Kisgyerek

10 tápszeres kérdés

Rengeteg információt olvashatsz a tápszeresdobozban található útmutatón. De ahogy telnek a napok, újabb és újabb kérdések merülnek fel. A leggyakoribbaknak utánajártunk. Most az első négy hónap kérdéseit vesszük sorra.
2009. Október 29.

10 tápszeres kérdés

Lehet-e a babát tápszerrel igény szerint etetni?

– Elvileg lehetséges, de a gyakorlati megvalósítása nem egyszerű. Az egészséges, nem koraszülött babák többsége annyit eszik meg a cumisüvegből, amennyit belekészítettünk. Javíthatsz a helyzeten, ha minél kisebb lyukú cumit használsz, nem törődve azzal, hogy így biztosan jóval tovább fog tartani egy-egy etetés. Segít, ha az eltelt órák helyett a baba jelzései szerint döntöd el, hogy eljött-e az ideje a következő etetésnek. De azt ne feledd, hogy az éhségen kívül ezer oka lehet annak, ha a baba sír, lehet, hogy csak az ölelésedre vágyik.

Fontos az is, hogy ne ragaszkodj a tápszeresdobozra írt átlagos tápszeradagokhoz. Minden baba más, anyagcseréjük is különböző. Azt, hogy emelned kell-e az adagot, a baba étkezés utáni elégedettsége és gyarapodása alapján döntsd el. A legjobban akkor közelítheted meg az igény szerinti szoptatást, ha a tápszert szoptatás közben “Szoptanít” (SNS) készülékkel adod a babának, még akkor is, ha alig van vagy egyáltalán nincs tejed.

Hogy ismerem föl, hogy a baba allergiás?

– Változatos tüneteket produkálhat a kicsi, ha allergiás a tápszerek különböző alkotóelemeire. Gyanús, ha tápszerváltás vagy -bevezetés után fokozódik a hasfájása, ha hasmenése lesz, ha a széklete véres, ha bőrén kiütések, ekcémás foltok jelennek meg.

Elkészíthető-e előre, vagy minden etetésnél újat kell készíteni?

– A tápszerekhez adott hivatalos elkészítési utasítás szerint a tápszert mindig frissen, közvetlenül etetés előtt kell elkészíteni. Ennek az az oka, hogy az elkészítési utasításnak minden esetben olyannak kell lennie, hogy azt akárhol, akármilyen körülmények között, a lehető legbiztonságosabban lehessen alkalmazni. Ez nem jelenti azt, hogy a higiénés szabályok maximális betartásával ne lehetne biztonságos, ha a tápszert esetleg előre elkészítjük.

A csecsemőosztályok tejkonyhája a napi tápszermennyiséget egy napra előre, egy adagban készíti el. Ez otthoni körülmények között úgy képzelhető el, hogy a tiszta edényben felforralt és kissé lehűtött vízzel elkészíted az egész napi adagot, majd két, előzőleg kifőzött vagy sterilizált cumisüvegbe töltve a lehető leggyorsabban lehűtöd, lezárod. Ez az adag 24 órán át tárolható hűtőben. Etetési időben öntsd át ezekből az üvegekből az etetéshez használt üvegbe a baba egyszeri adagját, és vízfürdőben, tápszermelegítőben melegítsd fel. Azt a cumisüveget, amiből a baba már egyszer evett, a megmaradt tápszerrel tovább tárolni és újra kínálni természetesen tilos!

Ha elmegyünk itthonról, inkább por alakban vigyük, vagy elkészítve?

– Gondold át, megoldható-e a tápszer biztonságos elkészítése ott, ahová mentek. Ha igen, válaszd ezt a lehetőséget, hiszen ilyen esetben nem kell azzal a veszéllyel számolni, hogy az esetlegesen hosszú út alatt az előre elkészített tápszerben kórokozók szaporodnak el. Ha nem vagy biztos abban, hogy úti célod alkalmas a tápszer készítésére, készítsd el otthon, hűtsd le, és ügyelj arra, hogy szállítás közben ne melegedjen fel: hűtőtáskában vagy termoszban vidd magaddal. A gyárilag előre elkészített, úgynevezett likvid vagy fogyasztásra kész tápszerek kiküszöbölik a fenti veszélyeket. Ezek bontatlanul nagy melegben sem romlanak meg.

Mindenki kezdjen hipoallergén tápszerrel?

– A leggyakoribb táplálékallergén a tehéntej fehérjéje. A hipoallergén tápszerekben ez a fehérje részlegesen hidrolizált formában található, ezért kevésbé vált ki allergiát. Hipoallergén (HA) tápszert akkor rendelhet a gyerekorvos, ha a családi előzmények alapján nagyobb az allergiás betegség kialakulásának kockázata. Mivel manapság egyre gyakoribb az allergia, egyre több családban van ok arra, hogy a csecsemő táplálása ilyen típusú tápszerrel kezdődjön. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a HA tápszerek kétszer, két és félszer többe kerülnek, és a hidrolizáció miatt jellegzetesen kesernyés ízük van, amit nem minden csecsemő fogad szívesen.

Kinek kell az antireflux tápszer?

– Az antireflux vagy úgynevezett AR gyógytápszereket akkor adunk, ha a gyakori bukás miatt a baba gyarapodása veszélybe kerül. Ezek a tápszerek olyan sűrítőanyagot (például szentjánoskenyérmag-kivonatot) tartalmaznak, amelyek a gyomor tetején megülve csökkentik a táplálék visszaáramlásának lehetőségét. Hiba ezeket a tápszereket csak azért adni, hogy a baba pocakja jobban elteljen, és éjszaka hosszabban aludjon. Szoptatott babának csak azért, mert bukik, soha ne adj tápszert anélkül, hogy ezt szoptatási tanácsadóval alaposan meg ne beszélted volna.

Hogyan kezeljem, ha szorulása van? Van ilyen egyáltalán? Segít ezen a prebiotikus tápszer?

– A tápszerek sokkal nehezebben és lassabban emészthetők, mint az anyatej. A tápszeres babáknak az anyatejjel tápláltakhoz képest sűrűbb, összeállóbb, sárgászöld a székletük, és naponta ritkábban látjuk a pelenkában. A sűrűbb állagú széklet gyakran társul hasfájós panaszokkal, amelyek szemlátomást csökkennek székletürítés után. Az utóbbi évek kutatási eredményei azt bizonyították, hogy ha a tápszert prebiotikumokkal dúsítják, akkor a csecsemő széklete lágyabb lesz. Ezért hasfájós panaszok, nehéz székletürítés esetén érdemes ilyen típusú tápszerre váltani, ha a baba addig nem ilyet kapott.

Ha éjjel felébred a baba, etessem meg?

– Ha jelzi, hogy éhes, akkor ugyanúgy meg kell etetni, mint ahogy ilyen esetben meg kell szoptatni az anyatejes kisbabát.

Honnan tudom, hogy szomjas? Ha nagy meleg van, kínáljam vízzel?

– A szoptatás kezdetén hígabb, úgynevezett szomjoltó tej ürül, ami alkalmas arra, hogy a nagy melegben a baba plusz folyadékigényét a nagyobb evések közötti rövid szoptatások során kielégítse. A tápszerek összetétele az anyatejtől eltérően állandó, ezért a tápszer nem alkalmas arra, hogy a kicsi aktuális igényeinek megfelelően inkább szomjoltásra használjuk. Ha nagyon meleg van, vagy lázas a baba, adj neki előre felforralt, lehűtött vizet. Ha szoptatsz is, bátran tedd mellre két etetés között.

Milyen cumit használjak?

– A tápszer adásához mindenképpen kicsi lyukút. Anyagát tekintve a cumi készülhet latexből vagy szilikonból. A természetes gumi- (latex-) cumi rugalmasabb, sárgás színű, jellegzetes “gumiszaga” lehet. A szilikonból készült cumi átlátszó, merevebb, szagtalan, könnyebb tisztán tartani, hosszabb élettartamú. Ne felejtsd el, hogy szoptatott babánál bármilyen cumi okozhat cumizavart. Ha szoptatsz is, pótláshoz lehetőség szerint inkább használj csészét, kanalat, SNS-készletet.

Szaktanácsadó: dr. Kiss Eleonóra újszülöttgyógyász

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama magazin