Baba

Sportolás babával – társaságban

Nem mindenki tudja megoldani, hogy rendszeresen vigyázzanak a gyerekére, amíg sportol. Az viszont általában igaz, hogy jó társaságban sokkal könnyebb mozgásra fognod magad. A megoldás: menjetek együtt!
2013. Január 22.

Kezdjük a terepszemlét a babás spinninggel!

Spinning a babával

“Nemcsak a megszállott bringásoknak való, hanem azoknak is, akik jó kardioedzést keresnek, és elég vállalkozó szelleműek ahhoz, hogy a hátukra hordozókendőben, vagy hordozókendő anyagú mei-taiban felkötött babával is kipróbálják ezt a remek, állóképességet fejlesztő edzéstípust” – állítja Bálint Katica, a BikeWithBaby kitalálója.

Mivel az ellenállást magad szabályozhatod, az erőnlétednek megfelelően tudod alakítani az igénybevételt. A baba biztosan szeretni fogja a ritmusos mozgást, a kellemes, nem túlságosan gyors tempójú zenéket, (arra is volt példa, hogy elaludtak közben) számodra pedig jó érzés lesz, hogy együtt is meg tudjátok valósítani az elképzeléseidet.

Van, ahol a helyszínen is igényelhető hordozókendő, amelynek meg is mutatják biztonságos használatát, vagy elmehetsz előtte tanfolyamra például itt.

“Az aktív mozgás ezen az órán is 60 perc.

Az óra mozgásanyaga eltér más indoor kerékpáros órákétól,mert a baba súlyának köszönhetően az anya súlypontja eltolódik, ami behatároljaegész koordinációját, és még sportmozgás nélkül is jó edzés. A babára is tekintettelvannak, nincsenek hirtelen mozdulatok, ami a nagy eséllyel álomba merült kicsitkizökkentené álmából.

Maminbaba latinfitnesz

Molnár Enikő honosította meg ezt a remek zenés fitneszórát, ami olyannyira nem számít már újdonságnak, hogy több helyszínen is igénybe vehetitek, sőt ha megtetszik, még oktatónak is kiképezheted magad, Enikő ugyanis franchise rendszerben működteti a Maminbabát. Az ötlet onnan jött, hogy egyre több szülő ismerkedik meg a hordozókendő használatának rejtelmeivel, és fedezi fel, milyen hihetetlen szabadságot és biztonságot és közelséget ad egyszerre.

Bárhova könnyen eljuthatsz vele különösebb nekikészülődés nélkül, a sokféle megkötéssel pedig rugalmasan alkalmazkodhatsz a helyzet kívánalmaihoz. És ez a bizonyos helyzet miért ne lehetne valami tornaféleség, ha egyszer az alakodnak és az állóképességednek is jót tenne? Maminbabára persze nem csak kendővel, hanem más, megszokott hordozóeszközbe rakott babával is járhatsz.

Baba-mama torna

Fitneszterem már rengeteg van, olyan viszont jóval kevesebb, amely a kisbabás nők igényeit is szem előtt tartja, és számukra is kínál mozgáslehetőséget. Ebben biztosan közrejátszik az is, hogy nincs elég lelkes és kitartóan járó jelentkező.

A tapasztalatok szerint nehezen mozdulnak ki az anyák, mert mindig úgy érzik, akad otthon valami fontosabb teendőjük is, mint a sport. Ha viszont sokáig meg szeretnéd őrizni az egészségedet, a jó alakodat, akkor arra is időt kell szánnod, hogy némi feltöltődésről gondoskodj. Érdemes kipróbálni a baba-mama tornát, ahova 2 hónapos kortól (max. óvodás korig) viheted a kicsit.

Sportolás babával - társaságban

Nordic walking

Hallottál már róla? Speciális, gyors gyaloglási technikáról van szó, amelyet erőteljes karmunka kísér botok segítségével. Mindez a szabadban zajlik, tehát kétszeres élvezetet jelent. Ha a futás túl gyorsnak vagy megerőltetőnek tűnik számodra, akkor próbáld ki ezt, nem is hinnéd, milyen alaposan megmozgat! Mivel a babát is cipeled végig, abban biztos lehetsz, hogy alaposan megizzaszt és megerősít a nordicozás.

A babát jól megkötött hordozókendőben elöl és hátul is viheted, de azok a hordozóeszközök, amelyek nem biztosítanak eléggé stabil, rögzített tartást, nem alkalmasak. Az edzések csoportosan zajlanak, tehát társaságban lehetsz végig. Télen rendszerint szünetelnek az edzések, de már most beírhatod a naptárodba, hogy márciusban kezdenek, és egészen novemberig tart a szezon.

Sportolás babával - társaságban

Baba-mama jóga

A szakszerű irányítással végzett jóga jó választás számodra, ha valami nyugalmasabb, meditatívabb, ám a maga módján mégiscsak komoly erőkifejtést igénylő mozgásra vágysz. Fejleszti a testtudatot, a testtartást, a váz- és tartóizmokat, segíti a stresszkezelést, vagyis csupa olyasmit várhatsz tőle, amire a szülés utáni hónapokban nagy szükséged lehet. Az Asram Jóga- és Meditációs Központban a babával együtt is jógázhatsz, de arra is van lehetőség, hogy vigyázzanak a gyerekeidre, amíg te jógázol.