Gyerek

Sokszor a szülő az oka, hogy a gyerek érzelmi evő lesz

A szülők és nagyszülők talán nem is sejtik, milyen káros mintákat ültethetnek el a gyerekekben azzal, ha minden problémára az evést kínálják fel megoldásként.
2017. Május 04.

A szülő teszi érzelmi evővé a gyereket

Később ugyanis ezekből a gyerekekből olyan felnőttek lesznek, akik ha baj van, rögtön az evéshez fognak menekülni.

A Norvégiai Műszaki Egyetem kutatói 801 négyéves gyereket kísértek figyelemmel, akiket hat-, nyolc- és tízéves korukban ismét górcső alá vettek, hogy kiderítsék, a szülők viselkedése mennyiben befolyásolta későbbi viselkedésüket. A gyerekek nagyjából 65 százaléka volt az érzelmi evők kategóriájában sorolható, és amint kiderült, őket többnyire olyan szülők nevelték, akik étellel nyújtottak számukra vigaszt, ha szomorúság vagy csalódás érte őket, illetve eleve olyan gyerekek voltak, akiket étellel hamar meg lehetett nyugtatni.

A szülőkkel is kitöltettek egy kérdőívet azzal kapcsolatban, milyennek látják gyermekük vérmérsékletét, illetve mennyire tapasztalják azt, hogy érzelmi okokból kezdenének enni, és az eredmények azt mutatták, hogy akiknek a szülei négy- vagy hatéves korukban vigaszként az ételt kínálták, azok tízévesen már maguktól is érzelmi evőkké váltak, vagyis ha bármi bajuk volt, rögtön enni kezdtek. Fordítva is igaz volt a dolog, hogy amelyik gyereket könnyen meg lehetett vigasztalni étellel, annak a szülei hajlamosabbak voltak ehhez a megoldáshoz fordulni szükség esetén.

A kutatást vezető dr. Silje Steinsbekk úgy véli, ezt a kérdést azért különösen fontos körbejárni, mert az érzelmi evők könnyen elhíznak, illetve nagyobb arányban sajátítanak el valamilyen étkezési rendellenességet, ha azonban kiderül, mi is áll ennek az egésznek a hátterében, a szülők közreműködésével megelőzhető a probléma kialakulása. A szülők részéről nagyon fontos lenne, hogy példát mutassanak, ha ugyanis a gyerekek otthon nem tanulják meg az egészséges étkezés alapjait, később sokkal nehezebben alakítják ki a saját életükben a helyes étkezési szokásokat.

Ezek is érdekelhetnek:

Forrás: Medipress