Baba

Banán: mikortól adható a babának, mi van benne?

A banán nagyon tápláló, könnyen emészthető étel, arra azért figyelni kell, hogy székrekedést okozhat a babáknál.
2017. Március 10.

Banán: mikortól adható a babának, mi van benne?

A banán könnyű emésztése miatt (a gyomorból 110 perc alatt ürül ki) már egészen pici babáknak is adható. Ritkán okoz allergiás reakciót és állaga miatt a legtöbb kisbaba nagyon szereti. Az első ételek egyike lehet, igaz nálunk inkább almával kezdődik a hozzátáplálás, de több országban is hat hónapos kortól a banán is megjelenik az első táplálékok között. Az ajánlások nálunk is  6 hónapos kortól szerepeltetik a banánt.

Mivel messziről érkezik hozzánk, ezért a szupermarketekben található banánok különféle anyagokkal vannak kezelve annak érdekében, hogy ne legyenek túlérettek, amikor megérkeznek a boltok polcaira. Már nálunk is kapható bio banán, igaz lényegesen drágább áron.

A banánban a magnézium, kálium, mellett cink, molibdén és szelén is található benne. A vitaminok közül találunk benne A-, B6, C– és E-vitamint.

Gyerekeknek azért is ideális, mert magas kalóriatartalma mellett a glükózból, fruktózból és szacharózból felépülő cukortartalma hosszan elnyújtva biztosít energiát.

Banános receptek: szinte valamennyi gyümölccsel jól kombinálható. Őszibarackkal összeturmixolva nagyon finom babaétel készíthető belőle. Kicsit később, amikor már ehet joghurtot is a baba (8 hónapos kortól), akkor tehetünk hozzá azt is.

Gyümölcsös rizs: 1 banánt, 1 almát és 1 őszibarackot megtisztítunk, összedarabolunk és összeturmixolunk. Egy marék rizst puhára párolunk és összekeverjük a gyümölcsökkel.

Zöldséggel is kombinálható: egy krumplit és kevés spenótot megfőzünk, hozzáadunk egy banánt és máris kész a babafőzelék.

Egyéves kortól, amikor már ehet vajat is a baba és már a fűszerek sem hiányoznak a fogásokból: egy kis vajon a vékony szeletekre vágott banánt megpároljuk, fahéjjal fűszerezzük.

Kapcsolódó cikkeink hozzátáplálás témában: