Gyerek

Viták nélkül az asztalnál

A válogatósság stresszes dolog - főleg, ha a kezelését illetően nem egy húron pendültök a pároddal. Íme 4 tipp, hogy ez ne legyen többé vitatéma közöttetek.
2017. Május 25.

Nincs több vita az asztalnál

Ha válogatós gyerekkel áldott meg a sors, akkor pontosan tudod, hogy ez milyen frusztráló tud lenni – főleg az ebédlőasztalnál. Erre pedig csak rátesz egy lapáttal, hogy a pároddal nem értetek egyet mindenben a témát illetően. Valószínűleg ennek az az oka, hogy titeket is eltérő módon neveltek a szüleitek, de ne feledd: mindketten a legjobbat akarjátok a gyereknek, ehhez pedig a legcélravezetőbb, ha összefogtok!

1. Beszéljetek a valódi félelmeitekről!

Mindannyian tudjuk, hogy még három falat borsó nem változtat az égvilágon semmin, de akkor mégis miért vált ki ennyi érzelmet és indulatot a gyerek étkezése? Lehet, hogy miközben azon aggódsz, hogy ugyanolyan válogatós lesz, mint te voltál, a párod attól fél, hogy nem kap meg minden vitamint és tápanyagot a megfelelő fejlődéshez. Üljetek le, és mondjátok ki, hogy valójában mitől tartotok, hiszen ha jobban megismeritek, hogy mi motiválja a másik abban, amit mond, vagy ahogyan cselekszik, jobban meg is értitek egymást és hamarabb juttok közös nevezőre.

2. Ne az asztalnál vitázzatok!

A macska-egér harcot halasszátok későbbre, az asztalnál mindig legyen nyugodt és meghitt a légkör, ahová szívesen ül le az ember. A gyerekek is nagyobb örömmel esznek és élvezik a finom ételeket, ha az étkezések jó hangulatban, vidáman telnek (nem pedig arról szólnak, hogy anya és apa már megint azzal nyomasztja őket, hogy mennyit és hogyan esznek, aztán pedig egymással veszekszenek).

3. Kössetek kompromisszumot!

A férjed nem szereti, hogy túl lazán veszed, hogy mennyit eszik a kislányotok? Miközben te azon mérgelődsz, hogy ő meg sokkal inkább a mennyiségre helyezi a hangsúlyt a minőség helyett? Kössetek kompromisszumot! Néha ő engedjen, és fogja vissza magát, ha azt látja, hogy a gyereknek hagyod, hogy csak csipegessen. Máskor pedig te szorítsd össze a fogad, mikor kimenőd van, és tudod, hogy pizzát és sült krumplit ettek vacsorára.

4. Mutassatok jó példát!

Fontos (talán a legfontosabb), hogy úgy viselkedjetek az asztalnál, ahogy szeretnétek, hogy a gyerek(ek) is viselkedjen(ek)! Osszátok meg a feladatokat pl. ha anya főz, apa szedje le az asztalt és fordítva. És soha ne kritizáljátok egymás főztjét, hanem köszönjétek meg a másiknak, hogy vette a fáradtságot és készített valamit az egész családnak!

Kapcsolódó cikkeink: