Gyerek

5 dolog, amit ne mondj a gyereknek az asztalnál

Az hogy mit mondasz a gyereknek étkezés közben pont annyira fontos, mint hogy mit teszel az asztalra. Íme 5 mondat, ami lehetőség szerint ne hagyja el a szádat!
2017. Március 30.

Ha nagyon nem akarja megenni az ételt, inkább ne kényszerítsd

1. “Kaphatsz desszertet, ha megeszed a brokkolit”

Az étel – beleértve az édességeket – sose legyen jutalom (se büntetés)! Hogy miért? Azért mert így a desszertek egy olyan előkelő státuszba kerülnek, ami azt az üzenetet közvetíti, hogy meg kell enni a “fúj” kaját ahhoz, hogy az ember fincsi falatokhoz jusson. Ha már készítettél desszertet, akkor a család minden tagja kapjon belőle attól függetlenül, hogy előtte mennyit evett a főételből.Ha a gyereked csak az édességet akarja, a vacsorát pedig elutasítja, akkor egyszerűen ne legyen minden nap édesség. Legyen csak mondjuk hétvégente vagy heti egyszer-kétszer.

2. “Olyan válogatós vagy”

Ha válogatósnak bélyegzed a gyereked, és ezt folyton hangsúlyozod is evés közben, azzal biztosan nem segítesz. Ebből a kicsik csupán valami ilyesmit szűrnek le: “Olyan gyerek vagyok, aki utál egy csomóféle ételt és fél az új dolgoktól.” A legjobb, ha egyáltalán semmivel sem címkézd fel a gyereked.

3. “Légy szíves egyél még öt falat csirkét és három falat zöldséget”

Nyilvánvalóan minden anya szeretné, ha kiegyensúlyozottan és változatosan táplálkozna a csemetéje. Különösen nagy a kísértés, hogy ilyesmit mondj, ha azt látod, hogy épp csak a krumpliból és a kenyérből csipegetett egész vacsora alatt. Ám azzal, hogy őrmesterként diktálod az iramot, kizárólag ártasz, hiszen nem fogja megtanulni, hogy akkor és annyit egyen amennyi jól esik.

4. “Ez biztosan nem ízlene neked”

Akkor is, ha 99%-ig biztos vagy benne, hogy a gyerekednek nem fog ízleni valami, sose gátold meg benne, hogy megkóstolja. Kivéve, ha valami túl fűszeres, esetleg alkoholt tartalmaz. Minden más esetben légy nyitott és bátorítsd.

5. “Muszáj megkóstolnod”

Egyes gyerekeknél működik a “csak egy falat” szabály (ami annyit tesz, hogy megkéred, hogy legalább egy falatot egyen valamiből), ez ugyanis arra ösztönzi őket, hogy kipróbáljanak olyan új ételeket is, amit egyébként meg sem kóstolnának. Másoknál ugyanez a gyakorlat azonban csak végeláthatatlan harcot szül az asztalnál.Ha rátok ez utóbbi jellemző, akkor próbáld ki az ellenkezőjét: mondd, hogy “Oh ne, nehogy megkóstold!” – erre a legtöbb öntörvényű gyerek ugrik, és azonnal meg akarja kóstolni. Vagy tehetsz egy próbát ezzel is: “Egyél annyi falatot belőle, ahány éves vagy” – ez 3-7 évesekkel remekül működik.Ezek is érdekelhetnek válogatós gyerek témában: