Baba

Tápszer: a legfontosabb tudnivalók

Egy csecsemő táplálására legjobb az anyatej, ám előfordul, hogy ez a legnagyobb igyekezet és akarat ellenére sem elegendő a pici számára. Melyek a legfontosabb tudnivalók a tápszerekről?
2016. Október 24.

Tápszer: a legfontosabb tudnivalók

A szoptatásra való felkészülést érdemes már a terhesség idején elkezdeni. Ehhez a védőnői tanácsadás mellett akár szoptatási tanácsadó segítségét is kérheted, de számtalan, az interneten is fellelhető gyakorlati tanácsot és információs anyagot is találsz. Jómagam például aprólékosan végig olvastam a La Leche Liga szoptatási füzeteit, amelyeket online is tanulmányozhatsz.

A szoptatás sikerességének több kulcsa is van: az egyik legfontosabb, hogy a pici minél hamarabb mellre kerüljön, és igényeinek megfelelő gyakorisággal szopizhasson. A helyes mellre helyezést és szoptatási pozíciókat – amennyiben bababarát intézményt választottál – már a kórházban elsajátíthatod. Ha a későbbiekben szoptatási gondjaid adódnak (pl. nem tud hatékonyan szopni a baba), kérd védőnő vagy szoptatási tanácsadó mihamarabbi segítségét!

Előfordulhat azonban, hogy a legnagyobb felkészülés és akarat mellett sem áll rendelkezésre elég anyatej, vagy nem sikerül szoptatni gyermeked. Ilyenkor a tápszerek jelentik a biztonságos alternatívát picid táplálásában.

Dr. Hidvégi Edit gyermekgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa segít eligazodni a tápszerek világában.

Ha kevés…

Igen ritka, mégis előfordulhat sajnos, hogy eleve nem szoptathat egy anya, mert valamilyen fertőző betegség (tbc, HIV) nem teszi lehetővé. Galaktozémia esetén pedig, amikor a gyermek szervezete az anyatej egyik alkotó elemét nem tudja feldolgozni, szintén tápszerrel kell folytatni a táplálást.

Az anyai tejtermelés a szülés utáni első napokban indul be, de különböző mértékben. Ezért aztán kezdetben is szükség lehet egy kis kiegészítésre. Ilyenkor mindenképpen az újszülöttek számára kifejlesztett, allergia megelőző tápszer ajánlott. Ezt is a házi gyermekorvos írhatja fel.

A tápszer a későbbi hónapokban is nélkülözhetetlen lehet. 6 hónapos kor után ugyanis különböző ütemben csökkenhet az anyatej mennyisége, hiszen ekkor már kezdetét veszi a hozzátáplálás. Ekkortól az egyre több kiegészítő táplálék mellett vagy anyatej vagy annak hiányában tápszer ajánlott.

Külön ki kell emelni a tehéntejjel kapcsolatos táplálási ajánlást: a gyermek 1 éves koráig ne kapjon tehéntejet, de 3 éves korig is ajánlott még a bolti tej helyett tápszert vagy csecsemő tejitalt alkalmazni.

Tápszer? Köszönöm, nem!

Sok anyukában rossz érzéseket kelt, ha a tápszer szót meghallja, pedig a rendszerváltással tápszerváltás is történt- árulta el Dr. Hidvégi Edit. Az addig puffasztó, túl édes tápszereket felváltották a tudományos vizsgálatokon és azok eredményein alapuló tápszergyártás termékei, amelyeknek az összetétele egyre jobban közelít az anyatej összetételéhez.

A tápszerek – különösen a 6 hónapos kor felett adhatók – tehéntejből készülnek, de ezek ellenőrzött gazdaságokból származnak, megfelelő higiénés körülmények között készülnek, tehát meg lehet bennük bízni. Ráadásul mostanában olyan adalékokat is tesznek a tápszerekbe, amik szintén előnyösek a baba számára (pl. vitaminok, egyes aminosavak, vas, kalcium, probiotikum stb.).

A tápszerek gyártására igen szigorú rendelkezések vannak. A hazánkban kapható tápszerek Nyugat-Európából származnak, illetve ott van a gyárak központja (Svájc, Hollandia, Németország).

Azt azonban fontos hangsúlyozni, hogy bármennyire tökéletesek és a babák igényeihez illeszkedőek a tápszerek, az anyatejet egyelőre semmi nem pótolja.

Mi alapján választja ki a szakorvos a gyermek számára szükséges tápszert?

Elsősorban a baba életkora határozza meg, hogy milyen anyatejet helyettesítő tápszert fog felírni az orvos. A tápszeres dobozokon található számjelölések a következő korosztályokat jelentik:

0 – kora- és újszülöttek részére

1 – 6 hónapos kor alatt,

2 – 6 hónapos kor után).

Léteznek speciális gyógytápszerek is, amelyek összetétele valamilyen szempontból előnyös a babának. Ilyen például az ún. hipoallergén tápszer, amiben csak előemésztett fehérjeláncok vannak, és az allergia megelőzésére szolgál. Az antireflux tápszert a bukós babáknak, míg a tejmentes tápszert a tejallergiásoknak írja fel az orvos.

Nézzük a legfontosabb jelöléseket:

HA: hipoallergén – nincs, illetve nagyon kevés benne a tehéntej fehérje, ami allergiát okozhat

AR: antireflux, bukós babáknak való sűrűbb tápszer

AH: extenziven hidrolizált tápszert jelöli, ami a tejfehérje allergiásoknak való. Ezek nagyon apró darabokra bontott fehérjeláncokat tartalmaznak, így nincs bennük allergén.

Vannak még nem tehéntej alapú, kizárólag növényi fehérjéket tartalmazó tápszerek (rizs, szentjánoskenyérfamag és szója alapúak), melyeket tejfehérje-mentes diétában lehet használni, és aminosav keverékek is. Ezek is hipoallergének, és már kialakult allergia esetén alkalmazhatóak.

6 hónapos kor utáni tápszerek

Az anyatejes táplálást 6 hónapos korig javasolják. De miben változik egy tápszeres gyermek táplálása 6 hónapos kor után?

Fél éves kortól a 2-es jelű tápszerek vannak soron, és ekkor is a különféle fennálló problémákhoz (pl. laktózérzékenység, bukás) javasolt tápszert kell alkalmazni.

1 éves kor után kerülnek az asztalra az ún. junior italok. A junior ital olyan tápszer, ami tejből készül, de összetétele némileg módosított. Olyan vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, amelyeket a kisdedek igényeihez igazítottak. Nem kötelező, de erősen ajánlott ezek használata.

Sokan tartanak a szója alapú tápszerektől

A szója alapú tápszereket 6 hónapos kor alatt nem ajánlják. Tudni kell azonban, hogy a csecsemőtápszerekben használt szója ellenőrzött körülmények között termesztett, garantáltan nem GMO (génmanipulált), és olyan átalakuláson megy keresztül a tápszergyártás során, hogy a káros anyagokat (pl. fitoösztrogén) eltávolítják belőle, illetve könnyen emészthetővé teszik azokat. Fontos tudni, hogy a felnőtteknek való szójaitalok semmiképpen nem adhatóak csecsemőknek, kisdedeknek.

Sajnos -akárcsak a tehéntejre- a szója esetében is kialakulhat azonban allergia a gyermekeknél.

Hány éves korig támogatja a TB a tápszerek megvásárlását?

A normál tápszereket 6 hónapos korig, a gyógytápszereket 1-2 éves korig támogatja a TB.

Mit kell tudni a tápszerek elkészítéséről?

1. A tápszert mindig a csomagoláson található utasításnak megfelelően, a benne lévő adagolókanalat használva készítsd el!

2. Ügyelj a higiéniára! Tiszta kézzel és tiszta eszközökkel dolgozz!

3. A tápszert mindig frissen készítsd el!

4. A tápszerhez kevert vizet ne mikróban melegítsd fel!

5. A kész tápszer testhőmérsékletű legyen, ezt csuklód belső részére cseppentve ellenőrizheted. Ehhez forrald fel, majd hűtsd vissza a vizet, és ekkor keverd hozzá a tápszert.

6. Ügyelj arra, hogy a tápszer ne szennyeződhessen! A felbontott tápszer 3-4 hétig használható fel. Célszerű a saját csomagolásában, jól lezárva tárolni.

A cikk megírásában Dr. Hidvégi Edit gyermekgyógyász, gasztroenterológus (Budai Allergiaközpont) volt segítségemre.

Kapcsolódó cikkeink tápszer témában: