Baba

Mikor ehet a baba először húst?

Mikor kínáljuk először hússal a babát? Más az időpont, ha anyatejes és más, ha tápszeres a kicsi?
2023. Május 03.
Baba eszik
Kép: Getty Images

A hozzátáplálás valamikor a baba féléves kora körül kezdődik, inkább kicsit később, semmint korábban. Ennek egyszerű oka van: féléves korig a baba legfontosabb tápláléka az anyatej (ennek hiányában tápszer), minden fontos, nélkülözhetetlen tápanyagot tartalmaz, ezért semmi másra nincs szüksége. Másfelől a csecsemők emésztőrendszere még éretlen nagyjából hat hónapos korukig, ekkor azonban már megkezdődhet a kóstolgatás. Ez az ajánlás szoptatott és tápszeres babák esetében is.

Kultúránként változó, hogy mi a baba első tápláléka, nálunk általában gyümölcs, leginkább alma. A legújabb ajánlások szerint hússal szinte azonnal ismerkedhet a baba. Minden megkínált étel esetében kis adagokban gondolkozzunk, először 1-2 kiskanálnyi falatban, néhány napon át. Hogy pépes vagy kicsit darabosabb ételt adunk kisbabánknak az jobbára ízlés kérdése, bár nem feltétlenül a szülőé. Vannak babák, akik határozottan szeretik az apró falatkákat és nem annyira kedvelik a pépes ételeket. Persze az falatkás evéshez fontos, hogy a baba képes egyen ülni, ujjaival megfogni és a szájához irányítani az ételt.

Nyugodtan legyünk rugalmasak abban a kérdésben, hogy pépest vagy darabosabb ételt kapjon a kicsi, abban azonban semmiképp sem, hogy bizonyos ételek ne kerüljenek egyelőre a baba tányérjába, ilyen például a méz, az apró magvas gyümölcsök és a tej. A szilárd ételek bevezetésénél a fokozatosság mellett az is fontos, hogy soha ne erőltessünk semmilyen ételt. Ne felejtsük el azt sem, hogy a baba legfontosabb, elsődleges tápláléka továbbra is az anyatej vagy a tápszer.

A hús bevezetése tehát szinte azonnal megtörténhet, főzött formában, tényleg nagyon kicsi adagban gyümölcshöz vagy zöldséghez keverve, esetleg az anyatejbe turmixolva. A húsok közül először a baromfihús javasolt, de korán be lehet vezetni a halat is, utóbbinál csak szálkátlan kerülhet a baba tányérjára. Csirkemáj legfeljebb heti egy alkalommal szerepeljen az étrendben. A hőkezelésre (főzés, sütés) nagyon figyeljünk, ahogy arra is, milyen forrásból származik az élelmiszer, amit a babának adunk.

forrás: romper.com, bethesda.hu