Baba

Szoptatott és tápszeres baba: miben más a hozzátáplálás?

Az anyatejes és a tápszeres babák hozzátáplálásban vannak apró különbségek - ezeket gyűjtöttük össze. Mi az, amit érdemes szem előtt tartani?
Hozzátáplálás: mire kell figyelni a tápszeres és az anyatejes babáknál?

Más a bélflórájuk

A szoptatott és a tápszeres babáknak különbözik a bélflórájuk. (A bélflóra tulajdonképpen mikroorganizmusok összességét jelenti, amelyek többek között segítik a szervezetet a védekezésben). Az anyatejben a “jó” mikroorganizmusok (lásd bifidogén bélflóra, lactobaccillusok) túlsúlyban vannak.A bélflórára hathatunk anyatej hiányában olyan tápszerekkel, melyeket probiotikus törzsekkel (“jó/segítő” mikroorganizmusokkal) dúsítanak, illetve különböző csecsemőknek gyártott készítményekkel egyaránt, de nagyon fontos, hogy tünettől függően válasszunk készítményt! A leggyakoribb hiba, hogy nem specifikus készítményt választunk. Ez azért gond, mert nem mindegyik probiotikus törzs hat minden panaszra.

Tényleg más a hozzátáplálás elkezdésének az ideje?

Tanulmányok és a tapasztalat egyaránt igazolják, hogy a tápszeres babáknál a szülők hamarabb kezdik el a hozzátáplálását. Az esetek nagy részében azonban nincs szükség korábban megkezdeni a kóstoltatást. Az optimális időpont a gyermek 6 hónapos kora körül határozható meg.Az időpontba beleszól a gyermek fejlettsége (stabil nyak-,fejtartás, érdeklődés az étkezés iránt, hason fekve könyökkel kinyomja magát), az allergiaprevenició egyéni sajátosságai (ablakperiódus), és maga az élet (betegségek, kórházi kezelés, utazás, környezeti tényezők). Mindent összevetve azért elmondható: egészséges, jól fejlődő tápszeres babákál ugyanúgy érdemes a 6 hónapos kort megvárni, mint az anyatejeseknél.

Hagyja el a baba a cumisüveget egyéves korra!

A tápszer egyéves korig javasolt, féléves kortól úgynevezett követő csecsemőtápszer kínálása szükséges. Anyatej hiányában, fokozott allergiahajlam (és például refluxos babák) esetén részlegesen hidrolizált (HA) csecsemőtápszer adása javasolt a baba 4-6 hónapos koráig.Tápszeres babáknál 1 éves korra lehetőleg hagyjuk el a cumisüveg használatát. Ezt könnyebb leírni, mint kivitelezni, ezért az is rendben van, ha a baba alváshoz még kéri a cumisüvegét, de 1-2 éves kor között ez a szokás is elhagyható. Az is szuper, ha napközben át tudunk térni a csőrös itatókulacsból való folyadékfogyasztásra, majd a pohár használatára.Miért nem ajánlott a cumisüveg a totyogóknál? Ha egész nap “nyammoghatnak” rajta, a cukrot természetes formában tartalmazó italok (tehéntej, gyümölcslé) egész nap érik a fogakat, így nő a szuvasodás esélye. Ezen felül az italok kalóriatartalma miatt a gyerek nem is lesz túl éhes, így kiszorulnak az értékes tápanyagok a szervezetéből (így például vashiány alakul ki).

Ízesítés: óvatosan a mennyiséggel!

Gyakran olvashatjuk, hogy ha nem ízlik a babának valamely étel, keverjünk bele egy kis anyatejet (ezzel adott esetben az állagát is be tudjuk állítani). Ezt az elkészített tápszerrel ugyanúgy megtehetjük, ám arra figyeljünk, hogy a napi elfogyasztott tápszeradagját emiatt ne kétszerezzük meg!

Figyeljük az összetételt!

Míg az anyatej összetétele változhat, a tápszeré állandó. A csomagoláson olvasható, mivel dúsították az adott terméket (például probiotikumok, vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek). Ezt a mennyiséget is bele kell számolni a napi ajánlott mennyiségbe. (Többek között a zsírban oldódó D-vitamin is okozhat problémát – veszélyes, ha a baba többet kap az ajánlott napi maximumnál.)

Miben nem különbözik a hozzátáplálás tápszeres babák esetében?

A hozzátáplálási táblázat, kisokos tápszeres babák esetében is ugyanazokat az alapanyagokat, élelmiszereket tartalmazza, ahogy a módszerek, tanácsok is ugyanazok. (Például a hozzátáplálás megkezdésekor a tápszeres és anyatejes gyermeknek is meg kell tanulnia inni, s mindkettőt vízzel kell kínálni).Kapcsolódó cikkek hozzátáplálás témában: