Baba

Szoptatás: ha kevés a tejtermelő mirigy

Kevés anyatej? Az esetek 3-4%-ában tejmirigyelégtelenség állhat a szoptatási gondok mögött. Mit érdemes tudni erről a problémáról?
2017. Május 15.

Szoptatás: ha kevés a tejtermelő mirigy

Ahhoz, hogy egy édesanya elegendő tejet tudjon biztosítani babája számára, az egyik legfontosabb alapfeltétel, hogy a pici megfelelő gyakorisággal kerülhessen a mellre, és hatékony technikával ürítse azt ki. Emellett azonban számtalan más fizikai feltétel is szükséges ahhoz, hogy a tejtermelés kielégítő legyen: ép idegpályák és csatornák, megfelelő hormonmennyiség és hormonreceptor, és elegendő mirigyállomány is szükséges a hatékony szoptatáshoz.

Tejmirigyelégtelenség is okozhat nehézséget

A tejmirigyelégtelenség a nők csak kis hányadát (kb. 3-4%-át) érintő, ritka probléma, ami az emlő alulfejlettségét jelenti. Akinél tejmirigyelégtelenség áll fenn, annak mellében nincs elegendő tejmirigy, azért abban nem tud elegendő tej termelődni. Ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem termelődik tej, csak sajnos ez kevés lesz a baba igényeinek kielégítéséhez.

De mi is a tejmirigyek feladata pontosan?

Az emlő mirigyszövetből és zsírszövetből áll, és fejlődésének legnagyobb része felnőttkorban történik. Érdekesség, hogy a teljes kifejlődésére csak akkor kerül sor, amikor a nő várandós lesz és gyermeke születik. A mirigyhálózat egy szőlőfürthöz hasonlít. A szőlőfürt apró kis szemeinek tejtermelő sejtjeiben termelődik az anyatej, ami a tejcsatornákon keresztül halad a mellbimbó felé. A baba ügyes szopásának köszönhetően indul be a tejleadó reflex.Amennyiben jól szopik a csecsemő, és megfelelő a szoptatási gyakorlat is, ám még sincs elegendő tej, ez egyik szóba jöhető probléma a tejmirigyelégtelenség lehet.

Mi vezethet tejmirigy elégtelenséghez?

A tejmirigyelégtelenség mögött számtalan ok húzódhat meg illetve sejthető. Ilyenek lehetnek a tejmirigyszövet eltávolításával járó mellműtétek, a mellet ért sérülések, traumák (pl. égés, besugárzás) illetve gyulladások és tályogok. Az anya életkorának előrehaladtával a tejmirigyállomány csökkenésével is számolni kell, mint ahogy a hormonális rendszer különféle eltérései is negatív irányban befolyásolhatják a tejmirigyállomány fejlődését.A hormonális eltérések között kiemelendő az I-es típusú cukorbetegség, az elhízás, az inzulinrezisztenacia, a pajzsmirigy alulműködése, amelyek mind hátráltathatják a mirigyállomány fejlődését.Fontos tudni, hogy valamennyi tényező, amely negatívan befolyásolja a méhlepény működését, a mirigy­állomány fejlődésére is hátrányosan hathat.

Milyen jelei lehetnek a tejmirigy elégtelenségnek?

Erre a problémára utalhat, ha sem a terhesség alatt, sem pedig a szülés után nem tapasztal az édesanya mellméret növekedést. Az aktív tejmirigyállomány hiányára utalhat, ha nem látszódik a mell bőrén áttűnő fokozott vénás rajzolat. A szembetűnő mellforma (többnyire aszimmetrikus és csőszerű) valamint az egymástól távol elhelyezkedő mellek esetében is gyakrabban fordulhat elő alulfejlett tejmirigyállomány.

Mi a teendő csökkent mirigyállomány esetén?

Mindenképpen kérjük szakember segítségét, és ne diagnosztizáljuk saját magunkat, amennyiben tejmirigyelégtelenségre gyanakszunk. Szakképzett szoptatási tanácsadó segítségünkre lehet ennek felderítésében, amit azonban csak az ultrahang diagnosztika tud egyértelműen megerősíteni.Csökkent mirigyállomány esetén is folytatható a szoptatás, miközben az anyatejet bababarát módon pótolni lehet. Az anyatej pótlásnak egyik remek módja az úgynevezett SNS (Szoptanít) készülék használata, amelynek segítségével a baba szopizás közben kapja meg a szükséges kiegészítést, miközben a mellet stimulálja.A készüléket az anya a nyakába tudja akasztani, és a táplálékot (ami lehet más anya teje vagy ennek hiányában tápszer) egy vékony csövön keresztül juttatja el a bimbóhoz, és így a babához. A szoptatás során a baba nem érzi a csövet, hiszen az olyan pici, hogy a mellbimbóval együtt be tudja kapni. Így számára úgy tűnik, mintha a mellből jönne a táplálék.A készülék óriási előnye, hogy az elégtelen tejtermelés mellett is megadja az anyának a szoptatás élményét, és a baba sem hagyja abba szopást akkor sem, ha nem kap elegendő tejet a mellből.Kapcsolódó cikkeink szoptatás témában: