Baba

Védd ki a szülés utáni kellemetlenségeket

Vérzés, hangulatingadozások, elcseppenő vizelet, körülményes mosakodás - ezek mind a gyermekágyi időszak természetes velejárói. Ebben a hat hétben kezdődik el a szülés utáni regeneráció, és a kismama ismerkedik a testét ért esetleges változásokkal.
2019. Május 13.
Védd ki a szülés utáni kellemetlenségeket

Gyermekágy: sebgyógyulás, vérzés, hangulatváltozások

“A gyermekágy kortárs megítélése szerint bizonyos tünetek teljesen normálisak a szülést követő körülbelül hat hétben, és ezek a panaszok a legtöbb esetben maguktól rendeződnek is” – magyarázza a gyermekágyas időszak tudnivalóit dr. Benkovics Júlia szülész-nőgyógyász szakorvos.”Akár hüvelyi szülésre, akár császármetszésre került sor, az elsődleges és legfontosabb, hogy az anyuka a gyógyuló részt – gátseb, császármetszés sebe – higiénikusan karban tudja tartani, az orvosával megbeszélteknek megfelelően” – emeli ki a doktornő.Arra is fel kell készülni, hogy a tejbelövellést erős hangulatváltozások, hangulati ingadozások kísérik, amelyeket felerősíthet a mellek fájdalma.”Ilyenkor abban kell ébernek lenni, hogy a kismama felismerje, a hangulatingadozásai csupán a hormonhatások és az új érzetek következményei-e, vagy mindez már átcsap gyermekágyi depresszióba. Ehhez érdemes az úgynevezett depressziótesztet az interneten megkeresni, kitölteni – annak eredménye iránymutatásra szolgál, van-e komolyabb probléma, szakemberhez szükséges-e fordulni” – részletezi Benkovics doktornő.A szülés utáni vérzés is teljesen normális: császármetszés után legtöbbször pár napig tart, hüvelyi szülés esetén hosszabban, akár 6 hétig is. Ennek azonban az intenzitása folyamatosan csökken, míg a vérzés színe, állaga, szaga időről időre változhat. “Amikor viszont fokozódó vérzést, erősödő panaszokat tapasztal a kismama, szakorvoshoz kell fordulni” – emeli ki dr. Benkovics Júlia.

Elcseppenő vizelet: az inkontinencia magától is tud rendeződni

Az orvosi tapasztalatok szerint a széklet- és vizeletinkontinencia minden 10. szülő nőt érint. Benkovics doktornő azt is elmondta, hogy “ez is velejárója a szülésnek, hiszen az izmok, szalagok átmeneti megnyúlása okozza a funkciózavart, ami az enyhe vagy középerős esetekben aztán magától rendeződik”. Sokat tehet a spontán regeneráció elősegítéséért a kismama is, ha odafigyel arra, hogy ne tartsa vissza a vizelési ingert, egyből menjen el a mosdóra, illetve megpróbál vizeletürítés közben “enged-szorít” játékot játszani, vagyis két másodpercre megállítani a vizeletet és úgy folytatni az ürítést.Urológushoz fordulni akkor válik szükségessé, ha 4-6 hónap alatt sem rendeződnek a panaszok. Ha valakinek súlyos széklet- vagy vizelettartási problémái vannak, érdemes azonnal szaksegítséget keresni.

A házasélet nem főbenjáró bűn

A szakorvosi hathetes posztpartum kontroll egyfajta megerősítése annak, hogy rendben van-e minden odalent a kismamával. Emiatt szokás azt mondani, hogy ha az orvos megbizonyosodott arról, hogy nincsen gondja a kismamának, onnantól lehet visszatérni az aktív szexuális életbe, azaz 6 héttel a szülés után.”Ha azonban valaki ismeri annyira a saját testét, hogy felismeri, ha valami működési zavar, egyéb panasz van, s annak híján, panaszmentesség esetén korábban van kedve visszatérni a házaséletbe, nyugodtan megteheti” – árnyalja a hathetes kontroll körüli szigorú mítoszt Benkovics doktornő. “Ehhez azonban az is hozzátartozik, hogy a szoptatás csökkenti a libidót, és a hathetes kontrollra érkező anyukák többségének meg sem fordul a fejében a szex” – meséli tapasztalatait a szakorvos. A hat hét leteltével, amikor már mindenki biztos abban, hogy testileg jó úton halad a regeneráció, és a pár újrakezdi a szexuális együttléteket, érdemes síkosító kúpokat használni – a szoptatás hatására ugyanis megváltozik a hüvelyhám szerkezete, és a síkosító segítséget tud nyújtani a hüvelyszárazság enyhítésében.

A gyógyulás egyik kulcsa a mozgás

“Amint képesnek érzi rá magát a kismama, kezdjen el sétálni” – tanácsolja dr. Benkovics Júlia. “Lehet ez egy ötperces rövid séta a háztömb körül, vagy 15-20 perc a babával babakocsiban, lényeg hogy fokozatosan próbáljon sétálni. Az első hat hét a méhszövetek regenerálódásáról szól, ezért ebben az időszakban a futást, valamint a hasfalat, a medencefenék izomzatát erőltető mozgásokat kerülni kell” – hangsúlyozza az óvatosság fontosságát a doktornő.Betartva a fokozatosság elvét, hat hét után el lehet kezdeni visszatérni ahhoz a sportághoz, amelyet korábban űzött az édesanya. Ha korábban nem sportolt, de szülés után szeretne, mindenképpen a core izomzat, tehát a törzsizomzat erősítése ajánlott. A baba ugyanis folyamatosan növekszik, és laza hasfal mellett egy egyre nehezebb baba emelgetése nagy károkat is tud okozni. Szerencsére napjainkban már sok, szakmailag magas színvonalú szülés utáni regeneráló torna érhető el, egész programok is vannak, amelyeket az anyuka otthonról is elvégezhet.

A hathetes kontrollhoz Te is kellesz

“Arra biztatjuk a kismamákat, hogy a hathetes kontrollt megelőzően gyűjtsék össze új tapasztalataikat. Gondolják át alaposan, mi az, ami zavarja őket a mindennapokban, mi változott meg, mi az, ami nem az igazi? Mi az, amiben úgy érzik, hogy a testük nem a régi” – mutatja be a hathetes kontroll sikerességének titkát Benkovics doktornő. Ha a kismama mindezekből felkészülve érkezik a szülészorvoshoz, akkor jó eséllyel meg fogják tudni oldani a problémákat.Kapcsolódó cikkeink: