Gyerek

Itt van a legtöbb túlsúlyos gyermek Magyarországon

A gyermekkori elhízás előfordulása 2010 óta hazánkban nem változott, de még mindig minden ötödik gyermek túlsúlyos vagy elhízott és az arány jelentős régiós különbségeket mutat.
2017. Október 11.

Ez derül ki az OGYÉI adataiból, amit az intézet az Elhízás Világnapja kapcsán közölt.

Az elmúlt 40 évben tízszeresére nőtt az elhízott gyermekek száma világviszonylatban: míg 1975-ben 11 millió, 2016-ban már 124 millió gyermek küzdött súlyproblémákkal ­– a The Lancet tudományos folyóiratban megjelent közlemény az eddigi legnagyobb esetszámú epidemiológiai vizsgálat eredményeit mutatja be 31,5 millió, 5-19 éves gyermek mért adatai alapján.

A vizsgálatban, melyet az Imperial College London és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetett, több mint 1000 kutató működött közre, köztük az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet munkatársai.

Az eredmények szerint Magyarországon a 6-8 éves gyermekek több mint 20%-a túlsúlyos vagy elhízott (fiúk 20,5%, lányok 21,9%).

Ezzel Magyarország a lányoknál világviszonylatban a túlsúly tekintetében a 200-as listán 99., az elhízás viszonyában pedig 85. helyen áll. Fiúknál a túlsúly viszonyában az 50. helyen áll, ha az elhízást nézzük, akkor pedig az 54. helyen áll.

Ezek a számok mind jelentős javulást mutatnak a korábbi évekhez képest. A gyermekkori elhízás előfordulása nálunk 2010 óta nem változott. Ez persze nem jelenti azt, hogy „hátradőlhetünk”, mert ez a 20 százalékos arány még mindig nagyon magas, minden ötödik kisiskolás gyermek túlsúlyos vagy elhízott.

A gyermekkori túlsúly és elhízás előfordulása az egyes régiók között nagyon jelentős különbségeket mutat: a legtöbb túlsúlyos és elhízott gyermek a Dél-Dunántúlon (27,2%), míg a legkevesebb Közép-Magyarországon (18,1%) él. Tovább elemezve az eredményeket, az elhízásnál (ami a súlyosabb kórkép) találunk jelentős eltérést: a legalacsonyabb (Közép-Magyarország) és legmagasabb (Dél-Dunántúl és Észak-Magyarország) előfordulási arányok között majdnem kétszeres a szorzó.

A gyermekkori túlsúly és elhízás mértéke már nem növekszik itthon, ennek hátterében az állhat, hogy számtalan olyan rendelkezés és program van, amelyek támogatják az egészséges iskolai környezetet, a gyermekek egészséges táplálkozását.

A megelőzés azért is nagyon fontos, mert az elhízás már gyermekkorban is számos krónikus, nem fertőző megbetegedés kockázatát növeli, pl. cukorbetegség, asztma, magas vérnyomás, depresszió. Emellett a gyermekkori túlsúly és elhízás nagy valószínűséggel felnőtt korban is súlyproblémákat eredményez: a túlsúlyos serdülők 80%-a túlsúlyos lesz felnőttként is. További jelentős probléma, hogy a túlsúly és az elhízás kezelése és a következményesen megjelenő betegségek rendkívül nagy terhet jelentenek az egészségügyi ellátórendszer számára. Az Európai Unióban az egészségügyi költségvetés körülbelül 7%-át fordítják az elhízással kapcsolatos betegségek kezelésére.

Az OGYÉI számos olyan projektben részt vesz, mely a gyermekkori elhízás megelőzését hivatott szolgálni, ám fontos és nem lehet elégszer hangsúlyozni: a szülők és a pedagógusok támogatása, együttműködése nélkülözhetetlen ahhoz, hogy megállítsuk és visszafordítsuk a gyermekkori elhízás folyamatát. A The Lancet tudományos folyóiratban megjelent adatok azt bizonyítják: Magyarország jó úton jár. Az OGYÉI táplálkozástudománnyal foglalkozó szakértői folyamatosan figyelik más országok jó és bevált gyakorlatait, illetve sok esetben utat mutatva másoknak igyekeznek tenni a gyermekek egészségvédelme érdekében.

Mikor mondhatjuk azt egy gyerekre, hogy elhízott?

A gyermekeknél bonyolult meghatározni, hogy ki számít túlsúlyosnak vagy elhízottnak. Jelenleg nálunk háromféle definíció van érvényben: az WHO-é, az Elhízás Elleni Nemzetközi Akciócsoporté (IOTF), és a magyarországi szakirodalomban bevett módszer. Számolási elveik hasonlóak, a testtömegindex (TTI, testsúly kg-ban/testmagasság négyzete méterben) meghatározásán alapulnak. A kategóriák határértékei viszont életkoronként és nemenként eltérőek.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Minden harmadik hat-kilencéves európai gyerek túlsúlyos vagy elhízott
  • Hazánkban van a legtöbb túlsúlyos gyerek
  • Sokszor a szülő az oka, hogy a gyerek érzelmi evő lesz
  • Forrás: OGYÉI