Terhesség

Változott az ajánlás a vajúdás és a szülés kapcsán

Az Egészségügyi Világszervezet szüléssel kapcsolatos új ajánlása szerint nagyobb beleszólást a kell biztosítani a nőknek a vajúdásba, több időt kell hagyni és kevesebb beavatkozásnak kéne lennie a folyamatba.
2018. Február 19.
Kevesebb beavatkozást és több döntést kell adni a szülő nőnek

A WHO új ajánlást fogalmazott meg a vajúdás és szülés folyamatára:

  • A nőknek több beleszólást és döntési lehetőséget kéne adni a saját szülésükkel kapcsolatban
  • Az ajánlás szerint meghaladott a vajúdás időbeli korlátozása és a tágulás óránként 1 cm-rel történő számítása sem reális elvárás.
  • A WHO szerint a nők vajúdásának gyorsítása szintetikus anyagokkal és a császármetszések aránya nem feltétlenül szükségesek.
  • A nőknél meg kéne hagyni, hogy szabadon választhassák meg a vajúdási pozíciójukat, beleértve a guggoló vagy ülő testhelyzetet
  • Fájdalomcsillapítási lehetőségeket is fel kéne ajánlani a vajúdó nők számára.

A vajúdó nőknek több időt kellene hagyni, sokkal kevesebb beavatkozást és sokkal több lehetőséget, hogy maguk dönthessenek a szülésükkel kapcsolatban – ez a WHO legújabb ajánlása a szüléssel kapcsolatban.

Elavult és nem életszerű a tágulásra vonatkozó hagyományos nézet, azaz az óránként egy centiméternyi tágulás, ráadásul ez a szemlélet gyakran odavezet, hogy a szülés császármetszéssel fejeződik be. Ez az elmélet még az 50-es években született, egy amerikai szülész Emanuel Friedman ajánlásában. Az elmúlt 15 évben azonban számos kutatás született a témában, köztük a WHO-é is, amelyekben összesen tízezer nigériai és ugandai nő adatait vizsgálták meg. Az eredmények alapján elmondható, hogy a tágulás lassabb is lehet anélkül, hogy az anya vagy a magzat életét veszélyeztetné.

Az elmúlt két évtizedben megfigyelhető, hogy egyre több a szükségtelen beavatkozás a szülés során – mondta Dr. Olufemi Oladapo, a WHO reproduktív egészségi osztályának kutatója. Hozzátette: az oxitocin rutinszerű alkalmazásával a komplikációkat akarják elkerülni a szülés gyorsításával.

Minden szülés más, ahogy minden nő is más, vannak nők, akik lassabban tágulnak, mégsem kerül veszélybe senki. Nem jó, hogy mindenkire ugyanazokat az egyenértékeket alkalmazzák és pontosan ugyanazt várják el..

A WHO szakemberei szerint jobb lenne küszöbértéknek tekinteni első szülésnél a 12 óra alatti, többedik szüléskor tíz óra alatti öt centiméteres tágulást, miközben figyelemmel kísérik az anya egészségi állapotát és a baba szívverését.

Metin Gülmezoglu, a WHO munkatársa rámutatott, hogy bár emelkedik a császármetszések aránya, ez nem vezetett az anyai és magzati halálozási arányok jelentős csökkenéséhez.

Az ajánlás szerint a nőknek meg kell engedni, hogy szabadon választhassák meg a testhelyzetüket a vajúdás alatt, beleértve a guggolást vagy ülést, és biztosítani kell a fájdalomcsillapítást is. A nőknek meg adni a lehetőséget arra, hogy megfelelő információ birtokában szabadon dönthessenek, a döntésekbe be legyenek vonva. Ne alkalmazzanak az orvosok rutinszerű gátmetszést, mert több kárt okoz, mint amennyi hasznot remélnek tőle.

Több időt kell adni a vajúdás folyamatára és az egészségügyi szakembereknek tiszteletben kell tartaniuk a nő kívánságait. Az egyre fokozódó beavatkozások és a szülés egyre erőteljesebb medikalizációja negatívan befolyásolja a szülés élményét és elveszi azt az élményt a nőktől, hogy képesek szülni. Ha a szülés körül mindenki, az anya és a baba is rendben van, akkor nincs szükség beavatkozásra.

(A cikk forrása itt található)

Kapcsolódó cikkeink szülés témában: