Baba

A gyors, intenzív edzés ugyanúgy hatékony

Nem feltétlenül baj, ha nincs mindig időnk az edzésre, mert akár már egy perc intenzív testedzés is hasonló jótékony hatást gyakorol szervezetünkre, mint egy hosszabb edzésprogram.
2016. Május 03.

„Létezik egy rendkívül időtakarékos edzési módszer. Rövid, néhány perces, rendkívül intenzív gyakorlatról van szó, amelyek éppúgy hatékonyak lehetnek, mint egy-egy hosszabb edzésprogram” – mondja a kutatást vezető Martin Gibala, a McMaster Egyetem kineziológus professzora.

A szakemberek azt vizsgálták, hogy az ún. intervallum edzés mennyire hatékony a visszafogott intenzitású, de hosszabb ideig tartó edzéshez képest. Elsősorban a kardiorespiratorikus egészség és az inzulin-érzékenység érdekelte őket, ami szépen illusztrálja, miként szabályozza szervezetünk a vércukrot.

A kutatás során összesen 27 ülő munkát végző férfinek adtak utasítást arra, hogy 12 héten át hetente háromszor intenzív vagy éppen mérsékelt edzésprogramban vegyenek részt, továbbá egy kontrollcsoportot is felállítottak, akik egyáltalán nem edzettek.

A kutatócsoport bemutatta az intervallum edzés protokollját, amiben három 20 másodperces mindent beleadós bicikli-sprint is szerepelt. Az egész gyakorlatsor mindössze 10 percig tartott, amiben már a kétperces bemelegítés és a háromperces levezetés is benne volt, illetve két perc levezető tekerés a kemény sprintek között.

Bebizonyosodott, hogy ez a típusú edzésprogram épp olyan hatékony, mint amikor a másik csoport 45 percig edz visszafogott intenzitással, így minden jel arra mutat, hogy nem hivatkozhatunk többé arra, hogy nincs időnk edzeni: már heti háromszor tíz perc is segít abban, hogy fittebbek legyünk.

Az anyag a PLOS ONE című szaklapban került publikálásra.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Testépítés anyamódra
  • Mozogj többet!
  • Kismamák a konditeremben
  • Forrás: Medipress