Terhesség

4 tipp a könnyebb vajúdásért

A filmekben az anya a hasához kap, majd néhány éktelen sikolyt követően megszületik a baba. Jó lenne, ha a valóságban is ilyen gyorsan menne minden, de sajnos az átlagos vajúdás ennél valamivel tovább tart.
2013. Április 09.

4 tipp a könnyebb vajúdásért

Első szülés esetén, ha a legelső fájástól a baba megszületéséig csupán 3-4 óra telik el, akkor már gyors szülésről beszélünk, és még a 24 órán keresztül tartó vajúdás sem számít extrémnek. Persze az elején még vígan és büszkén számolod a “fájások” között eltelt időt, hogy aztán a végére eljuss odáig: a legjobb, ha most te hazamész.

Az erőd végére értél, kifáradtál, eleged van, innentől csinálja valaki más. A jó hír, hogy ilyenkor a szülésznőd elégedetten mosolyog, mert tudja, hogy már nincs sok hátra. És azt is, hogy bár őszintén hiszed, hogy elfogyott az erőd, valamilyen rejtett tartalékból mégis végigcsinálod a kitolást is. Tippjeink segítségével (amelyek összegyűjtésében Gombos Katalin, a budapesti Szent János Kórház szülésznője volt segítségünkre) megtudhatod, hogyan könnyítheted meg a vajúdásodat, és hogyan segíthet ebben az (a párod, az édesanyád vagy a barátnőd), aki bekísér a szülőszobára.

1. Nézz szembe a félelmeiddel!

Talán közhelyesen hangzik, de attól még igaz: sokkal jobban halad a vajúdás, ha biztonságban érzed magad, mint ha félsz attól, ami rád vár. Szánj időt arra, a pároddal együtt, hogy megbeszéljétek, mi az, amitől félsz, mire vágysz, és ez hogyan valósítható meg. Fájni fog? Igen. Bírni fogod? Igen. Lehet, hogy sírni fogsz, vagy kiabálni? Igen. Zavarja ez az orvost és a szülésznőt? Nem. Zavarja ez a párodat? Egyáltalán: a párodat szeretnéd bevinni magaddal, vagy valaki mást? Erről jobb, ha már jó előre beszéltek. Biztonságban érzed magad a választott kórházban? Rá tudod-e bízni magad az orvosodra, vagy arra készülsz, hogy folyton résen leszel, nehogy valamit másképp csináljon, mint szeretnéd?

Ha bármilyen kérdésed van a szülés várható menetével, a kórházi protokollal, az orvos és a szülésznő álláspontjával kapcsolatban, kérdezz! A cél, hogy mire a szülésre kerül a sor, érezd, hogy jó rá tudod bízni magad a körülötted lévő szakemberekre.

2. Gyakorold a lazítást!

A méhszáj tágulását nagymértékben segíti, ha te nyugodt vagy, a tested pedig a lehetőségekhez képest laza és relaxált. Ha van lehetőséged a terhesség alatt kismamajógára járni, ott általában külön figyelmet fordítanak a megfelelő relaxációs technika elsajátítására. Természetesen a relaxációt otthon is gyakorolhatod, beszerezhetsz hozzá meditációs zenét, megkeresheted az illatot, ami segít az ellazulásban. Ha kevés időd van a gyakorlásra, akkor elég, ha csak néhányszor kipróbálod, hogy tudod hirtelen teljesen ellazítani magad, mintha rongybaba lennél. A lényeg, hogy tudd: ha összeszorítod a szádat, megfeszülsz a fájások alatt, és ellenállsz nekik, azzal lassítod a vajúdás folyamatát, ha el tudod magad engedni, azzal gyorsítod.

3. Vigyél zenét, illatot!

Ez tulajdonképpen összefügg az előző ponttal. Ha van olyan zene, amiről tudod, hogy ellazít, nyugodtan vidd magaddal a szülőszobára. Ugyanez igaz az illatokra is. Ha a kismamajógán relaxáció közben egy bizonyos illóolaj vagy füstölő volt mindig használatban, nyugodtan kérj belőle, és vidd magaddal a kórházba: segít, hogy az ott megszokott állapotba kerülj. De ezt a hatást elérheted a kedvenc tusfürdőddel vagy habfürdőddel is. Ha nincs ilyen kedvenc illatod, akkor próbálkozhatsz a muskotályzsályával, a jázminnal, a mandarinnal vagy a levendulával, amelyek közismerten nyugtató hatásúak. Végső soron pedig az is előfordulhat, hogy bár pompásan rákészülsz, akkor és ott minden illat idegesít, és a zenétől is a falra mászol. Ez esetben egy percig se habozz sutba vágni az egészet.

4. Lélegezz!

A megfelelő légzéstechnika nemcsak a lazításban segít, de arról is gondoskodik, hogy megfelelő legyen a szervezeted (és a kisbabád) oxigénellátása, amire mindkettőtöknek nagy szüksége van. A legrosszabb a kapkodó, lihegő légzés, az úgynevezett hiperventiláció, ami az izmok begörcsölését okozhatja, és pánikhangulatba is kerülhetsz tőle, pedig erre semmi okod, és nyilván semmi szükséged. A legjobb módszer az, ha körülbelül 5 másodpercen keresztül tart a belégzés, utána picit hosszabb ideig, 6 másodpercig a kilégzés. Ügyelj arra, hogy ha a fájások közben nem is, fájásszünetben mindenképpen nyugodt legyen a légzésed, ha ez magadtól nem megy, kövesd a szülésznőd útmutatásait.

Kapcsolódó cikkeink vajúdás témában: