Kisgyerek

A D-vitamin hiány a testsúlyunkra is hatással van?

Korunk egyik legnagyobb egészségügyi problémája a D-vitamin hiány. A D-vitamin, ami valójában nem is vitamin, hanem egy hormon előanyaga, a test több szövetére, például a zsírszövetre is hatással van, így akár még a testsúlyunkat is befolyásolhatja.
2017. Szeptember 06.

Szinte mindenkinek szüksége van D-vitaminpótlásra

Dr. Gajdács Ágnes obezitológus szakorvos, testsúlygyógyász elárulta, hogy a SOTE kutatócsoportja szerint a lakosság 95%-a D-vitamin hiányos a tél végére, ezért mindenféleképpen fontos, hogy pótoljuk ezt a hiányt!

“A napfényszegény időszakban szervezetünk alig, vagy egyáltalán nem termel D-vitamint, ezért pótlása elengedhetetlen. Azoknak, aki nyáron magas, 50-100 faktorszámú fényvédő szereket használnak, így akadályozzák a D-vitamin termelődést, nyáron is szükségük lehet D-vitamin pótlásra.

A D-vitamin legfontosabb funkciója a kalcium– és foszfátháztartás egyensúlyának biztosítása. Az utóbbi években felismerték, hogy hatása nem korlátozódik a csontanyagcserére, hanem szerepet játszik például a szervezet immunfolyamataiban. A D-vitamin D3-vitamin (kolekalciferol) és a D2-vitamin (ergokalciferol) formájában fordul elő legnagyobb mennyiségben a szervezetben. A D2-vitamin forrásai bizonyos zöldségek, élesztők, gombák. A D3-vitamin túlnyomórészt a bőrben, napfény (UV sugárzás) hatására képződik, kisebb mértékben tartalmazza: halolaj, halak (tőkehal, lazac, makréla), tojássárgája, D-vitaminnal dúsított tejtermékek, máj.

A D-vitamin szint nem elsősorban az étrendünktől függ: “a magyar átlag étrenddel kb. 80 NE-t visz be naponta”- árulta el az obezitológus szakértő.

D-vitamin hiány megelőzésére ajánlott adagok

D3-vitamin napi ajánlott adag Felső határ/nap
Csecsemő 400-1000 NE 1000 NE
Gyermek 1-6 év 600-1000 NE 2000 NE
6 év felett 600-1000 NE 2000 NE
Serdülő 800-1000 NE 4000 NE
Felnőtt 1500-2000 NE 4000 NE
Túlsúlyos/elhízott felnőtt 3000-4000 NE 4000 NE
Terhesség esetén 1500-2000 NE 4000 NE

A nyári napozás hatására fenti adagoknál sokkal többet termel a szervezetünk: fürdőruhában enyhe bőrpír kialakulásához vezető egyszeri napozás hatására 10 000 – 20 000 NE D-vitamin termelődik, és túladagolástól sem kell tartanunk. Minél sötétebb a bőrszín, annál több napsugárzásra van szükség ugyanannyi D-vitamin termeléséhez. Rossz hír a rajongóknak, hogy a szoláriumok UV-A sugarai hatására nem gyártunk D-vitamint.

Súlyfelesleg egyenlő kevesebb D-vitamin?

“Külföldi kutatások szerint a súlyfelesleggel rendelkező emberek több mint 50%-a a napfény hatására kevesebb D-vitamint termel, ez a súlyfelesleg és a D- vitamin közötti kapcsolatra utal. Az utóbbi években derült ki az is, hogy D- vitamin receptorok nem csak a régen ismert szervekben – csontokban, belekben, vesékben – találhatók meg, hanem például az agyban és a zsírszövetben is.

Az agyban található D-vitamin receptorok megléte azért érdekes, mert a D-vitamin aktív formája a szerotonin termelődését is serkenti, a szerotonin pedig erőteljes hatással van a hangulatunkra, és akár az étvágyat is befolyásolhatja.

Dr. Gajdács Ágnes obezitológus szakorvos, testsúlygyógyász szerint hasonlóan fontos a zsírszövetben található D- vitamin receptorok megléte is. “A D-vitamin hiánya a leptin szintünkre is hatással van. A szervezetünkben a fehér zsírszövetünkben termelődő leptin hormon visszacsatoló feladatkört tölt be, a zsírraktárak teltségi állapotáról tájékoztatja a központi idegrendszerünket. A leptin szint egyébként nemcsak a zsírsejtek számával, hanem azok méretével is összefüggést mutat. A leptin ezen kívül a jóllakottság észlelésében is szerepet játszik, csökkenti az étvágyunkat, ha már eleget ettünk. Ha a D-vitamin szintet rendezzük, akkor a leptin visszacsatolásos mechanizmus normalizálódik.”

Megfelelő D-vitamin szinttel tovább is élhetünk!

Az elhízáshoz gyakran társul különféle szénhidrát-anyagcserezavar (pl. 2. típusú cukorbetegség, vagy azt megelőző inzulinrezisztencia).

A szakértő azt is elárulja, hogy a D-vitamin hiány a hasnyálmirigyben az inzulin termelődést gátolja, tehát hozzájárul az előbb felsorolt szénhidrát-anyagcsere zavarok kialakulásához, így a D-vitamin hiány rendezésével az inzulin termelődésre kedvező hatást fejthetünk ki.

“Gyermekeknél az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásának valószínűségét csökkenti a normális a D- vitamin szint, és más autoimmun betegségek előfordulási gyakorisága is mérséklődik. Sőt, magyar adatok szerint az átlag élettartam akár 2-3 évvel nőne, hogyha a D-vitamin hiányt megszüntetnénk, ellenállóvá válnánk különféle fertőzések ellen, ami pl. influenza-járvány esetén jól jöhet.

A D-vitamin szint rendezése többféle rosszindulatú daganatos betegség előfordulási gyakoriságát is visszaszoríthatná. Hormonális problémák, termékenységi zavarok esetén is kedvező lenne a D-vitamin hiány rendezése.

Megtudhatod, mennyi a D-vitamin szinted

“A D-vitamin ellátottságunk mértékéről vérvizsgálattal, a D-vitamin koncentráció meghatározással tájékozódhatunk, a hiány mértékének megfelelő pótlásról pedig az orvosi előírásnak megfelelően érdemes gondoskodni” – ajánlja Dr. Gajdács Ágnes obezitológus szakorvos, testsúlygyógyász.

Osztályozás nmol/L Súlyos D-vitamin hiány kevesebb, mint 12.5 Mérsékelt D-vitamin hiány 12,5-25 Enyhe D-vitamin hiány 25-60 Megfelelő D-vitamin szint 60-200 D-vitamin toxicitás (extrém ritka) több, mint 500

Kapcsolódó cikkeink:

A D-vitamin túladagolás tünetei

A D-vitamin hiány a testsúlyunkra is hatással van?

D-vitamin: javul a helyzet, de korántsem ideális