Terhesség

Méhsüllyedés – nem feltétlen kell egyből műteni

A méhsüllyedés igen gyakori probléma a nők körében, melynek előfordulása az életkor előrehaladtával egyre nő. Minél nagyobb fokú, annál intenzívebb és kellemetlenebb panaszokat okoz, így érdemes idejében orvoshoz fordulni.
2021. Április 13.

Hogy milyen terápiás lehetőségek közül lehet választani, azt dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-sebésze mondta el.

Mi is az a méhsüllyedés?

A méhet a kismedence izmai tartják a helyén, ám ha valamilyen okból kifolyólag az izmok nem képesek megfelelően megtartani – akár terhesség, szülés, akár nehéz fizikai munka, sérv, vagy az életkor miatt-, úgy a szerv süllyedni kezd a hüvely felé. A problémának több fokozata van, minél súlyosabb, a méh annál lejjebb kerül a hüvelyben. Tünetei igen zavaróak, ennek ellenére sokan nem akarnak orvoshoz fordulni vele, pedig 40 éves kor után igen gyakori állapotnak számít.

A méhsüllyedés tünetei

  • Nyomásérzés a kismedence területén
  • A hüvelyben lévő nyomásérzés
  • Vizelési/székelési nehézségek, inkontinencia
  • Derék/alhasi fájdalom
  • Hüvelybemenetnél látható/tapintható a méhszáj

A méhsüllyedés okai

A méhsüllyedést több tényező is kiválthatja, mégis a leggyakrabban szülés (főleg a nehéz, rosszul vezetett szülés) és a menopauza miatti ösztrogénhiány miatt lép fel. Ekkor ugyanis a szövetek veszítenek erejükből, rugalmasságukból, így nem képesek megtartani funkciójukat- a gátizomzat nem tudja megtartani a kismedencei szervet. Ezen kívül előfordulhat, hogy genetikai okok, erős fizikai munka (pl. nehéz súlyok emelése, erős hasprés) bizonyos kismedencei műtétek/betegségek váltják ki méh süllyedését.

Méhsüllyedés ellen

Dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-sebésze elmondta, hogy méhsüllyedés műtéti és nem műtéti (konzervatív terápia) úton is kezelhető- természetesen a probléma súlyosságát, a beteg életkorát, gyermekvállalási szándékát figyelembe véve.A konzervatív terápia lényeges eleme a gátizomzat erősítése (akár gátizom, intimtornával, esetleg gyógytornász segítségével), ami megelőzés gyanánt is kiváló. Ezen kívül érdemes megfontolni a klimax hormonterápiáját, melynek során ösztrogénpótlásban részesül a páciens. Ez segít az izom rugalmasságának, erejének megtartásában, ráadásul a hormonpótlás segít csökkenti/megszüntetni a menopauza okozta tüneteket, sőt, a csontritkulás ellen is felveszi a harcot. Ezen kívül lehetőség van még hüvelygyűrű vagy speciális, kocka pesszárium felhelyezésére is, mely megtartja a süllyedő méhet (ezeket cserélni szükséges). Ezek a megoldások alternatívát kínálnak arra az esetre, ha a műtét valamiért nem jöhet szóba. Lehetőség van továbbá elektro stimulátor, lézer, illetve hüvelysúly alkalmazására is, mellyel a gátizomzat remekül erősíthető.Súlyosabb méhsüllyedés fennállása esetén érdemes műtéti úton kezelni a problémát.Méhelőesés esetén a méh eltávolítása sajnos indokolt lehet. Enyhébb esetben, vagy fiatalabbaknál méhet megtartó beavatkozásként hüvelyplasztika, sérvháló beillesztése, a szalagok megerősítése javasolt (ekkor a méhet tartó alsó szalagrendszert rövidítik meg).

Forrás: Nőgyógyászati Központ