Baba

4 babás-mamás mozgásforma, amit te se hagyj ki!

Van, aki fogyni szeretne, van, aki közösségi élményre szomjazik, más pedig szívesen járná az erdőt. Egy a közös bennük: olyan lehetőséget keresnek, ahol gyermekük is velük lehet. Mit ajánlanak a tapasztalt kismamák, ha sportról van szó?
2015. Augusztus 03.

1. Erdőn-mezőn átmozgató: hordozós nordic walking

Aki hétről hétre bevállalja: Andrásfai Eszter és Mesi

Mi ez?

Olyan, mintha a sífutást házasítanánk a túrázással, babával a hátunkon. A sport maga Finnországból származik, sífutóknak fejlesztették ki, egyfajta szárazedzésként. Gyakorlatilag úgy nézünk ki, mintha síbotokkal sétálnánk, de természetesen van mögötte egy technika, amit meg kell tanulni. Szabadtéri sport, függ az időjárástól, leginkább tavasztól őszig űzhető. Mi a kisbabás jógát pont kinőttük, abba is hagytuk. Akkor jött szembe a hirdetés az egyik Facebook-csoportban, gondoltam, kipróbáljuk. Igazán kellemes mozgásformára találtunk a hordozós nordic walkingban.

Úgy dolgozik az ember, hogy észre sem veszi, a természetet járja társaságban, babával. A csapat mindig egyeztet, mikor és hol találkozzunk, és általában négy-hat anyuka gyűlik össze egy alkalomra. A babáinkat a hátunkra kapjuk, mindenki átveszi a botját, ha nincs sajátja, ezt az oktatásra és az edzésre az oktató biztosítja. Bemelegítünk, ha szükséges, átismételjük a technikát, az újaknak megtanítják, majd elindulunk. Olyan, mint egy intenzív erdei séta: közben lehet beszélgetni is, mégis jó kis izomláza lesz utána az embernek a karjában, vállában, lábában.

Mi kell hozzá?

Egy pár nordic walking bot kesztyűvel, plusz egy olyan babahordozó, ami alkalmas háti hordozásra, és anatómiailag helyes tartást biztosít. Emellé kényelmes ruházat.

Hol, mennyiért?

A botok és kesztyű ára 15 és 20 ezer forint között van. A betanítás kétórás program volt (2000 Ft), az edzések másfél órásak, 1000 Ft/alkalom. De tulajdonképpen ha megvesszük a botot, akár egyedül, akár összeállva másokkal annyiszor és annyit megyünk, ahányszor csak akarunk, egyeztetett helyszínen.

Több infó: Babahordozó nordic walking (Facebook-csoport), illetve nordicwalkingoktatas.hu

2. Otthontornázós-családias: Gyerünk, anyukám! online torna

Aki mindenkinek ajánlja: Mészáros Johanna, Lóci és Huba

Mi ez?

Közösségi élmény otthon, egyórányi közös online tornázás zsúfoltság és idegen zuhanyozó nélkül, ráadásul mindezt akárhány gyerekkel együtt is végezheted a saját nappalidban, míg ők közben jót szórakoznak rajtad vagy melletted. Az sem gond, ha hirtelen megéheznek-megszomjaznak, hiszen csak kiszaladsz egy percre a konyhába, majd folytatod az erősítést. Különösen jó az a tudat, hogy Papp Nóri – aki tartja a tornákat, és maga köré szervezi az anyukás közösséget – direkt azokkal a testrészekkel foglalkozik (és ért is hozzá), amelyek szülés után másként néznek ki, illetve amelyeket helyre kell állítani.

Lazán, humorosan vezeti a tornákat, amelyek közvetlen hangulatúak, nem afféle „elefántcsont-tornyosan” tökéletesek, mint egy utómunkázott videón. Így nekem is elérhetőnek tűnt az, amit ő megcsinált: szülés után újra formába hozni magam. Korábban először a babakocsis futást kezdtem a második kisfiunk születése után, nem sokkal később ehhez társult a torna mint keresztedzés.

Mi kell hozzá?

Egy számítógép internetkapcsolattal, amire torna közben jól rálátsz, tornaszőnyeg, kényelmes, sportolásra alkalmas ruha és cipő, jógamatrac és néhány játék, amivel lefoglalod a gyerekeket magad körül. Ha nem sikerül, életszerűen veled-körülötted sertepertélnek ők is.

Hol, mennyiért?

Teljesen ingyen, általában heti kétszer, online. Ha valamilyen oknál fogva elmarad a torna, akkor sem maradnak hoppon a mozogni vágyók, a honlapon a régebbi tornák felvételei is megtalálhatók, bármikor elővehetők, ismételhetők.

Több infó: gyerunkanyukam.hu és facebook.com/gyerunkanyukam

3. A babakocsis-megdolgoztatós: strollfit

Aki mesél róla: Hegyaljai-Prohászka Petra és Marci

Mi ez?

A strollfit babakocsis erőnléti edzést jelent, amibe ugyanúgy beletartoznak az aerobik jellegű mozgások és erősítés is, illetve ez az egész ennél sokkal többet ad! Olyan kismamákkal találkoztam ott, akikkel ugyanazok a hétköznapi problémáink, akik előtt nem kell behúznom a hasam, akiknek ugyanolyan nehéz volt újra belerázódni a mozgásba, mint nekem. Így amellett, hogy újra rendszeresen sportolhatok, ráadásul a babámmal együtt, nagyon jó társaságba kerültem, ahol torna előtt, után és közben meg tudjuk beszélni az éppen aktuális babás-mamás kérdéseket is.

A kisfiam születése után néhány hónappal már egyre inkább azt éreztem, hogy hiányzik a mozgás, a várandósságom előtt rendszeresen sportoltam. Mivel a „tornázzunk otthon a tévé előtt” nekem sosem sikerült, sokat töprengtem, hogy a baba és dolgozó apuka mellett mit is kezdhetnék. A strand- és fürdőruhaszezon közeledtével egyre inkább érett bennem a gondolat, hogy most már muszáj, és ekkor indult városunkban a strollfit.

Mi kell hozzá?

Az eszközigénye egy anyuka kényelmes ruhában és futócipőben, egy baba (az évszaknak megfelelően, rétegesen felöltöztetve, játékkal, bármivel, amire szüksége lehet) és a babakocsi. A babakocsis futással szemben itt még futóbabakocsi sem szükséges, de ilyet is bérelhetsz akár, ha az kényelmesebbnek bizonyul. Az órákra egyébként babakocsi nélkül is lehet érkezni, és ha nagyobb gyerkőc is jönne, érdemes neki görkorcsolyát vagy bringát hozni.

Hol, mennyiért?

Ha jó idő van, az edzések a szabadban vannak, hogy a jó hangulathoz jó levegőn is legyünk, a babák pedig nagyon élvezik anyukáik „bohóckodását” a babakocsik előtt. Nálunk, Dabason 800 forint egy óra, a fővárosban valamivel drágább.

Több infó: strollfit.hu

4. Közösségi-táncos: Maminbaba – hordozós latin fitnesz

Aki immár oktatja is: Tóth Ágnes Klaudia és Patrik

Mi ez?

Egy szórakoztató, aerob mozgásforma, ami latin táncos alapokra épül, és a könnyen követhető elemek teszik igazán népszerűvé. Az egyórás foglalkozások bemelegítéssel indulnak, majd fokozatosan egyre gyorsabb, egyre intenzívebb koreográfiák következnek, a végén pedig levezetéssel, nyújtással zárunk, visszalassítjuk a szívverést, a légzést, és úgy fejezzük be.

A Maminbaba lényege, hogy mindeközben a babádat sem kell másra bíznod, hiszen ő is aktív részese az alakformáló mozgásnak, és ahogy növekszik, élő súlyként erősíthetsz vele, fokozatos terheléssel. A fejlődése szempontjából ideális, anatómiailag helyes hordozóeszközben (kendő, kendős mejtaj, mejtaj, csatos hordozó az adott mozgásfejlődési szintnek, baba-mama páros igényeinek megfelelően kiválasztva), 5-6 kg-ig előre, utána hátra kötve táncol veled.

A zene pörgős, a hangerő bababarát. Általában hamar elalszanak a gyerekek, de ha mégis szükséges, az órán bátran megetetheted, tisztába teheted, aztán később visszaállhatsz a többiek közé. A Maminbabára áldását adta több szakértő, gyógytornász és hordozási tanácsadó ugyanúgy, mint a szoptatásban jártas szakemberek. Fokozatosan szokik bele az ember, először inkább csak a lépéseket fogod követni, később, ahogy belerázódsz, növeled az intenzitást. Egyre jobban beleviszed a latinos csípőmozgást, és minden porcikádban érzed a mozgás hatását, így egyre hatékonyabb is lesz.

Én nagyon beleszerettem. Öt hónapos volt Patrik, a kisfiam, amikor először elmentem egy Maminbaba-órára, mert hiányzott a mozgás, a tánc (korábban táncoltam, standard és latin táncokat). Kipróbáltuk, tetszett, olyannyira, hogy végül az oktatóképzést is elvégeztem Molnár Enikő vezetésével, aki az egésznek a kitalálója, megvalósítója, „anyukája”. A fiam nagyon szereti, egy-két szám után elalszik általában a hátamon.

Nem mellékes információ, hogy én 15-16 kilót fogytam azóta, hogy az első órát végigtáncoltuk, mellette nem diétáztam, csak figyeltem az egészséges étkezésre, így nálam tényleg igazolódott a mozgásforma szlogenje – ez valóban egy szórakoztató anyacsinosító! Kiválóan feszesíti a comb- és farizmokat, karcsúsítja a derekat és a csípőt, erősíti a hát izmait, formálja a kart és a mellet, ráadásul a terhesség alatt megromló mozgáskoordináció is szépen javul a hatására, a végeredmény pedig szebb, nőiesebb tartás. A babák hangulatára ugyancsak jó hatással van, hiszen alapvetően maga a hordozás csökkenti például egy hasfájós baba tüneteit, és a ringatózás alkalomról alkalomra fejleszti a mozgáskészségeiket, ritmusérzéküket is.

Mi kell hozzá?

Egy lelkes anyuka (akár állapotos kismama), akinek semmiféle sport- vagy táncos-előképzettségre nincs szüksége, kényelmes váltóruha anyukának és babának egyaránt (az órán összeizzad a mama a batyujával), innivaló, és ha van, saját hordozó. Ha nincs ilyen, az oktatók is tudnak biztosítani. Maminbabán részt venni általában a hat hét gyermekágyi időszak letelte után javasolt először, császármetszés esetén valamivel később, ahogy az orvos engedi, általában 10-12 héttel a szülés után.

Hol, mennyiért?

Az órák ára helyszínenként eltérő lehet, ezért erről az adott oktató tud információt adni. Keress rá, hol van a közeledben Maminbaba-óra!

Több infó: maminbaba.hu

Kapcsolódó cikkeink:

Babakocsi és sport: nincs lehetetlen

Sportolás babával – társaságban

Forrás: Kismama magazin