Gyerek

Két tinédzser nevelőszülőkhöz került, mert nem segítettek nekik lefogyni a szülők

Kiemelték a családjukból és nevelőszülőkhöz került két tinédzser Angliában, mert bírósághoz fordultak szociális szervezetek a gyerekek elhízása miatt.
2021. Március 15.
Két tinédzser nevelőszülőkhöz került, mert túlsúlyosak (fotó: Getty Images)

A bíróság szerint a szülők nem segítették a gyerekeiket abban, hogy lefogyjanak, és nem értették a szociális szervezetek aggodalmát. A bíróság úgy döntött, hogy a gyerekeket kiemeli a családjukból és nevelőszülőknél helyezi el őket.

Gillian Ellis bíró az esetet “nagyon szomorúnak és szokatlannak” minősítette.

A bírósági döntés előtt a szociális szervezetek javaslatokat fogalmaztak meg a családnak, hogyan tudnák segíteni a gyerekeket abban, hogy leadják a súlyfeleslegüket. A helyi önkormányzat edzőtermi bérletet biztosított az egész családnak, de a gyerekek súlya nem csökkent és nem vettek részt azokon a találkozókon, amelyek a súlyuk nyomon követését szolgálta volna.

A bíró szerint úgy tűnt, hogy a gyermekek szülei nem értik a szociális szolgálatok munkatársai által felvetett aggodalmak súlyosságát, és nem támogatták az egészséges táplálkozást és a testmozgást. Elmondta, hogy a gyerekeknek szükségük van arra, hogy “megtanulják az egészséges életmódot”, és fogyásukkal javítsanak egészségükön.

“Mindenki egyetért abban, hogy ez egy nagyon szomorú és szokatlan eset, egy olyan szerető családnál, ahol a szülők kielégítik a gyermekek számos alapvető szükségletét, de nem elégítik ki a gyermekek egészségügyi szükségleteit. A szülők képtelenek voltak segítséget nyújtani a gyermekeknek ennek az állapotnak a kezelésében “- mondta ítéletében a bíró.

Hozzátette: “Az eset azért szokatlan, mert a gyerekek egyértelműen nagyon jó környezetben voltak, jó nevelést kaptak.”

2012-ben egy ötéves kislányt vettek gondozásba, miután súlya elérte a 66 kg-ot, ami több mint háromszorosa az életkorának megfelelő egészséges gyermek súlyának. A walesi tanács nevelőszülőnél helyezte el a kislányt.

(Cikk forrása: theguardian.com)