Baba

Szülés utáni inkontinencia- mikor kell orvoshoz fordulni?

Terhesség és szülés során hatalmas változások mennek végbe a nő testében, és olykor előfordulhat, hogy emiatt kisebb-nagyobb problémák lépnek fel. Ilyen többek között a szülés utáni inkontinencia is.
2020. Február 17.
Szülés utáni inkontinencia- mikor kell orvoshoz fordulni? (fotó: Getty Images)

Dr. Józan Gyöngyitől, a Nőgyógyászati Központ sebész-nőgyógyászától megkérdeztük, hogy mikor kell a panasszal orvoshoz fordulni, illetve mit lehet ilyen esetekben tenni.

Sok nőt érint szülés után

Az akaratlan vizeletszivárgás már a terhesség során megjelenhet, ám az esetek többségében ez a szülés után megszűnik (akkor már lekerül a nyomás a hólyagról). Ellenben, ha a gyermek világrajövetele után lép fel a panasz, esetleg nem múlik (sőt) érdemes komolyan venni, ugyanis sokáig is elhúzódhat, ráadásul megfelelő kezelés nélkül akár tartóssá is válhat. Sajnos sok nő nem fordul orvoshoz a panasszal, pedig kb. minden harmadik, negyedik nő tapasztalja.

Mi okozza a szülés utáni vizeletszivárgást?

A szülés utáni inkontinenciának több oka is lehet. Ilyen például az, hogy a vajúdás során sipolyok keletkeznek, de az is gyakori, amikor a medencefenék izmai a terhesség során a rájuk nehezedő nyomás miatt túlságosan meglazulnak, esetleg meg is repednek. Ezeken kívül előfordulhat az is, hogy a nehéz szülés miatt hólyagsérv alakul ki.

A probléma gyakran a szülés után pár héttel elmúlik, ám ha a gyermekágyi időszak után (szülést követő 6-8 hét) is fennáll, érdemes orvoshoz fordulni!

Hajlamosító tényezők

 • 40 év feletti szülés
 • Elhúzódó vajúdás
 • 4kg-nál nehezebb baba
 • Ikerterhesség
 • Kismama túlsúlya, várandósság során nagyobb súlygyarapodás
 • Hüvelyi szülés
 • Vákuum, gátmetszés
 • Többszöri szülés

Inkontinencia típusa

 • Stressz inkontinencia: nyomásgyakorlás során fellépő vizeletszivárgás (pl.köhögés, tüsszentés)
 • Sürgősségi inkontinencia: az érintett hirtelen erős vizelési ingert érez. A vizeletet nem minden esetben tudja tartani
 • Kevert inkontinencia: az előző kettő egyben
 • Reflex inkontinencia: idegrendszeri károsodás miatt nem érez vizelési ingert az illető

Szülés után általában stressz inkontinencia áll fenn.

Milyen műtéti megoldások léteznek?

Első lépésként ellenőrizni kell, nem áll-e fenn kismedencei gyulladás, mivel, ha igen, akkor antibiotikumos kezelés szükséges. A szakemberek emellett egyöntetűen azt ajánlják, hogy a panasz esetén mindenképp a medencefenék izmainak megerősítésével (pl. Kegel torna) kell a kezelést megkezdeni- ez gyakran már önmagában meg is oldja a problémát (főleg ún. stresszinkontinencia esetén hatásos). Hatására ugyanis javul a terület keringése, erősödnek az izmok, ráadásul a regeneráció is felgyorsul. 3 hét rendszeres tornával igen jó eredmények érhetőek el.

Amennyiben 3 hónap után sem javul a probléma, illetve, ha eleve súlyosabb, akkor műtéti megoldás javasolt. Ekkor a cél lehet a húgycső és a húgyhólyag által bezárt szög visszaállítása (ez a szög nehéz szülés következményeként megváltozhat), de nem ritka, amikor kialakult hólyagsérv okozza a problémát, így annak műtéti kezelése válik szükségessé.

Dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ sebész-nőgyógyásza elmondta, hogy milyen eljárást kell pontosan alkalmazni, azt az inkontinenciát kiváltó ok határozza meg: eszerint lehet sérvháló beillesztése, szalagplasztika, lézeres műtét, hólyag felfüggesztése is.

Forrás: Nőgyógyászati Központ