Baba

Pótlás kell a babának?

Mit lehet tenni, ha a kezdeti nehézségek után jól gyarapodó babának egyszer csak kevés a tej? Van még visszaút, vagy egyre több lesz a pótlás?
2012. Május 21.

Pótlás kell a babának?

Két hét is beletelt, mire a kisfiam visszanyerte a születési súlyát, de aztán, úgy érzem, belejöttünk a szoptatásba. Majdnem másfél kilót hízott egy hónap alatt, még az éjszakát is átaludta egy idő után. Most három hónapos, és két hete egyre gyakrabban érzem úgy, hogy nem elég neki a tejem, már a fagyasztott tejkészleteket is elő kellett vennem. Nyugtalan szopás után, és sokkal kevesebbet is hízik. Túl vagyunk egy hosszadalmas náthán és hörgőgyulladáson is, akkor alig volt étvágya, még fogyott is.

Edina, e-mail

Kedves Edina!

Ez a remek gyarapodás azt mutatja, hogy képes vagy elegendő tejet termelni a kisfiadnak. A szoptatás során azonban többször is adódhat olyan helyzet, amikor csökken a tejmennyiség, de ez természetesen nem visszafordíthatatlan folyamat.

Nálatok például arról lehet szó, hogy a kisfiad betegsége idején, amikor te is érzékelted, hogy étvágytalan, kevesebbet evett a szokásosnál – ez teljesen normális, mint ahogy az is, hogy ilyenkor veszít a súlyából. Emiatt először túltelítődik a mell, majd ennek hatására csökkenti kezd a tejtermelődés, hiszen ez a jelzés azt jelenti: túl sok, vegyünk vissza belőle. Amikor aztán jobban van a kicsi, szívesen enne már többet. De azt tapasztalja, hogy sokkal kevesebb tej van, mint amennyit megszokott. Türelmetlen is lehet, ha nehezebben, hosszabb idő alatt indul meg a tej, s ennek nyugtalan viselkedés, sírás az eredménye.

Mégis arra biztatnálak, ne vedd elő ilyenkor a fagyasztott készleteket, és tápszert se keverj be, mert ez csupán átmeneti nehézség! Tedd mellre sokkal gyakrabban a kisfiadat, kínáld meg mindkét melleddel. A szoptatások közti időszak nyűglődését hidaljátok át hordozókendővel, sétával. A fagyasztott tej bevetésével az a gond, hogy akadályozza a tejtermelés rendeződést, hiszen nem mellből lakik jól a baba, ha pótlást kap, nem fog a mell alaposabb és gyakoribb kiürítésére törekedni, márpedig elsősorban ez az, ami ismét bőséges tejhez vezet majd!

Ha ilyen helyzetben nem adsz pótlást, az nem éheztetés, hiszen nem arról van szó, hogy egyáltalán nincs tejed. A kisbabák pedig rendelkeznek annyi tartalékkal (többek közt erre való a látványos babaháj, a csecsemők gömbölyűsége), hogy az ilyen átmeneti ínséges időket átvészeljék.

Az is fontos, hogy próbáld megőrizni a nyugalmadat. Egyrészt egy ilyen kicsi baba viselkedése, hangulata a te állapotodat tükrözi vissza. Másrészt a stresszhormonok magas szintje gátolja a tejleadást, és hosszú távon a tejtermelődés csökkenéséhez is vezet.

Ha már ismét jobb a kisfiad gyarapodása, s csak a nyugtalansága az, ami miatt éhségre gondolsz, akkor azt is számításba kell venni, hogy három-négy hónapos kor körül nyugtalanabb időszak veszi kezdetét a legtöbb kisbaba életében. Ez nem táplálékhiánnyal, hanem a fejlődésével függ össze. Ha nem vagy biztos a dolgodban, inkább kérj személyes tanácsadást szoptatási szaktanácsadótól, mielőtt pótláshoz folyamodsz!

Kapcsolódó cikkeink: