Terhesség

Gyakorlatok, amikkel a medencefenék izomzatát erősítheted

Medencefenék-torna gyakorlatokat mutat be a Semmelweis Egyetem oktatóvideója.
2023. Augusztus 01.
kismama tornázik
Milyen gyakorlatok segíthetnek erősíteni a medencefenék izmait? (Kép forrása: Getty Images)

A medencefenék vagy közismertebb nevén a gátizom védelmét célzó tornagyakorlatokat már serdülőkorban érdemes elkezdeni a Semmelweis Egyetem gyógytornász mestertanára, Friedrichné Nagy Andrea szerint. A gátizmok gyengülésének leggyakoribb hajlamosító oka a várandósság és a szülés, a túlsúly, a nehéz fizikai munka, tartós köhögés, székrekedés, de különböző életszakaszokban, menopauzában és idős korban is csökken a gátizmok ereje. Továbbá betegségek, műtétek és veleszületett kötőszöveti lazaság is lehet a gyengülés hátterében, olvasható a Semmelweis Egyetem oldalán.

A gátizom egy több rétegű kötőszövetes-izmos lemez, melynek feladata többek között a kismedencei szervek alátámasztása, a vizelet, a széklet tartása és ürítése, de szerepe van a szexuális örömérzetben és a lágy szülőcsatorna kialakításában is. Károsodásakor, sérülésekor vagy gyengesége esetén a feladatát nem tudja maradéktalanul ellátni.

Szakszerűen és rendszeresen végzett tréninggel a gátizomgyengeség mértéke és az ebből fakadó kellemetlen tünetek csökkenthetők vagy akár meg is szüntethetők. A Semmelweis Egyetem ehhez ad segítséget alábbi, medencefenék-torna gyakorlatokat bemutató oktatóvideójában:

 

Forrás: Semmelweis Egyetem Médiasarok