Gyerek

Agyturbó ételek gyerekeknek

Melyek azok az ételek, tápanyagok, amelyekkel legjobban segítjük az agy működését és fejlődését? És milyen trükköket vethetünk be, ha a gyerek nem szereti az adott élelmiszereket?
2020. Július 31.
Agyturbó ételek gyerekeknek

Az első 1000 nap a gyermek életében különösen fontos, ami a fejlődést és hosszú távon az egészséget illeti. Nincs ez másként az agyfejlődésben sem. Ebben az időszakban tesszük le az alapjait a memóriának, a tanulásnak. Léteznek olyan tápanyagok, amelyek segítik az agy fejlődését és működését. A sors fintora, hogy a gyerekek általában nem rajonganak azokért az ételekért, amelyek a leghasznosabbak ebben a folyamatban. Mégis érdemes arra törekedni, hogy minél gyakrabban kerüljön az asztalra olyan étel, ami ebből az aspektusból is hasznára válik a gyereknek.

A legjobb agyturbó ételek

Az anyatej zsírban gazdag folyadék, ami fehérjét, DHA-t, vasat bőségesen tartalmaz. Fontos, hogy a kezdeti időszakban biztosítsuk a kicsi számára az anyatejet, ha valamilyen okból nincs, akkor minőségi, a baba korának megfelelő, anyatejpótló tápszert. Jó szolgálatot tesz a zsíros hal is – a lazac például szuper alternatíva, hisz gazdag Omega-3 zsírsavban és fehérjében.

A kognitív képességek fejlődését támogatja az áfonya, az olajbogyó, az avokádó, az olívaolaj, a dió és a tojás is. Fontos, hogy ezeket csak akkor szabad a kicsinek adni, ha már a hozzátáplálási táblázat szerint elérkezett az idő. 

Mely tápanyagokra fókuszáljunk?

Holisztikusan érdemes kezelni a témát, mivel ezek a tápanyagok kölcsönhatásba lépnek egymással – minél változatosabban állítjuk össze a gyerek étrendjét, annál jobb. 

A hosszú szénláncú Omega-3 zsírsavak (DHA és EPA)

Javítják az agy oxigénellátását, segítik a vér áramlását, befolyásolhatják az agy méretét, továbbá a későbbiekben javítják az olvasási és koncentrációs készséget, az impulzuskontrollt. A hal a legjobb választás, ha az Omega-3-bevitelt szeretnénk biztosítani. 

Kolin

A kolin egy olyan esszenciális tápanyag, amelyet a szervezet nem tud előállítani, kívülről kell bevinni. Legfontosabb pozitív hatása, hogy javítja a memóriát. Sok kolint rejt a máj, a tojás, a kelbimbó, a karfiol.

Fehérje, vas, cink

Fontos szerepet játszanak az agy növekedésében. A marhahús, a gabonafélék, a baromfihús, a bab egyszerre tartalmazza mindhármat. Kevesen tudják, hogy a gyakran fellépő vashiány csecsemőknél, kisgyerekeknél azért is komoly probléma, mert hosszú távú kognitív hatása van.

Folsav, jód,  A-, D-, E- és B-vitaminok

Az egészséges agyfejlődésben játszanak nélkülözhetetlen szerepet. Folsavat tartalmaz többek között a spenót, a brokkoli, a tojás. A-vitaminban gazdag a tojás, a tengeri halak, a tejtermékek. E-vitamint rejtenek a növényi olajok, zöld növények. Ha B-vitamint kel bevinni, akkor húsok, tejtermékek, máj kerüljön az asztalra.  

Lutein és a zeaxantin

Olyan anyagokról van szó, amelyek a látás- és a kognitív fejlődést egyaránt támogatják. Spenótot és a sötétzöld zöldségeket érdemes fogyasztani a megfelelő mennyiségű bevitelhez.

A gyerekek nem jutnak elég agyturbó tápanyaghoz

A kutatások szerint a gyerekek étrendje legtöbb esetben nem biztosítja azt a mennyiséget, amit az ajánlások előírnak. Vegyük például az Omega-3 zsírsavat. Az ajánlott mennyiség egy 6-10 éves gyereknek 200-250 mg naponta, ehhez képest átlagosan a gyerekek napi 100 mg-ot visznek be a szervezetükbe.

Ahhoz, hogy a megadott mennyiség meglegyen, hetente kétszer kellene halat enni, ez 2-6 éves gyereknél 160-226 grammot jelent, 6 éves vagy annál idősebbnél 226-340 grammot. Valljuk be, ez elég kevés háztartásban valósul meg. Ennek lehet oka az, hogy a gyermek nem szereti az adott élelmiszert, de adott esetben egy allergia (a tojás az egyik leggyakoribb ételallergén) is ellehetetlenítheti az anyai küldetést.

Íme pár trükk, amit érdemes bevetni:

  • Az egész család étrendjét érdemes felülvizsgálni. Ha ti is több agyturbó ételt esztek, akkor a kicsit is könnyebb lesz rávenni az elfogyasztásukra. A példa ragadós.
  • Csempészd bele az ételekbe! Daráld, turmixold bele, amibe tudod, és amibe passzol. Úgy jobban megeszi, ha olyan étellel párosítod, amit amúgy is szeret. Például, ha kedveli a krumplipürét, rejts el benne egy kis zöldséget, sajtot, reszelj bele tojást. Ugyanígy kis mennyiségben édes pürék is házasíthatók agyturbó ételekkel. Az avokádó például remekül harmonizál a banánnal. A turmixokba is belecsúszhat egy kis növényi olaj és zöld növény, ahogy a húst is lehet egészen finomra aprítva apránként elrejteni valamilyen szeretett masszában.
  • Próbálj vicces, kedves neveket adni az agyturbó ételeknek, amik elnyerhetik a gyerek tetszését!
  • Tálald úgy, hogy felkeltse az érdeklődését! Egy kreatívan elkészített, feltálalt étel már félsiker.
  • Vond be a gyereket a főzésbe! A kicsik szívesebben megeszik azokat az ételeket, amiknek a készítésében ők is részt vettek.

A cikk a Mother.ly cikke alapján készült.