Terhesség

Mi az a Kegel-gyakorlat?

A terhesség alatt és a szülés során az intim területeink igencsak igénybe vannak véve, ráadásul nagyon sok nőnél ez az igénybevétel nagyon kellemetlen tünetekkel is járhat. Szerencsére tudunk tenni ez ellen!
2015. Május 27.

A Kegel-gyakorlat csodákra képes

A várandósság hónapjai alatt, illetve a szülés során elképesztő nyomás nehezedik a medencetájékra, a medencefenék kötőszövetei és izmai túlságosan megnyúlhatnak, elgyengülhetnek.

Mivel nem tudják a korábbi tartó és támasztó funkciójukat betölteni, ez nagyon kellemetlen tünetekkel járhat együtt: nemcsak a szexuális gondok jelentkezhetnek (hiszen a hüvelyi, és az azt körülvevő izmok is kinyúlnak), hanem vizeletcsepegés, vagyis inkontinencia, és a méh, illetve a hólyag előreesése is.

Sajnos, az sem jár jobban, akinek a kisbabáját császármetszéssel segítették a világra. Mivel az izmok elgyengülése, megnyúlása hosszabb időt vesz igénybe, a terhesség alatti hormonális változások és a méh súlya jelentős mértékben hozzájárulhat a medencefenék elgyengüléséhez.

Szerencsére, ezekre van megoldás. Az úgynevezett Kegel-gyakorlat, melyek éppen azt a célt szolgálja, hogy az elgyengült, túlnyúlt medencefenéki izmokat megerősítsük, és így stabilabb támaszt nyújtsunk azoknak a belső szerveinknek, melyek ezen a területen találhatóak (vagyis a húgyhólyagnak, a méhnek, a hüvelynek, a végbélnek).

A gyakorlat Arnold Kegelről, egy amerikai nőgyógyászról kapta a nevét, aki a negyvenes években jött rá arra, hogy a medencefenék izmainak “edzésével” kezelhető az inkontinencia, egy nagyon gyakori panasz, mely a várandósok, illetve már szült nők mintegy hetven százalékát érintheti.

A Kegel-gyakorlat azonban egyéb előnyökkel is jár. A medencefenék, a gát illetve a végbéltájék vérkeringésének felpezsdítésével hozzájárulhatnak az aranyér elleni küzdelemhez, és felgyorsíthatják a gátmetszés utáni regenerálódást is.

A hüvely izomtónusának javításával pedig élvezetesebbé és kielégítőbbé teszik a szexuális együttlétet – vagyis a gyakorlattal küzdeni lehet az újdonsült szülők egyik legnagyobb féleleme, a kitágult hüvely ellen.

A Kegel-gyakorlatot ráadásul nagyon könnyű megtanulni és elvégezni, nem kell hozzá sem sportfelszerelés, sem fitneszbérlet. Egyszerűen képzeljük el azt a helyzetet, amikor pisilés közben egy pillanatra megállunk és visszatartjuk a vizeletet. Ez a mozdulat, gyakorlat az, mellyel hatékonyan erősíthetjük a medencefenék izmait. Fontos, hogy ezt a mozdulatot anélkül végezzük el, hogy a hasat behúznánk, a combjainkat összeszorítanánk, megfeszítenénk a fenék izmait vagy visszatartanánk a lélegzetünket.

A Kegel-gyakorlatot bárhol és bármikor végezhetjük: sorban állás közben vagy a piros lámpánál várakozva. Kezdők általában csak néhány pillanatig tudják megfeszítve tartani ezeket az izmokat, de ahogy megerősödünk, akár tíz másodpercig is sikerülhet ez. Érdemes naponta háromszor 10-15 ismétlést végezni a gyakorlatból.

A Kegel-gyakorlatot érdemes egy kicsit úgy tekinteni, mint a fogmosást: mivel számos előnye van a nők egészségének megőrzése szempontjából, nem érdemes abbahagyni a medencefenék izmainak tornáztatását! Ezzel ugyanis megelőzhetjük az idősebb kori inkontinenciát is!

Kapcsolódó cikkek a témában: