Terhesség

Gátizomtorna gyakorlatok a terhesség alatt és után

A tapasztalat azt mutatja, hogy a terhesség és szülés után bekövetkezett vizelettartási probléma megelőzhető, vagy ha már kialakult, akkor kezelhető a gátizomtornával.
2016. Július 08.

Gátizomtorna gyakorlatok a terhesség alatt és után

Mire jó a gátizomtorna?

Az úgynevezett Kegel-gyakorlatok elsajátítása és végzése nagyban hozzájárul nem csak az inkontinencia kellemetlen tüneteinek enyhítésére, hanem a vajúdás idejének lerövidítéséhez is, ráadásul a szülést és azt követő regenerációt is megkönnyítheti. Normál esetben az ember szinte nem is gondol arra, hogy bizony vannak medencefenék izmai. Arra meg pláne nem, hogy ezeket edzeni kellene. Amikor viszont a terhesség alatt a baba elkezd nőni, a megnövekedett méh nyomást gyakorol a medencére és ezek a szóban forgó izmok hirtelen megnyúlnak, elgyengülnek. Ennek következményeként a kismama a vizeletet nem képes minden esetben tartani és megtörténik a “baleset”.

Szerencsére van olyan gyakorlat, ami a szakértők szerint segít megelőzni és megoldani ezt a problémát. Dr. Arnold Kegel nőgyógyász fejlesztette ki ezeket a gátizomtorna (hétköznapi néven intimtorna) alapgyakorlatokat, annak érdekében, hogy megerősödjenek a medencefenék izmai, s ne lógjanak úgy, mint egy “parittya” a csípő között. Fontos szerepük van a húgyhólyag, méh és más szervek működésében, ott ahol a vizelet áramlik. Az intimtornával a hüvely és végbélzáró izmokat is lehet erősíteni. Sőt még a szexuális élvezetet is lehet fokozni.

Fontos, hogy a tornát naponta végezzük, több alkalommal, ugyanis a rendszeresség nélkülözhetetlen, és így lesz igazán hatékony, s így lesz eredménye. Mivel alkalmanként rövid ideig tart a gyakorlat sorozat, különösebben nem igényel tőlünk nagy időbefektetést és pénzt sem. Otthon, sőt bárhol, bármikor elvégezhető. Az alap gyakorlatokat akár tévénézés közben, vagy – ha a dugóban ülünk – az autóban is csinálhatjuk, hisz külső szemlélő számára láthatatlan az intimtorna.

A gátizomtorna előnyei

Amikor a harmadik trimeszterben egy köhögéstől, tüsszentéstől szivárog a vizelet, akkor érdemes elkezdeni a gátizomtornát, hogy megerősítsük vele a medencefenék izmait. A szülés következtében ezek az izmok még jobban széthúzódnak, azért, hogy helyet adjanak a babának. Kutatások szerint a nők egyharmadánál izomszakadás is előfordulhat szülés közben. Ez akkor, abban a pillanatban nem is vehető észre, mivel nem vérzik, nincs külső tünete, viszont a későbbi vizelettartási probléma utalhat a problémára. Jó hír, hogy tanulmányok is bizonyítják: a rendszeres gátizomtorna valóban javulást hoz az inkontinencia kapcsán. Épp ezért gyakran orvosok is javasolják az intimtornát, továbbá elismerik a módszer hatékonyságát.

Hogyan találom meg a medencefenék izmaimat?

A legkönnyebben úgy tudjuk felderíteni, melyik a medencefenék izmunk, hogy mikor elkezdjük kiengedni a vizeletet, közben megpróbáljuk megállítani. Abban az esetben, ha még mindig nem sejtjük, hogy miről van szó, próbáljuk meg ezt: tiszta ujjal nyúljunk a hüvelybe, próbáljuk megszorítani az ujjat. A szorítást a medencefenék izom végzi. Súlyos inkontinenciás esetben egyébként hüvely szondával mérik az izmok állapotát és teljesítményét.

Alapgyakorlatok

Ha megtaláltuk a medencefenék izmait, akkor a következő alapgyakorlatokat érdemes végezni naponta többször, rutinszerűen:

  • Szorítsuk össze az izmokat, 5 másodpercig tartsuk, majd engedjük el 5 másodpercig. Ezt ismételjük egymás után négyszer, ötször és napjában többször.
  • Ahogy ez a feladat egyre könnyebbé válik próbáljuk meg 5 másodperc helyett 10 másodpercig tartani, majd pedig még hosszabb ideig. És ezt ismételgessük.
  • Végül 20 másodpercig tartsuk, majd pihentessük, napjában legalább három alkalommal.

Egyéb gyakorlatok

  • Feküdjünk a hátunkra, hajlítsuk be mindkét lábunkat, majd talpunkat tegyük a földre. Két kezünket tegyük a gerincoszlopunk ágyéki része alá. A hát alsó részével próbáljunk nyomás gyakorolni a kezükre, a csípőnket közben emeljük meg. Csak óvatosan, ahogy a pocakunk engedi a terhesség alatt, illetve a szülés után.
  • Ugyanezt a pózt vegyük fel, de csípő emelés helyett a vagina izmait feszítsük meg és közben egyszer az egyik, majd a másik lábat felváltva, szép lassan nyújtsuk ki. Közben a gátizom feszességén próbáljunk meg nem változtatni.
  • Abban az esetben, ha nekünk így kényelmesebb pocakkal, akkor feküdjünk az oldalunkra, húzzuk fel a lábainkat és tegyünk combjaink közé párnát. Ezt szorítsuk össze lábainkkal és a végbélzáró izmokat feszítsük meg, néhány másodpercig tartsuk, majd lazítsuk, és mindezt végezzük el egymás után többször.
  • Ereszkedjünk négykézlábra – ez a babának is kényelmes póz lesz. Közben ugyanígy néhány másodpercig feszítsük meg, majd lazítsuk el a gát és végbélzáró izmokat. Napjában többször is végezhetjük.

Ne csüggedjünk, ha azonnal nem sikerül megfelelően végezni, vagy nem érzünk majd egyből változást. Mint minden izomedzés hosszabb ideig tart. Az időt és következetességet fontos szem előtt tartani.

Mikor végezzem a gyakorlatot?

Áldott állapotban, mikor előjön a vizelettartási gond, érdemes elkezdeni. Majd a szülés után közvetlenül el lehet indítani az alapgyakorlatok végzését. Megfelelő alkalom a gátizom tréningezésére az is, mikor etetjük a babát. Nagyon jó keringésserkentőnek, elősegíti a szülés utáni gyógyulást, regenerálódást és javítja az izomtónust. Ne aggódjunk, ha az elején nem érezzük a gyakorlatot, hiszen hüvelyi szülés után zsibbadt érzés jelentkezhet még a gátrészen, de néhány hét után fokozatosan visszatér a korábbi állapot.

Egyébként ez persze nem azt jelenti, hogy addig nem ér semmit a munka. A szülést követő babás hónapokban ajánlott végezni, de tény, hogy az intimtorna jótékony hatása miatt a szakemberek egy életen át javasolják a végzését. Eredményességét évek óta statisztikák bizonyítják. A gátizomtorna gyakorlatokról az interneten számos videó található, de még telefonos applikáció is létezik a témában.

Kapcsolódó cikkeink: