Baba

Pótlás anyatej mellett

Bizonyos helyzetekben elkerülhetetlen, hogy a különben csak szoptatott baba más módon kapjon enni. Hogy miként, az a körülményektől függ. Előre leszögezzük: az esetek túlnyomó többségében nem a cumisüveg a jó megoldás.
2009. Január 11.

Van úgy, hogy muszáj pótlást adni a kicsinek, esetleg teljes mértékben átállni más táplálási formára. Azt, hogy a szoptatás mellett vagy helyett mit és mennyit kapjon a kisbaba, mindig hozzáértő gyerekorvos döntse el, lehetőleg szoptatási tanácsadóval konzultálva, aki fel tudja mérni, milyen esély van az anyatej szaporításra vagy a teljes szoptatás elérésére. Az, hogy miként adjuk a kiegészítést a babának, attól függ, hogy az anya szeretné-e folytatni a szoptatást, mennyi pótlást kell adnia, és mi az a probléma, ami miatt a szoptatáson kívül másképp is kell a babát etetni.

Cumisüveg

Kinek ajánljuk?

Cumisüveget akkor használjunk, ha a baba egyáltalán nem szopik, vagy az anya nem bánja, ha abbamarad a szoptatás, és nem is akar visszatérni a szoptatáshoz. Bár a cumisüveg használata tűnik legegyszerűbbnek, sajnos fennáll az a veszély, hogy a baba nem hajlandó a cumisüveg bevezetése után mellből szopni, vagy úgy próbálkozik, mintha cumisüvegből tenné.

Ha a mellet úgy szopja, mint a cumisüveget, az a mamának fájdalmas, és egyáltalán nem hatékony. Sajnos előre nem tudhatjuk, hogy a cumisüveg megzavarja-e a babát! Még az a cumi is okozhat bajt, amelyről azt állítja a gyártó, hogy a formája utánozza a mellbimbóét. A mellbimbó szoptatás közben annyira megnyúlik, hogy a régen használatos, üveg szájára húzható gumicuclira hasonlít leginkább.

Hogyan használjuk?

Olyan cumit válasszunk, amiből nem dől a tej, hogy a babának legyen ideje élvezni a szopást, és dolgoztassa az arcizmait. Cumiztatás közben is öleljük magunkhoz, akár félmeztelenül is etethetjük, így nem kell nélkülöznie a számára nagyon fontos testközelséget, mamaillatot.

Fontos!

Fordítsunk különös figyelmet az üveg és a cumi sterilizálására, mert különben melegágya lehet a gombáknak, baktériumoknak. Ne tartsuk benne hosszan hűtés nélkül a tápszert, a kórokozók hihetetlenül gyorsan képesek szaporodni, ha megfelelő környezetet találnak! Figyeljünk arra is, hogy ha házon kívül etetünk, a hidegben túlságosan lehűlhet az üveg tartalma.

Etetőpohár

Kinek ajánljuk?

Mindenkinek, aki szoptat, de kiegészítésként pótlást is kell adnia. Akkor is jó a poharat választani, ha az anya átmenetileg nem szoptathat, de később szeretne. Jó, ha a családnak van gyakorlata a poharas etetésben, ha a szoptató mamának időnként távol kell lennie a babától. Már az egészen kicsi újszülött is tud pohárból inni, ezért akkor is érdemes használni, ha az első napokban van szükség pótlásra. Bár megoldható, hogy a kisbaba kizárólag pohárból egyen, a nem szoptatott csecsemőt kár lenne megfosztani a szopás élményétől. Nekik a cumisüveget vagy az SNS-készletet ajánljuk.

Hogyan használjuk?

Sokan azért adják fel hamar a poharas (vagy kanalas) etetést, mert az izgő-mozgó, kezével kapálózó baba kilötyköli a tejet. Ebben az esetben érdemes kipróbálni, hogy a babát lazán betekerjük egy könnyű takaróba, úgy, hogy a karja is benne legyen. A legtöbb kicsi szereti, ha bepólyálják, valószínű, hogy a mienk sem tiltakozik majd ez ellen. Ezután vegyük úgy az ölünkbe, hogy szinte ülő helyzetben legyen, függőleges felsőtettel.

Tegyünk a nyakába partedlit, majd kezdjük el nagyon lassan, türelmesen, kortyonként itatni. Egy babakorty nagyon kicsi! Várjuk meg, míg kiissza, megpihen, és csak utána kínáljuk a következő kortyot. Nem baj, ha elsőre nem megy tökéletesen, mindkettejüknek bele kell jönniük! Néhány alkalom után már nem jelent nehézséget sem a szülőnek, sem a kisbabának. Általában szoptatás után adjuk a pótlást, de előfordul, hogy a farkaséhes kisbaba nem hajlandó hozzáfogni sem a szopáshoz. Ilyenkor kínálhatjuk előbb egy kis adaggal, pohárból.

Fontos!

A szoptatási szakboltokban vásárolható vagy az interneten rendelhető etetőpoharak kényelmessé teszik a pohárból való táplálást, de ha nem jutunk hozzá ilyesmihez, megetethetjük a babát kifelé hajló szélű kávéspohárból, vagy egyszerűen egy cumisüveg tetejéből is. Féléves korig sterilizálni kell a baba poharát!

Soft Cup

Kinek ajánljuk?

Mindenkinek, akinek a pohár használatát is javasoltuk, de úgy érzi, nem tudja pohárból elég finoman, a baba tempójában adagolni a tejet.

Hogyan használjuk?

Töltsük meg az eszközt anyatejjel, és készítsük elő a babát az etetéshez ugyanúgy, mintha pohárból etetnénk. Érintsük a baba ajkához az etetőt, és adagoljuk lassan a tejet. A Soft Cup lágy, kanál alakú etetőfejéből nem folyik állandóan a tej, csak akkor, ha két ujjunkkal összenyomjuk a nyaki részt, így finoman tudjuk szabályozni a baba szájába jutó folyadék mennyiségét.

Fontos!

Ha lehetőségünk van rá, mielőtt megvásároljuk, kérjünk kölcsön kipróbálásra egy Soft Cupot szoptatási tanácsadótól. Ez az eszköz általában a két hónaposnál idősebb babáknál válik be, akiknek már nagyobb a szájuk. De lehet, hogy a mi babánk újszülöttkorában is ügyesen iszik belőle. Itt is ügyeljünk a sterilitásra, és ne tároljunk benne hosszan tejet!

SNS-készlet (Szoptanít)

Kinek ajánljuk?

Akinek a napi adag legalább ötödrészét pótlásként kell adnia a babának, már érdemes beszereznie a készletet. Annak is ajánljuk, aki “a nulláról indul”, vagyis örökbefogadott babát szeretne szoptatni, illetve nagyon kevés a teje, és fokozni szeretné a tejtermelést. Beválik koraszülött kisbabáknál is, akik túl gyengék ahhoz, hogy a teljes anyatejmennyiséget a mellből szopják. Van olyan baba, aki nem szívesen szopik, ha a mamának kevés a teje. Ő tovább marad a mellen, és ezzel is serkenti a tejtermelést, ha Szoptaníttal kapja a pótlást.

Hogyan használjuk?

Az útmutató alapján összeállítjuk az SNS-t, megtöltjük, majd a nyakunkba akasztjuk a palackot, a kupakból kivezető vékony, lágy cső végét a mellbimbóra helyezzük, úgy, hogy a vége kissé túlérjen a bimbón. A szokásos módon mellre tesszük a babát. Most szoptatás közben a palackból is tejhez jut a baba, nem kell külön pótlást adnunk neki. Ha túl erős a tej áramlása, válasszuk a vékonyabb szondát, vagy engedjük lejjebb a palackot. Ha azt akarjuk, hogy a baba egy ideig csak mellből szopjon (például ha beindult a tejleadó reflex), zárjuk el a tej útját, úgy, hogy a szondát becsíptetjük a palack kupakján kialakított résbe. Ahogy nő az anyatej mennyisége, tegyünk egyre kevesebb pótlást a palackba.

Fontos!

Hasonlóan hatékony lehet, olcsóbb, de nagyobb figyelmet igényel, ha egy húsz milliliteres fecskendő végére húzunk hatos méretű etetőszondát, vagy az SNS-készülék külön is megvásárolható szondáját, és azon át adagoljuk lassan a pótlást szoptatás közben. Ügyeljünk a vékony csöveket, apró alkatrészeket tartalmazó eszközök alapos fertőtlenítésére, ne felejtsünk el az előírt rendszerességgel vízkőoldást végezni. Minderről részletes útmutatót talál az SNS használati útmutatóján.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Pótlás cumisüveg nélkül
  • Mi befolyásolja a szoptatás sikerét?
  • Pótlás kell a babának?
  • Forrás: Kismama magazin