Baba

Fogyókúra: ez is jó a napi 10 000 lépés helyett

A mozgásszegény életmód elkerülése érdekében állítólag napi 10 000 lépést kellene megtennünk, ám egy az Oregon Állami Egyetemen nemrégiben készült tanulmány szerint, ha ennél kevesebbre van csupán lehetőségünk, akkor sem kell kétségbe esnünk...
2016. Október 19.

Fogyókúra: ez is jó a napi 10 000 lépés helyett

Napi 3000 gyors tempóban megtett lépés már hozzájárulhat az egészséges koleszterinszinthez, és így számos betegség megelőzésében is segíthet. Amint arra John Schuna Jr., az Egyetem Népegészségügyi Iskolájának szakembere felhívta a figyelmet, már egy kevés mozgás is jobb a semminél, de természetesen minél többet mozgunk, annál jobb.

Egy egészséges felnőtt számára a cél az lenne, hogy heti 150 percet töltsön mozgással és lehetőleg percenként száz vagy annál is több lépést tegyen meg, ami pedig az ülést illeti, minél kevesebbet tölt így az ember, annál jobb. Igazából az ideális az lenne, hogy hacsak lehet, legyünk mozgásban és ok nélkül ne ücsörögjünk.

Schuna, a kutatást vezető Catrine Tudor-Locke, a Massachusetts Egyetem szakembere és hat további kutató közel 3400 húsz éves és annál idősebb személy adatait követte nyomon, majd megfigyeléseiket a Medicine & Science in Sports & Exercise című lapban tették közzé.

A vizsgálatokból kiderült, hogy a férfiak közül csupán egyötödükre volt jellemző, hogy egy nap 10 000-nél több lépést tettek meg, míg a nőknél a felső egyötödbe tartozók átlagosan 9824-et léptek naponta, ami pedig a tempót illeti, a “top mezőny” átlaga 96 lépés per perc volt. Összességében a nagyobb sebességen végzett gyaloglás a szív- és érrendszeri megbetegedések terén nagyobb javulást eredményezett, az ülőmunkával töltött időtartam növekedése viszont automatikusan rosszabbodáshoz vezetett e téren.

A napi 10 000 lépés mítosza egyébként eléggé régi keletű, még az 1960-as évek Japánjából eredeztethető, az azonban a mai napig vitatott, hogy vajon ugyanannyit ér-e az egészség szempontjából, ha valaki ezt a 10 000 lépést egy kétórás séta alatt teszi meg, mintha az egész napos gyaloglása állna ennyiből, azaz mondjuk 15 óra alatt teljesíti ezt a távot.

A jelenlegi álláspont szerint egyébként az enyhe és intenzív mozgás, valamint az üléssel töltött idő valamennyire függetleníthető egymástól az egészség tekintetében, ha azonban valaki napi 2-3 órát tölt mozgással – akármilyen intenzitású legyen is az -, nehéz elképzelni, hogy ennek egészségügyi előnyét eltörölné az, ha a többi időt ülve tölti az illető.

További cikkek fogyókúra témában:

Forrás: Medipress