Kisgyerek

A cukor igazi kalciumrabló

Az édes íz iránti vágy szinte velünk született tulajdonságunk: a magzatvíz és az anyatej is enyhén édeskés. Őrizzük meg ezt az eredeti állapotot, és ne fokozzuk azzal, hogy finomított cukor fogyasztásával egyre édesebb ízhez szoktatjuk a gyereket.
2008. Január 27.

A finomított cukor töménysége nem fordul elő a természetben, és nem is tartalmazza a természetes élelmiszerekben lévő ásványi sókat, nyomelemeket, vitaminokat, rostokat, íz- és szaganyagokat, telített és telítetlen zsírsavakat, amelyek pedig igen fontos építőanyagok szervezetünk számára. Nem tartalmazza azokat az életfontosságú anyagokat sem, amelyekkel testünk fel tudná dolgozni a cukrot, így szervezetünk tartalékaiból vonja el, ami szükséges.

A cukor például nagy kalciumrabló: a cukorral (is) táplált, fejlődésben lévő állatok csontjai törékenyek, deformáltak, a csöves csontok megnyúltak. Egy hatéves, húszkilós gyerek egy kávéskanálnyi cukrot (6 gramm) tud feldolgozni naponta anélkül, hogy ez szervezetére hátrányosan hatna. A kisgyerek tökéletesen elégedett a gyümölcsök, aszalt gyümölcsök, mézes édességek ízével, amíg nem szoktattuk hozzá a túrórudihoz, csokihoz, készen vásárolt finompékáruhoz.

A cukornál egészségesebb energiaforrás a keményítő (gabonafélék, burgonya), mert lebontása hosszabb időt vesz igénybe, tartósan laktat, így nem ingadozik nagy határértékek között a vércukorszint. Adjunk tehát inkább egy banánt vagy teljes kiőrlésű lisztből készült kiflit a kisgyerek kezébe!

A cukorfogyasztás fogszuvasodást, a csontok minőségének romlását és vitaminhiányt is okozhat. A finomított cukrot csak úgy képes hatékonyan lebontani a szervezetünk, ha folyamatosan vitaminokat von be ehhez (elsősorban B1 vitamint), ehhez pedig fel kell használnia a vitaminraktárait. A túlzott cukorfogyasztás így akár a vitaminraktár kimerüléséhez is vezethet. Az immunrendszert is kedvezőtlenül befolyásolja: a túl sok cukorfogyasztás csökkenti a szervezet ellenállóképességét.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama magazin