Baba

Tippek hogy ne legyen válogatós a gyerek

Tészta, sült krumpli és tejbegríz. A gyermek kedvenc ételeinek szent triója, amin kívül, ha bármi mást teszünk elé, csak fintorog. Szinte hihetetlen, pedig a válogatósság elkerülhető. Már mondjuk is, hogy hogyan!
2016. Október 02.

Rajtad is múlik, mennyire lesz válogatós a gyerek

Törekedj a változatosságra

A finnyásságnak részben genetikai okai vannak. Néhány gyerek születésétől fogva válogatósabb, míg mások kevésbé. Kutatások is bizonyítják, hogy mennyire érzékenyek vagyunk például a keserű ízre, és ez generációkon át öröklődik. Ez azonban nem jelenti azt, hogy szülőként el kellene fogadni a túlzott válogatósságot.Marion Hetherington, a University of Leeds professzora szerint az, hogy milyen ételeket kínálunk gyermekünknek a hozzátáplálás kezdetén, nagyon nagy hatással van arra, hogy később mennyire válik válogatóssá. “Számos tanulmány igazolja, hogy amennyiben a baba 6 hónapos kora után minél többféle étellel találkozik, később annál egészségesebb táplálkozási szokásokat fog felvenni.”

A hozzátáplálás első pár hete kulcsfontosságú

A fiatalabb babák még könnyebben elfogadnak új ízeket és textúrákat, mint a nagyobbacskák, akiknél már felütötte a fejét egyfajta természetes finnyásság. Éppen ezért, ha a baba 6 és 9 hónapos kora között olyan sokféle gyümölccsel és zöldséggel próbálod megismertetni, amennyivel csak tudod, máris maximálisra növelted az esélyét annak, hogy ezeket később is boldogan elfogadja majd. És mikor azt mondjuk “sokféle”, tényleg sokfélére gondolunk: akár 4-5 különböző gyümölcsre és zöldségre hetente.Variáljuk a textúrákat is! Ha kizárólag gyümölcsöket adsz a babának 9 hónapos koráig, azonban zöldségeket egyáltalán nem, akkor nagyon valószínű, hogy totyogós korában gondjaid adódnak majd, hogy rábírd a brokkolievésre.

Csenj egy kis zöldséget a baba tejébe is

Jól olvasod. Lehet, hogy felnőttként már a gondolatától is hányinger kerülget, pedig ez egy igen hatékony módja annak, hogy a baba később könnyebben elfogadja a tejbe kevert, korábban már megismert zöldséget. “6 hónapos korában adj egy kevés kiválasztott zöldségpürét az anyatejhez vagy tápszerhez, hogy ily módon megismerkedhessen az új ízzel. Tégy így 12 napig, majd keverj egy kevés rizshez a választott zöldségből. Fokozatosan csökkentsd a rizs mennyiségét, míg végül kínáld meg tisztán zöldségpürével a babát. Ezzel a módszerrel a kevésbé kedvelt zöldségeket (vagy gyümölcsöket) is megszerettetheted a picivel” – mondja Marion professzor.

Légy kitartó

Éppen egy kanálnyi répapürét próbálunk beimádkozni a baba szájába, de ő kitartóan fintorog, és az egészet azonnal visszaöklendezi. Ismerős? Ilyenkor a legegyszerűbb széttárni a két kezünket, és soha többet nem próbálkozni a répával. Pedig, ha kitartóak vagyunk, a kicsik idővel mégis csak hajlandóak elfogadni a nemszeretem ételeket is. “Az újonnan bevezetett zöldségeket sokszor ötször-tízszer fel kell kínálni a babáknak, mire elfogadják – sok esetben még ennél is többször. Ugyanez a helyzet a 2-3 éves totyogókkal is, úgyhogy ne adjuk fel!” – tanácsolja a szakértő.

Neofóbiás 2 éves

“A gyerekek 24 hónapos koruk körül hirtelen válogatósak, neofóbiásak lesznek – vagyis tartanak minden ételtől, ami ismeretlen számukra. Ilyenkor egyáltalán nem hajlandóak még csak megkóstolni sem a felkínált falatokat, sőt sokszor azokat is visszautasítják, amiket tegnap még jóízűen elfogyasztottak.Ez sajnos egy teljesen természetes jelenség, és valóban rettentő frusztráló a szülők számára, de vigasztaljon az a tudat, hogy a legtöbb gyerek kinövi ezt a szokását” – mondja Marion. Ilyenkor a legtöbb, amit tehetsz, hogy nem tulajdonítsz túl nagy jelentőséget a dolognak, és továbbra is próbálj nyugodt körülményeket teremteni az étkezésekhez.

Ne erőltess semmit

Egy dackorszakát élő kicsivel könnyen bonyolódhatsz vitába az asztalnál, pedig mára számos kutatás bebizonyította, hogy az evés erőltetése semmi jóhoz nem vezet. Sőt, valójában épp az ellenkezőjét éred el vele. Az Appetite folyóirat tanulmányából például világosan kiderült, hogy azok a gyerekek, akiket kényszerítettek az evésre, sokkal kevesebbet ettek, mint azok, akiket hagytak annyit ennyi, amennyit szerettek volna. Egy szó mint száz, hagyd a papolást, inkább dőlj hátra, élvezd a saját vacsorádat (a példamutatás a legjobb étvágycsináló), és bízz benne, hogy a gyerek is pont annyit eszik majd, amennyire szüksége van. Éhen halni biztosan nem fog.Kapcsolódó cikkeink: