Kisgyerek

Csontfejlődés a gyerekeknél

A gyermekek úgy gurulhatnak le a lépcsőről, mint egy gumilabda, törések nélkül szenvedik el a leglehetetlenebb ficamokat, zúzódásokat. Az idősek azonban egy óvatlan mozdulattól, egy rossz lépéstől összetörhetik magukat.
2008. Augusztus 04.

Csontfejlődés

Mitől rugalmas?

Az újszülött csontjaiban sok az enyv, azaz a szerves anyag, és kevés a mész, azaz a szervetlen. Az életkor előrehaladtával a csont relatíve egyre mészdúsabb lesz. A kétéves gyermeknél a szerves/szervetlen, mész/enyv arány 1:8, a nyolcvanéves aggastyánnál éppen fordított: 8 : 1.

Az újszülöttek, csecsemők és kisdedek koponyájának méreti viszonyai teljesen eltérőek a felnőttekétől. Az arckoponya az agykoponyánál lényegesen kisebb, az arány 1:8, amely arány felnőttben 1:2. Csecsemőben a koponyaalap szélessége is kisebb a koponyatető szélességénél. Nyilvánvaló, hogy a születéskor a viszonylag nagyméretű agy védelmére szükséges a test egészéhez viszonylagosan nagyméretű koponya.

A születendő gyermek csontozatára hatással van a kismama táplálkozása. A fejlődő magzat egészséges, ép csontozatának kialakulásához magasabb (1200-1500 mg) kalciumbevitelt kell biztosítania a gyermekét váró kismamának. Az egészséges csontrendszer kialakulásához a kalcium mellett a táplálék, valamennyi összetevőjének megfelelő mennyisége és aránya döntő jelentőségű. Hiányos táplálkozás esetén elsősorban az anya csontrendszere károsodik. Igen jellemző megnyilvánulása lehet a kismama hiányos táplálkozásának, ha a terhesség és szoptatás ideje alatt romlanak a fogai.

A csecsemők és gyermekek étrendjének összeállításánál a korcsoportnak megfelelő energiát, fehérjét, szénhidrátot, zsírt, vitaminokat és ásványi anyagokat kell biztosítani a masszív csontrendszer kialakulása érdekében.

A csontnövekedés ideje arányos az élettartammal

A csontváz sohasem csontosodik el teljesen, egyes részei porcosak maradnak. A csontváz elcsontosodásához szükséges idő, vagyis a növekedés ideje mindig meghatározott arányban áll az élőlény élettartamával. Magasabb rendű emlősöknél ez az arány: 1 : 6. A nyúl, a ló, a macska, a kutya, de még az elefánt is hatszor annyi ideig él, mint ameddig növekszik.

Az emberi csontok növekedése a 18-22. életévben fejeződik be, tehát az ember várható természetes élettartama 120 év lenne.

Csontfejlődés a gyerekeknél

A csontosodás nem egyszerre indul meg a porctelep egész terjedelmében, hanem kitüntetett centrumokból: csontosodási magvakból indul ki. Ezekből a magvakból lehet következtetni a csontváz aktuális fejlettségi fokára, az egyén valódi, biológiai életkorára. A csontváz növekedését az agyalapi mirigy, a pajzsmirigy, a mellékvese és a nemi mirigyek által elválasztott nedvek, különféle hormonok szabályozzák. A helyes táplálkozás és életmód, az elfogyasztott D-, A– és C-vitamin erősíti a csontokat. A csontok végére gyakorolt nyomás, sportolástól fejlődő izomműködésből adódóan szintén hatással van a növekedésre.

Csúcs csonttömeg

A csont fejlődésének végső legnagyobb értékét a csúcs csonttömeget (peak bone mass), a serdülés végén éri el – a táplálkozás és a mozgás a gyermekkor egész idejében alakítja a csonttömeget, a hormonális hatások ellenben a pubertás idején a legnagyobbak.

Kapcsolódó cikkeink:

Az utolsó porcikáig – Csontfejlődés és ízületeink kialakulása részletesen

Hogyan lesz csontunk?

Forrás: Kismama magazin