termelődését segíti elő, ami fontos szerepet kap a vajúdás és a szülés során egyaránt. Beindul a termelődése akkor is, amikor a kicsit szoptatod, a masszázzsal pedig ezt a semmihez sem fogható tevékenységet imitálhatod.

4) Különleges ételek fogyasztása

Sok mendemonda kering arról, milyen ételekkel lehet jobb belátásra bírni a babákat, akik úgy döntenek, hogy megvárátjak a gólyát és a szüleiket. Ilyen például az ananász, ami bromelint juttat a szervezetbe. Ez az anyag felkészíti a méhet a szülésre, ezért érdemes friss ananászt enni vagy ananászlevet inni. Rostban gazdag ételeket is érdemes gyakrabban a tányérra tenni, mert azok mozgásba hozzák a beleket és sokszor még a hasizmokat is, sok esetben pedig lehet, hogy épp ennyi kell a vajúdás beindításához. Mások – természetesen mértékkel fogyasztva! – a fokhagymára és a csípős ételekre esküsznek, egy próbát mindenképp megér!

5) Vegyél kellemesen meleg fürdőt

Ez segít kicsit kikapcsolni, ha már tényleg minden gondolatod a szülésindítás körül forog, és árgus szemekkel figyeled a tested jelzéseit. Nemcsak a léleknek tesz jót azonban, hanem a testednek is: a kellemesen meleg – tehát semmiképp sem forró! – víz ellazítja az izmokat, ami szintén hozzásegítheti a kicsit ahhoz, hogy kedvet kapjon végre megszületni!

Bármelyikkel is kísérleteznél, előtte feltétlen egyeztess az orvosoddal!