Gyerek

A túlsúlyos fiúknál nagyobb a meddőség kockázata felnőttkorban

Egy új kutatás szerint azoknak a férfiaknak, akik fiúként túlsúlyosak voltak, felnőttkorukban meddőségi problémáik lehetnek.
2023. Május 24.
elhízott kisfiú
Lehet cuki, de egészségtelen a gyermekkori elhízás (Fotó: Getty Images)

Bár a gyermekkori elhízás előfordulása világszerte növekszik, az elhízás és a kapcsolódó anyagcsere-rendellenességek hatása a herék növekedésére még nincs alaposan feltérképezve” – mondta Dr. Rossella Cannarella, a tanulmány társszerzője, a clevelandi Glickman Urológiai és Vese Intézet munkatársa.

A gyakran rejtélyes férfi meddőség kérdését kutató szakemberek 268, 2 és 18 év közötti fiatal egészségügyi adatait vizsgálták meg.

A European Journal of Endocrinology friss tanulmányához a kutatók adatokat gyűjtöttek a herék térfogatáról, a testtömeg-indexről és az inzulinrezisztenciáról. Azt találták, hogy a normál testsúlyú fiúk heréjének térfogata 1,5-szer nagyobb volt, mint a pubertás előtt túlsúlyosak vagy elhízottak.

A vizsgálatban részt vevő, normál inzulinszinttel rendelkező fiatalok heretérfogata 1,5-2-szer nagyobb volt, mint a hiperinzulinémiában szenvedőknek, amelyek gyakran társulnak a 2-es típusú cukorbetegséggel.

A kutatók szerint az alacsonyabb heretérfogat a gyengébb spermiumtermelés előrejelzője felnőttkorban.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 2010-ben körülbelül 48 millió pár küzdött meddőséggel. A kutatók szerint a férfi meddőség az összes meddőségi eset körülbelül felében járul hozzá, de ennek oka gyakran rejtély.

A meglévő kutatások rámutattak a spermiumkoncentráció és a teljes spermiumszám csökkenésére az elmúlt 40 évben. Ez idő alatt a gyermekkori elhízás száma világszerte 42 millióra nőtt.

A kutatók azt is megjegyezték, hogy az olaszországi felmérések a 18 és 19 évesek csaknem egynegyedénél találtak herezsugorodást. Különféle környezeti feltételek, köztük az endokrin rendszert károsító vegyi anyagoknak való kitettség és a mozgásszegény életmód is az elmúlt évtizedek változásai közé tartoztak.

Az új tanulmányt készítő kutatók szerint a gyermekkori fogyás segíthet megelőzni a meddőséget a későbbiekben.

„Ebben a tanulmányban azt találtuk, hogy a túlsúly vagy az elhízás alacsonyabb heretérfogattal jár” – mondta Cannarella a folyóiratban megjelent sajtóközleményben, hozzátéve, hogy az elhízással összefüggő állapotok, köztük az inzulinrezisztencia befolyásolja a herék térfogatát a pubertás kor előtt és után.

„Ezért azt feltételezzük, hogy a gyermekkori testsúly gondosabb kontrollja megelőzési stratégiát jelenthet a herék működésének megőrzésében az élet későbbi szakaszában” – mondta a UPI-nak.