Gyerek

A nagyméretű cumisüvegek is felelősek lehetnek a csecsemőkori súlyproblémákért?

Egy kísérlet eredményei azt mutatják, hogy ha nagyobb cumisüvegből adják a csecsemőknek a tápszert, az megnöveli a rendellenes mértékű súlygyarapodás kockázatát.
2016. Június 10.

A 298 csecsemőt vizsgáló kutatók kimutatták, hogy a cumisüveg mérete a kora csecsemőkorban fontos tényező lehet az egészségtelen súlygyarapodás és az elhízás fokozott kockázata tekintetében 6 hónapos korban.

„Előfordult, hogy a babákat túltáplálták” – nyilatkozta Dr. Charles Wood gyermekorvos, a Chapel Hill-i Észak-Karolinai Egyetem munkatársa, a tanulmány egyik szerzője. „Mi éppen azon dolgozunk, hogy azonosítsuk az olyan módosítható csecsemőkori tényezőket, amelyekkel megelőzhető az elhízás, illetve elősegíthető az egészséges növekedés az első életévben.”

Az eredmények alapján arra a következtetésre jutottak a szakértők, hogy a cumisüveg méretének csökkentése lehet az egyik módja a fiatalkori elhízás visszaszorításának. Az USA Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) adatai szerint az Egyesült Államokban több mint kétszeresére emelkedett a gyermekkori elhízás előfordulása az elmúlt 30 évben.

Az új kísérlet során a csecsemőket kizárólag tápszerrel táplálták cumisüvegből 2 és 6 hónapos koruk között. A szülők közel fele nagyméretű, vagyis legalább 1,7 deciliter tápszert tartalmazó cumisüveget használt. Az átlagos súlygyarapodás a megfigyelt csecsemőknél 2,7 kilogramm volt, de a nagyobb cumisüveggel tápláltak körülbelül 0,2 kilogrammal többet híztak, és a testhosszhoz viszonyított testsúlyuk is nagyobb lett 6 hónapos korukra, mint a normál méretű cumisüveggel táplált gyermekeké.

„A cumisüvegből táplált csecsemők a túltáplálás nagyobb kockázatának lehetnek kitéve, különösen akkor, ha a szülő még akkor is ráveszi a csecsemőt, hogy teljesen igya ki az üveget, amikor már a teltség jeleit mutatja” – tette hozzá Dr. Wood.

Ezek is érdekelhetnek:

  • Csak a legjobb minőséget!
  • Így válassz cumisüveget!
  • Csecsemőkori kövérség
  • A szülés és a táplálás módja is befolyásolja a baba bélflóráját