Terhesség

Szülés: ki fog férni a baba?

Ki kell férnie! De nem mindegy, hogyan! A gátmetszés hívei a súlyos gátsérülések megelőzésére hivatkozva vágnak, pedig a női testnek alkalmasnak kell lennie arra, hogy súlyosabb sérülések nélkül átvészelje a szülést.
2011. Május 14.
Tényleg ekkora arányban van szükség gátmetszésre? (Fotó: iStock)

Manapság, amikor nem is egy magyar kórházban már minden negyedik nő császárral szül, lényegtelen kérdésnek tűnik, végeznek-e gátmetszést azoknál, akik természetesen hozhatják világra kisbabájukat. Ám aki már átélte ezt a beavatkozást, az tudja, hogy cseppet sem lényegtelen kérdésről van szó.

A gátmetszést rutinszerűen alkalmazók elsősorban azzal érvelnek, hogy ezzel elkerülhető a súlyosabb gátsérülés, valamint a vágott seb ellátása könnyebb, mint a bizonytalan formájú repedésé. A gátsérüléseket súlyosságuk szerint osztályozzák, a felszíni, csak bőrt érintő sérülések ritkán igényelnek ellátást. A mélyebben szántó repedéseket már varrni kell, ezek olykor egészen a végbélig hatolnak, és izmokat is érintenek. Ezt kellene kivédenie a gátmetszésnek, amely többnyire eleve másodfokú gátsérülésnek felel meg, mert izmot is érint.

Szülés: ki fog férni a baba?

De vajon valóban védő hatású a gátmetszés?

Dr. Dékány Ágnes szülész-nőgyógyász szerint a kutatások nem erősítik meg ezt az állítást. – Én magam is láttam már a vizitek során továbbrepedt gátat, amin ugyan végeztek bemetszést, a repedés mégis, vagy tán éppen annak következtében létrejött.

Milyen gyakori?

Magyarországon először szülőknél szinte mindenütt rutinbeavatkozásnak számít, ám az utóbbi években számottevően csökkent a gyakorisága. Ha lehet hinni a statisztikáknak, jelenleg körülbelül a szülő nők 70 százalékánál végzik el. Az Anya- és Bababarát Szülészeti Ellátásért nemzetközi kezdeményezés a szülések körülbelül húsz százalékában tartja indokolhatónak a gátmetszést, s ez az arány igen nagyvonalúnak tekinthető, több vizsgálat szerint ugyanis még 5 százalék alá is csökkenthető lenne az ilyen beavatkozások aránya.Dékány doktornő az általa kísért szülések mintegy 2 százalékánál alkalmazott gátmetszést. “Mindig olyan kórházban dolgoztam, ahol elfogadott volt, hogy akár első gyereket szülő anyánál is mód van gátvédelemre. Így magam is ezt tanultam, és én is így szültem mindkét gyerekemet.Meglepett, amikor egyszer tanúja voltam egy szülésnél, hogy van, akit a saját élménye másképpen befolyásol. Az egyik szülésznő, akivel dolgozom, már nógatott, hogy végezzem el a beavatkozást, mert neki is mekkora megkönnyebbülés volt, amikor sor került rá, és már nem feszítette olyan erővel a kisbabája feje a hüvelyét. Addig sosem gondoltam volna, hogy segítségként éli meg valaki a gátmetszést.”

Mit mond a tudomány?

A gátmetszés létjogosultságát dr. K. Hartmann 2005-ben publikált összehasonlító elemzése sem támasztja alá, melyben több szempontból is vizsgálták a gátmetszés hatásait. Közel ezer 1950 és 2004 között zajlott vizsgálat közül huszonötöt dolgoztak fel, és azt találták, hogy azok között, akik gátmetszésen estek át, ugyanúgy megjelentek a vizeletvisszatartási nehézség és a medencefenék-izomzat meglazulásának tünetei (abban az életkorban, amikor ez jelentkezni szokott), mint azoknál, akiknél nem kerül sort ilyen beavatkozásra.Ugyancsak nem találták bizonyítottnak azt az állítást sem, hogy ezzel megelőzhető lenne a szexuális életben jelentkező fájdalom vagy nehézség, és mint kiderült, a vágott seb sem gyógyul gyorsabban, mint a spontán sérülés.

Ami segít, hogy elkerülhesd

Tájékozódás: Elsősorban ezen múlik, hogy rátalálsz-e arra a segítőre (orvosra, szülésznőre), aki a gátvédelmet részesíti előnyben, és csak nagyon ritkán metsz. Érdemes a kórházi gyakorlat felől is érdeklődni, hiszen a főorvos szemlélete is befolyásolja a gátmetszések gyakoriságát, arról nem is beszélve, hogy más orvoshoz is kerülhetsz, ha úgy hozza a véletlen.Egyéni adottságok: – Hogy sor kerül-e gátmetszésre, az mindig az adott esettől függ, és több tényezőből tevődik össze – mondja Dékány doktornő. Egy része a kísérőkön múlik, a másik tényező a nő anatómiája: tágulékony-e a kötőszövet, van-e ödéma. Újabb szempont a gyerek anatómiája: a fej mérete, hogy mennyire képes alkalmazkodni a medencéhez. De ez a legkevésbé lényeges, a legfontosabb az, hogy milyen a szülés dinamikája.Intimtorna: Dr. Dékány Ágnes szerint az intimtorna segíthet ezt a területet is fitten tartani. -Fontos, hogy a lányok már serdülőkorukban megismerjék intim testrészeik működését. Ha szülés előtt és után is gyakorolják az intimtornát, jobbak az esélyeik a későbbi inkontinencia elkerülésére is. A gátizomzat megrendülése ugyan valóban gyakoribb többször szülő nők között, az ilyenkor bekövetkező folyamatot azonban balgaság lenne a gátmetszéssel megelőzhetőnek tartani. Alkati kérdés ez inkább, melyet a kötőszövetek általános állapota vagy gyengesége is befolyásol.Relaxáció: A szülés nem pusztán fizikai folyamat. A testi és lelki változások képesek egymást erősíteni vagy gyengíteni, így aztán a gát elengedettsége, lazasága nagyban függ a szülő nő érzéseitől, attól, hogy ő maga mennyire lazul bele abba a pillanatba (vagy percekbe), amikor a kicsi feje kigördül a gáton.Gátvédelemben tapasztalt segítők: – Megfelelő orvost és szülésznőt kell választani – tanácsolja Dékány doktornő -, aki az anyát fel tudja készíteni, hogy mire számítson, és hasznos tippeket tud adni a testhelyzetre vonatkozóan. Való igaz ugyanis, hogy a kitolás ilyenkor akár tíz-tizenöt perccel is hosszabb lehet. A gát igenis feszülni fog, de segít a megfelelő testhelyzet, a guggolás, ami kiszélesíti a medencét.Kevesebb rutinbeavatkozás: A természetes fájások erősítésére, gyakoribbá tételére adott oxitocin-infúzió és a kitoláskor a fekvő anya hasára gyakorolt külső nyomás elősegíti a gátsérülés keletkezését, mert a magzat nem a maga természetes ütemében halad át rajta.

A szülésznő tapasztalatai

Szülés: ki fog férni a baba?

– Harmadik gyerekemet már gátvédelemmel szültem, talán az első kettőnél is elkerülhető lett volna a gátmetszés. De akkor ez még szóba sem került, egyszerűen ez volt a kor protokollja – meséli Kondor Kata szülésznő, aki a budapesti Szent Imre Kórházban dolgozik.- Nemcsak fizikailag, hanem érzelmileg is ég és föld a különbség. Harmadszorra mámorító volt az érzés, hogy meg tudtam csinálni, szültem anélkül, hogy orvosi beavatkozásra lett volna szükség. A gyógyulás pedig összehasonlíthatatlanul gyorsabb. Biztos, hogy én magam szüléskísérőként már csak azért sem szeretnék jobban beavatkozni, mint amennyire muszáj, mert volt rossz élményem. Az a dolgom – folytatja Kata -, hogy megpróbáljam a kismamákat olyan helyzetbe, hangulatba hozni, olyan körülményeket teremteni, hogy merjék magukat elengedni. Igyekszem kizárni minden zavaró tényezőt. Így tudnak az izmok is ellazulni.A szülésznő szerint is döntő a szülés résztvevőinek hozzáállása, hiszen aki a kóros esetek felől közelít, az hamarabb avatkozik be olyankor is, amikor erre semmi szükség. Az intimtorna, a gátmasszázs főleg azért fontos, hogy ismerjük meg testünknek ezt a területét is. Ám az illóolajok, a torna, a málnalevéltea csak mankó. – A szülésnek ritmusa van, erőtere, amelyben a résztvevők összehangolódnak. Ha valaki segítőként nem tud belesimulni a szülés ritmusába, akkor ezzel tönkreteheti. A jó kísérő tudja ezt, és nem veri szét a harmóniát. A többi már magától megy – mosolyog Kata.Kapcsolódó cikkeink szülés témában:

Forrás: Kismama magazin