Terhesség

Légzéstechnikák szüléshez

Milyen technikát érdemes alkalmazni szülés közben? És miért is fontos az, hogyan vesszük a levegőt?
2016. Szeptember 04.

A jó légzéstechnika sokat segíthet

Az egyik legnépszerűbb technika, amit szülés közben alkalmaznak, az a Lamaze-módszer. Itt ritmikus légzés, a nyugodt koncentráció és a speciális masszázstechnika külső, gyógyszeres beavatkozás nélkül segít elterelni a kismama figyelmét a vajúdásról.

A másik népszerű technika a Bradley-módszer, amelynek lényege, hogy megtanítja a nőt, hogy szülése részévé, ne pedig áldozatává, elszenvedőjévé váljon. Más szakértők pedig azt javasolják, hogy mindenki a saját, természetes ritmusában vegyen levegőt. És hogy ez lassú, mély lélegzés lesz-e, vagy pedig gyors, felületes, mint a kutya lihegése, a lényeg, hogy a kismamának jó legyen.

Hogyan készüljünk fel tehát a szülésre, milyen légzéstechnikát alkalmazzunk? A legfontosabb, hogy sokat gyakoroljunk, hogyha ott fekszünk majd a szülőszobában, akkor is fel tudjuk idézni a természetes légzésünket. Szakértők szerint vajúdás alatt sokat segít, hogyha nem a mellkasunkba, hanem a hasunkba vesszük a levegőt.

Orron át beszív, szájon át pedig kifúj. Ettől ellazulnak majd az izmaink, bár nem ígérjük, hogy sétagalopp lesz a vajúdás és semmit nem fogsz érezni, de hogyha a légzésedre és annak az ütemére koncentrálsz, nem esel majd pánikba, jobban viseled majd a fájdalmat, több energiád marad a kitolási szakaszra, és a kicsinek is jobb lesz az oxigénellátása.

A The Bump pedig azt tanácsolja, hogyha semmiféle légzéstechnika nem működne nálad, akkor bátran adj ki hangokat, amikor jön a fájdalom. Ha szükséges, akkor nyugodtan hangosan is felkiálthatsz, ezzel szintén magadon segítesz, hogy megbirkózz a szülési fájdalmakkal.

Kapcsolódó cikkeink vajúdás témában: