Kisgyerek

Napfényvitamin-kisokos

A D-vitamin nélkülözhetetlen vegyület a megfelelő összetételű csontok fejlődéséhez és fenntartásához. Egyre több tanulmány utal a csontra kifejtett kedvező hatásán kívül a pikkelysömör, a daganatok terápiájában mutatott előnyös tulajdonságaira is.
2008. Április 15.

Egy jótékony szteroidhormon után nyomozva

  • Személyleírás: Kétféle formában fordul elő a természetben. A kiegészítő D-vitamin ergokalciferol (D2) vagy kolekalciferol (D3) formában számos multivitamin, ásványi anyagot tartalmazó készítmény része.
  • Tartózkodási helyek: A D-vitamin részben a napfény UV-B összetevőjének hatására a bőrben előanyagából (a 7-dehidrokoleszterinből) jön létre, részben a táplálékkal (halak, halmájolajok) jut be az emberi szervezetbe. Menetrendszerű látogatásokat tesz a májban, ahol a 25-ös szénatomot gazdagítja egy hidroxil csoporttal, majd a vesébe érkezik, ahol újabb hidroxil-csoportot helyeztet fel az 1-es vagy a 24-es szénatomra.
  • A “kozmetikai” lépések után fehérjebarátja segítségével keringeni kezd és eljut a célsejtekbe, ahol munkába lát a receptorokon keresztül.
  • Az aktív D-vitamin fokozza a kalcium és a foszfát felszívódását, irányítja a csontbontó és a csontépítő sejtek működését, segíti a megfelelő összetételű csontok létrejöttét, a csontmineralizációt.
  • Tulajdonságai: Feltételezhetően csontritkulást gátló, immunmoduláns, tumorellenes, antioxidáns hatással rendelkezik. Jó eredménnyel dolgozik a pikkelysömör gyógyításában.
  • Ahol utoljára láthatják: A D-vitamin és metabolitjai elsősorban az epében ürülnek. A legvégső termék a vesén keresztül távozik.

Mennyi D-vitaminra van szükségem?

Fogós kérdés, a válasz összetett. A D-vitamin az egészséges csontok nélkülözhetetlen vitaminja. Az Egyesült Államokban és Kanadában a napi ajánlott D-vitamin bevitel gyermek- és fiatal felnőttkorban 200 nemzetközi egység (NE), idősebb korban (51-70 év) pedig napi 400 NE, a 70 év felettieknek ez az érték már 600NE az egészséges csont fenntartása érdekében. Európa egyes országaiban a 65 év felettieknek a szokásos adag 400 NE naponta, mely megegyezik az amerikai Élelmiszer és Gyógyszer-ellenőrzési Hatóság által életkorra való tekintet nélkül ajánlott D-vitamin adaggal. Magyarországon 50 év felett a 600-800 NE D-vitamin szerepel javaslatként. Léteznek azonban olyan állásfoglalások, melyekben a napi 1000 NE az irányadó érték.

A D-vitaminhiány kialakulásának veszélye emelkedett a kizárólagosan szoptatott csecsemők, idősek, a napon keveset tartózkodó személyek, a sötétebb bőrszínnel rendelkező emberek, zsírfelszívódási panaszokkal (gyulladásos bélbetegségekkel) élő betegek, krónikus májbetegség, vesebetegség és hasnyálmirigy-elégtelenség, alkoholizmus fennállása esetében. Érdekes tény, hogy egy 70 éves ember átlagosan 4-szer kevesebb D-vitamint állít elő a bőrön keresztül egy 20 éves fiatalhoz viszonyítva. Az életkor előrehaladtával csökken a kalciumfelszívódás mértéke is. A magasabb kockázati csoportokba tartozó betegek részére egyénileg, orvosi felügyelet alatt történik a D-vitamin adagolása.

Vitaminos csonterőfokozás

A D-vitamin jótékony hatású a csontritkulás megelőzésében, segíti a kalcium és a foszfát felszívódását, csontokba történő beépülését, hozzájárul a csontok egészséges fejlődéséhez. A csonthatás alapja, hogy a csont mineralizációja D-vitamin által közvetített jelenség, melyben a kalcium és foszfátanyagcsere szabályozása az összekötő láncszem. Számos kutatás alátámasztja, hogy összefüggés létezik a D-vitamin alacsony szérumszintje és a csontízületi gyulladás, a csonttörés előfordulása között. A Framingham tanulmány egyértelműen rámutat, hogy a D-vitamin alacsony étrendi bevitele kapcsolatban áll a térdben lezajló csontízületi gyulladás előrehaladásával. A csontritkulás kialakulása és a D-vitamin hiány fennállása között jelenleg még nem tehetünk egyenlőségjelet. A D-vitamin hiány csontlágyulás kialakulásához vezethet, ami inkább a csontok mineralizációját érinti, mintsem a csontritkulásra jellemző csonttömeg vesztés egyértelmű oka. A csonttörésre azonban mindkét kórkép hajlamosít.

A tanulmányok meggyőző többsége D-vitamin kezelés hatására a csontritkulás gyógyításában elért pozitív eredményekről számol be a csontsűrűségi mérések alapján. A szokásos 400 NE feletti napi adagokkal (700-800 NE) kalcium kiegészítés mellett három évig tartó, placebo (hatóanyag nélküli mintával kísért) kontrollált, randomizált (véletlen besorolású) vizsgálatot folytattak. Az idősek otthonában lévő, napon keveset tartozkódó betegek körében a kezelés hatására a csípőtörések száma csökkent. A másik tanulmányban közel 400 férfit és nőt választottak ki a 65 év feletti korosztályból, és a D-vitamin-kalcium terápia hatására bekövetkezett pozitív változásokról számoltak be. A csontvesztés mértéke lassult, jelentősen csökkent a csonttörések előfordulási gyakorisága.

A készlethiány és a leltártöbblet is gondokat okoz

Az aktív D-vitamin hiánya miatt a kalcium és a foszfát felszívódás romlik, ami miatt a mellékpajzsmirigy fokozottan termelni kezdi a szérum kalciumszint normalizálása céljából a parathormon (PTH) nevű vegyületet. A PTH a csontból több kalciumot és foszfátot mozgósít a keringésbe.

A hosszú ideje fennálló D-vitamin hiány csecsemő és gyermekkorban csont deformációkat idézhet elő a mineralizációs zavarok, a csont nem megfelelő ásványi anyag tartalma miatt, melyet angolkórnak (rachitisnek) nevez a szakirodalom. Felnőttek esetében izomgyengeség, csontfájdalom és osteomalacia (csontlágyulás) fejlődhet ki. A kevésbé súlyos D-vitamin hiány megakadályozza, hogy a gyermekek és a serdülők az optimális, genetikailag kódolt csúcs csonttömeget elérjék. Felnőttkorban a D-vitamin hiány a mellékpajzsmirigy fokozott működését (secunder hyperparathyreosist) idéz elő, magas parathormon szintet hoz létre, csontvesztés fordul elő, ami hajlamosító tényező a sokak mindennapjait megkeserítő csontritkulásra.

A D-vitamin olaj vagy tabletta formájában a gyerekkori angolkór és a felnőttkori csontlágyulás gyógyszere. Ilyen kórképekben nagyon magas kezdeti adagokat állít be az orvos, és csak fokozatosan tér át a kisebb, fenntartó kezelésre szolgáló mennyiségekre. Ma már általános elfogadott álláspont, hogy megelőzés céljából csecsemők és kevés napot kapó idősek is rendszeres D-vitamin kezelésben részesüljenek.

Az érem másik oldala a D-vitamin túladagolása. Zsíroldékony vitaminként elraktározódik a szervezetben, nagyon magas napi dózisok esetében (a szokásos adag 10-100 szorosa) akár mérgezési tüneteket is kiválthat. A túladagolás jelei lehetnek az étvágytalanság, a hányinger, hányás, a csontfájdalom, székrekedés, gyengeség, vizelési zavarok. Késői tünetek többek között a veseműködés romlása, fogyás, kalcium lerakódás, meszesedés a csonton kívüli szervekben. A D-vitamin hetekig-hónapokig tárolódhat a szervezetben, így szedésének abbahagyását követően a mérgezési tünetek még fennállhatnak egy ideig.

Jóban-rosszban

Napfényvitamin-kisokos

Epesavkötő gyanták, mint a kolesztiramin és a kolesztipol csökkenthetik a D-vitamin felszívódását, ami hatáscsökkenést eredményezhet, esetleg hiánytünetekhez vezethet. A gombaellenes hatással rendelkező ketokonazol sem szívleli a D-vitamint, ketokonazol adását követően a D-vitamin aktív formájának szérumszintje csökken. Magnéziumtartalmú savmegkötők nem szedhetőek D-vitamint tartalmazó készítményekkel, mert fennáll a magas magnézium vérszint kialakulásának veszélye. A nyugtató-altató, illetve epilepszia ellenes hatású fenobarbitál és fenitoin tévútra terelő összeesküvők, a májban egy, a D-vitamin átalakításáért felelős enzim aktivitását csökkentik, így hatásukra a plazmában kevesebb hidroxilált, aktív D-vitamin lesz megtalálható. Ásványi olajok, mint a hashajtásra alkalmazott paraffinolaj a zsíroldékony vitaminok, így a D-vitamin felszívódását is gátolhatja. A fényvédő krémek is negatívan befolyásolják a szervezet D-vitaminnal való ellátottságát.

Az igazi jóbarát, a kalcium melletti D-vitamin szedése növeli a terápia hatékonyságát a többek között a kortikoszteroidok által indukált csontritkulásban (osteoporosisban).

A kiegészítő D-vitamin kezelés csak a szakorvos kifejezett utasítására és felügyelete mellett alkalmazható, ha a beteg szívre ható glikozidokat szed. A magas kalciumszint szívritmuszavarokat válthat ki digoxin bevitel mellett. A nagyon magas kalciumszint kialakulásának esélye különösen nő, ha a D-vitamin mellett vizelethajtó tiazid származékokat is használ az egyén.

Kitekintés a csonton kívülre

Jelenleg is intenzív kutatás tárgya a D-vitamin szerepének meghatározása más betegségek megelőzésében és sikeres kezelésében.

  • Nagy várakozás előzte meg a D-vitamin mesterséges származéka, a calcipotriol felületi alkalmazását az enyhe és a mérsékleten súlyos psoriasis terápiájában. Hatásának alapja, hogy a hatóanyag a bőrsejtek növekedésében és fejlődésében vesz részt. A calcipotriol csökkenti a pikkelysömörös bőrléziók súlyosságát és a sérült terület nagyságát. A kenőcs csak akkor használható, ha a testfelület kevesebb mint 35%-a érintett.
  • A másik szintetikus forma, a doxercalciferol dialízisben huzamos ideje részesülő krónikus vesebetegekben másodlagosan kialakult magas parathormon szintet képes mérsékelni.
  • A deltanoidok olyan D-vitamin analógok, melyek kifejlesztése és klinikai vizsgálata talán meghozza a várva várt áttörést a kemoterápiában. Ezek az analógok a kísérleti eredmények szerint sejtnövekedést szabályozó, antiproliferatív (sejtosztódást gátló) és sejtdifferenciálódást elősegítő hatással rendelkeznek. A feltételezhető rákellenes aktivitásnak köszönhetően a D-vitamin analógok vastagbél, mell és prosztatadaganatok gyógyításában is szerepet kaphatnak, noha egyelőre még csak kísérleti stádiumban lévő vegyületek.

Forrás: Kismama magazin